10 voorbeelden van internetpolls die fout gingen

Om de interactie met het publiek aan te gaan vragen bedrijven en organisaties vaak naar de mening van het publiek. Of het nu gaat om de naam voor een nieuw product of de locatie voor een concert. Hier zijn tien voorbeelden die aantonen dat dat niet altijd een goed idee is.

1. Boaty McBoatface

Waarschijnlijk het meest bekende voorbeeld uit de lijst. In 2016 lanceerde The Natural Environment Research Council een poll om een naam te kiezen voor een nieuwe hypermoderne onderzoeksboot. ‘Boaty McBoatface’ was met 124.109 stemmen met grote voorsprong de winnaar, maar de NERC besloot om het schip te noemen naar BBC-presentator en bioloog Sir David Attenborough. Een van de duikboten van RRS Sir David Attenborough kreeg wel de naam Boaty McBoatface.

2. Rename the school

Een Amerikaanse basisschool in Texas zocht een nieuwe naam en vroeg daarbij hulp aan de ouders. Tussen de suggesties zaten een aantal opvallende kandidaat-namen…

3. Mr. Splashy Pants

In 2007 lanceerde Greenpeace een poll om een naam te geven aan een bultrugwalvis in de Grote Oceaan die getrackt werd in een actie tegen de walvisjacht. Maar liefst 78% van de stemmen ging naar ‘Mr. Splashy Pants’. Greenpeace gebruikte de naam ook effectief en kreeg zo heel wat onverwachte en gratis publiciteit.

4. Taylor Swift naar een dovenschool

In 2012 werd een wedstrijd georganiseerd waarbij Taylor Swift zou gaan optreden in een Amerikaanse school naar keuze. Reddit en 4Chan-gebruikers riepen op om de Candese zangeres naar de Horace Mann School for the Deaf and Hard of Hearing te sturen. Dat plan ging niet door want de school werd door de organisatoren van de lijst geschrapt. Taylor Swift en enkele partners van de wedstrijd schonken wel elk 10.000 dollar aan de school.

5. Name My Daughter

Een Canadees koppel vroeg in 2014 hulp aan het internet om een naam voor hun kind te kiezen. De man startte vol goede bedoelingen de website ‘NameMyDaughter’. Het internet koos massaal voor Cthulu All-Spark maar haar ouders kozen voor het nummer twee van de poll, Amelia. Dat is makkelijker te schrijven bij een examen.

6. Justin Bieber naar Noord-Korea

Voor zijn Never Say Never-tour lanceerde een website, die niets te maken had met zijn officiële website, een poll om het publiek te laten beslissen waar Justin Bieber zijn volgende concert moest spelen. In de lijst met mogelijke antwoorden waren geen beperkingen dus Noord-Korea werd de winnaar van de wedstrijd. Helaas is het concert nooit doorgegaan. Een ‘Sorry’ van de organisatoren heeft Justin evenmin gekregen.

7. Fred Durst Society Of The Humanity and Arts

De stad Austin, Texas in de Verenigde Staten ging op zoek naar een nieuwe naam voor hun afvalverwerkingsdienst. 30.000 mensen stemden op ‘Fred Durst Society Of The Humanity And Arts’, genoemd naar de frontman van Limp Bizkit. Het stadsbestuur vond de naam maar niets en koos voor Austin Resource Recovery.

8. Chuck Norris-brug

Slowakije ging in 2012 op zoek naar een naam voor de nieuwe fietsbrug die het land met Oostenrijk verbindt. Het internet koos er massaal voor om de brug naar Chuck Norris te vernoemen, maar dat zagen ze in Slowakije niet zitten. Het werd uiteindelijk de ‘Freedom Cycling Bridge’.

9. Dub The Dew

Toen Mountain Dew een nieuwe frisdrank met de smaak van groene appel lanceerde, vroegen ze het internet om het drankje een naam te geven. De wedstrijd werd offline gehaald toen ‘Hitler Did Nothing Wrong’ op nummer 1 bleek te staan. Ook enkele andere inzendingen kan je minstens ‘twijfelachtig’ noemen.

10. Pitbull naar de meest afgelegen Wallmart

De Amerikaanse hypermarktketen Walmart lanceerde een wedstrijd waarbij de stad die de meeste likes kreeg werd getrakteerd op een concert van Pitbull. Het internet stelde niet teleur en zorgde ervoor dat de zanger naar de meest afgelegen Walmart van het land mocht, in Kodiak, Alaska. De zanger aanvaardde zijn lot zoals hij zelf meedeelt in onderstaande video.