De evolutie van de emoji
Emoji’s zijn niet meer weg te denken. Ze vormen een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse communicatie en zijn diverser dan ooit. We onderzochten voor jou waar emoji’s vandaan komen en wat ze (al dan niet impliciet) betekenen.
21 jaar geleden werden de eerste 176 emoji’s uitgebracht in de Japanse App Store. Vandaag bestaan er 3.304 en elk jaar komen er nog nieuwe bij.
Telkens wanneer Apple nieuwe emoji’s aankondigt, is er onvermijdelijk controverse. Zo is de rechterhamer-emoji in de loop der jaren veranderd in een klassieke hamer. Niet iedereen was blij met die verandering. Er circuleren vandaag nog steeds petities om de oorspronkelijke hamer-emoji terug te halen.
In 2016 veranderde Apple hun pistool-emoji in een waterpistool onder druk van meerdere actiegroepen. Een echt pistool zou namelijk te gewelddadig zijn. Andere technologiebedrijven volgden hun voorbeeld.
Lang niet alle emoji-veranderingen zijn politiek getint. Zo ontstond er in 2018 onenigheid rond de bagel-emoji. Verschillende critici vonden dat de bagel er niet smakelijk uitzag en een vulling miste. Apple bracht daarna een versie uit met roomkaasvulling.
De non-profitorganisatie Unicode Consortium, die toezicht houdt op emoji’s, onderneemt stappen om emoji’s zo inclusief mogelijk te maken. Daarom zijn alle witte of gele emoji’s nu in meerdere huidskleuren beschikbaar.
In de afgelopen tien jaar zijn de emoji-ontwerpen ook realistischer geworden. De grootste verandering kwam er in 2016. Toen schakelde Apple over van 2D- naar 3D-ontwerpen. Een van de emoji’s die een metamorfose onderging was de baby-engel. De originele emoji had niet eens een neus of oren.
De haarflipemoji kreeg het afgelopen decennium ook een upgrade. Bovendien werd er een mannelijke tegenhanger aan de emoji-databank toegevoegd. Voor de emoji gebruikt werd om sarcasme aan te duiden heette de emoji officieel ‘Information Desk Person’.
Je zou denken dat de glimlachende emoji met open ogen enkel positieve gevoelens overbrengt. Niets is minder waar. De jongste generatie gebruikt deze emoji alleen nog in een neerbuigende of ironische context. Wil je vriendelijk zijn? Gebruik dan de glimlachende emoji met gesloten ogen.
Er bestaan ook emoji’s met een dubbele betekenis. Wat onderstaande emoji’s echter willen zeggen laten we aan jouw fantasie over.
Niet zeker welke emoji’s je als bedrijf kan gebruiken? Lees onze blog over hoe de betekenis van emoticons evolueert of contacteer ons vrijblijvend.