Drie belangrijke Belgische uitvindingen waarvan je niet wist dat ze Belgisch waren
Dat een Belg niet de meest assertieve burger van Europa is, wisten we al lang. Maar soms mogen we wel wat trotser zijn op wat er hier gepresteerd wordt.
Waarom spreken we bijvoorbeeld zo vaak over ‘ons kleine belgenlandje’? Zo klein zijn we helemaal niet! België telt het achtst hoogste inwonersaantal van de Europese Unie. Het feit dat de twee grootste EU-landen én het land met de grootste mond van Europa ons omringen, zal ons niet meteen groots doen voelen.
Op vlak van innovatie mogen we best wat trotser zijn. De dappersten der Galliërs bedachten namelijk ook deze drie uitvindingen waarvan je niet wist dat ze Belgisch waren.
WorldWideWeb
Het internet bestaat al sinds 1969, maar toen was het niet toegankelijk voor gewone burgers. Het internet werd uitgevonden door het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het zou nog meer dan twintig jaar duren voor het internet zoals we het vandaag kennen publiek toegankelijk werd. Het begon allemaal bij het CERN (Het Europese instituut voor kernfysica), om informatie makkelijk te kunnen aanmaken, bijhouden en laten wijzigen door een groot aantal mensen tegelijkertijd. Het project kreeg de naam ‘WorldWideWeb’ en werd op 6 augustus 1991 publiek toegankelijk.
Het ‘WWW’ is dus een uitvinding van het CERN, in Genève, maar toch is er een sterke Belgische link. Een van de twee bezielers, Robert Cailliau, is namelijk een Belg. Hij was toen de baas van zijn co-uitvinder Tim Berners-Lee. En als het van Cailliau afhing had het ‘www’ een andere naam gekregen, hij vond namelijk dat ‘www’ in het Engels (double-u, double-u, double-u) te lang was, het was zelfs langer dan de naam voluit (WorldWideWeb). Daar valt zeker iets voor te zeggen, maar zijn protest was zinloos en de rest is geschiedenis.
Netlog
Wie vandaag de dag aan het internet denkt, denkt meteen aan sociale media, met Facebook op kop. Maar de millennials onder ons zullen zich ongetwijfeld Netlog nog herinneren. Netlog was een van de eerste grote sociale media van Europese bodem. Het duurde tot 2011 vooraleer Facebook meer gebruikers had dan Netlog.
Netlog werd in 1999 opgericht door Toon Coppens, die in zijn eerste jaar Informatica aan de Universiteit Gent te veel tijd had en dan maar de website ASL.TO oprichtte. Coppens begon een aantal jaren later ook een tweede website, samen met Lorenz Bogaert. De twee websites werden in 2007 samengevoegd en zo was Netlog geboren. In 2014 was het einde verhaal voor Netlog. Het platform ging op in het sociale netwerk Twoo.
JPEG
Er zit duidelijk iets goed in de Limburgse grond want ook Ingrid Daubechies komt uit Limburg. Daubechies is natuurkundige en wiskundige en dankzij haar onderzoek naar ‘wavelets’ werd de JPEG (Joint Photographic Expert Group) in 1992 geboren.
Dankzij de uitvinding van de JPEG konden afbeeldingen in een kleiner formaat worden opgeslagen door datacompressie. De JPEG-bestandsindeling is vandaag nog steeds de standaard om foto’s in op te slaan. Het grote voordeel is dat het geen overbodige data bevat en daardoor een klein bestand is met een grote kwaliteit. Maar dat is ook meteen een nadeel als je de afbeelding wil bewerken. Net omdat het minder data bevat, verlies je dan veel kwaliteit. Dus als je graag foto’s maakt en ze ook bewerkt, fotografeer dan altijd in RAW.
In 2019 gaven we je al deze tips bij het nemen van smartphone-foto’s.