De beste tijden om te posten op Instagram

Instagram is wereldwijd een van de meest populaire sociale media. Maar hoe bereik je zo veel mogelijk mensen? Een vraag die wij als communicatiebureau maar al te vaak horen. De komst van het Instagram-algoritme maakte het er niet makkelijker op om je doelpubliek zo goed mogelijk te bereiken. Over het algemeen gelden er bepaalde regels. Maar doen die er eigenlijk echt toe? Je komt het hier te weten.

Om een groot aantal Instagram-volgers op te bouwen, moet je boeiende content maken. Daar kan je niet om heen. Maar als je jouw content niet op het juiste moment publiceert, zullen de meeste van je volgers je post nooit te zien krijgen. Het algoritme van Instagram toont een foto of video die jij op Instagram plaatst initieel aan slechts 10% van jouw volgers.

Het Instagram-algoritme uitgelegd

Instagram toont de geposte foto’s en video’s sinds 2016 niet meer in chronologische volgorde. Alles draait om relevantie, en dat wordt voornamelijk uitgedrukt in engagement. Niet alleen likes en comments tellen mee, maar er wordt onder andere ook rekening gehouden met saves, shares, direct messages en notificaties. Bovendien houdt het algoritme ook rekening met hoe snel je volgers op je content reageren.

TIP: Post je een nieuwe foto of video? Link ernaar in je stories en vraag je volgers om jouw meest recente bericht te bekijken.

Het algoritme geeft voorrang aan content ‘die je leuk zal vinden’ op basis van al deze data. Als een post goed presteert, beschouwt het algoritme het als content die mensen willen zien. Als gevolg wordt het aan een groter percentage van je doelgroep getoond, hoger weergegeven in de feeds van andere gebruikers en misschien zelfs weergegeven op de ‘Verkennen’-pagina. Engagement is key.

Hoe je meer engagement krijgt? Simpel, je post wanneer het grootste deel van je volgers actief zijn op het platform. Er zijn verschillende manieren om te achterhalen wat de ideale tijd is om te posten. Een makkelijke manier is experimenteren met de timing van je posts en kijken welke berichten de meeste betrokkenheid genereren.

Ken je publiek

Als je al een account hebt met meer dan honderd volgers analyseer je best eerst jouw unieke business vooraleer je begint met experimenteren. Hoe weet je wie je volgers zijn?

  1. Zorg dat je een Instagram Business-account hebt.
  2. Open het menu in de app
  3. Klik op ‘Statistieken’ of ’Insights’
  4. Open het tabblad ‘Doelgroep’ of ’Audience’. Hier vind je tal van demografische gegevens over je volgers.

Maar wat als je echt geen idee hebt waar je moet beginnen? Om je een algemeen beeld en startpunt mee te kunnen geven, heeft Hopperhq een analyse gedaan op basis van klantgegevens om te zien op welke momenten hun eigen posts op sociale media de meeste betrokkenheid opleverden:

Tijdens de week zitten de meeste pendelaars ’s ochtends op Instagram. Ook tijdens de lunchpauze tussen 12.00 u. en 14.00 u. zien we een piek in Instagram-activiteit. In het weekend blijven Instagram-gebruikers langer in bed liggen. Vandaar dat je dan het beste in de late ochtend of de late namiddag post.

Maar onthoud: als je content niet boeiend is, maakt het niet uit of je consequent op de juiste uren van elke dag post. Slechte content betekent automatisch minder engagement. Benieuwd hoe The Owl je hierbij kan helpen? Wij nemen je de zorgen uit handen met een effectieve socialemediastrategie én het beheer ervan. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Bronnen:

https://www.hopperhq.com/best-time-to-post-on-instagram/?fbclid=IwAR0-ISp10obRhvidDQzv-bDIsFIojtHq3y3YgiQyzQ3yhUDThS9xT22v9MA

https://www.kopstorm.com/blog/wat-is-in-2019-het-beste-tijdstip-om-te-posten-op-instagram