Een blik op de nieuwste trends in het socialemedialandschap

Onze digitale wereld verandert aan een razendsnel tempo. Enkele jaren geleden deed de smartphone zijn intrede en voor we het goed en wel beseften, kwamen we in 2022 terecht in de ‘metaverse’. Is dit voor jou nog een onbekend concept?  Geen paniek. Wij leggen je graag uit welke veranderingen onze vertrouwde platformen de laatste tijd hebben doorgemaakt.

Oud en vertrouwd met een nieuwe twist

Als je zoals ons team bent opgegroeid met een Nokia 3310 herinner je je vast en zeker nog hoe snel de wereld in 20 jaar tijd digitaliseerde. Inmiddels is het internet niet meer weg te denken uit onze hedendaagse maatschappij, al heeft niet al het online leven een even lange levensduur. Zo piekten pionierende applicaties zoals Netlog en MSN tussen 2000 en 2010, maar lijken ze ondertussen al tot een ver verleden te behoren.

Enkele grote onlinespelers lijken wél te weten hoe ze de steeds veranderende interesse van het publiek moeten vasthouden. Hieronder bespreken we de toptrends op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn – en sluiten we af met een duik in de metaverse.

Trends Facebook

Facebook werd in 2004 opgericht en is in 2022 globaal nog steeds een van de meest gebruikte platformen. Eigenaar Mark Zuckerberg doet dan ook zijn uiterste best om het platform relevant te houden. Zo introduceerde hij onlangs nog enkele aanpassingen:

 • Het platform introduceerde in 2022 Facebook Reels wereldwijd.
 • Op Facebook is er sinds 21 juli 2022 een nieuwe ‘home tab’ te zien waarop je op basis van een algoritme content te zien krijgt die jou aanspreekt.
 • Facebookgebruikers kunnen voortaan kiezen voor een chronologische feed waarop alle berichten van de door hen gevolgde profielen te zien zijn.
 • Voortaan gelden er strengere advertentieregels op Facebook.

Trends Instagram

Nog een gigant onder Meta is Instagram. Deze app werd in 2010 uitgebracht en telt – volgens het laatste report van eMarketer – zo’n 500 miljoen actieve gebruikers per dag. Ook dit platform veranderde het afgelopen jaar enorm:

 • Het socialemediakanaal lanceerde de optie om Instagram Stories te liken.
 • Creators kunnen sinds kort samenwerken in collab-posts waarop likes, shares en reacties van alle getagde bijdragers bij elkaar optellen.
 • Bedrijfs- of creator-accounts kunnen voortaan Instagram Reminders instellen.
 • Hoogtepunten kunnen op een eenvoudige manier omgezet worden in Reels.
 • Ook profielen met minder dan 10.000 volgers kunnen link-stickers plaatsen in Stories.
 • Instagram introduceerde de Add-yours-sticker waaraan andere Instagramprofielen hun eigen invulling kunnen toevoegen.

Trends Twitter

Over deze socialenetwerksite werd er het afgelopen jaar veel bericht. Zo nam Elon Musk, na veel ophef, op 28 oktober 2022 Twitter dan toch over. Al is de miljardair niet volledig tevreden met hoe het platform momenteel functioneert. Er werden meteen enkele grote veranderingen aangekondigd, zoals het einde van de bestaande anonimiteit op het platform en de intrede van Twitter Blue-profielen (maandabonnement waarmee de actiefste Twitterprofielen toegang krijgen tot premium functies). Maar ook enkele kleinere veranderingen werden alvast doorgevoerd.

 • Je kan sinds kort experimenteren met gezamenlijke tweets (te vergelijken met de collab-posts van Instagram).
 • Blogartikels kan je voortaan maken via Twitter Notes, waarmee je een tekst langer dan 280 tekens aan je tweet kunt plakken.

Trends LinkedIn

Dit zakelijk netwerkplatform blijft nieuwe functies introduceren die de populariteit ervan in stand houden.

 • Je kan als gebruiker live audiogesprekken voeren dankzij de LinkedIn Audio Events.
 • Als bedrijf(/bedrijfseigenaar) kan je teams en advertentieaccounts beheren via de LinkedIn Business Manager-pagina’s.
 • Het platform introduceerde LinkedIn-nieuwsbrieven voor bedrijfspagina’s waarop leden zich kunnen abonneren.
Socialemediatrends

Meta en de Metaverse

In 2021 veranderde Facebook van naam – het bedrijf, niet de applicatie. Hiermee wou Mark Zuckerberg, eigenaar van zowel het moederbedrijf als de applicatie, een nieuw tijdperk aankondigen. Hij koos voor de naam Meta Platforms Inc en zet nu sterk in op de ontwikkeling van een eigen (Facebook) Metaverse: Horizon Worlds. Deze term duidt op een digitale driedimensionale wereld waarin deelnemers, met behulp van verschillende gadgets, interactie kunnen hebben met elkaar. Al komt dat nieuws voor velen niet uit de lucht vallen, aangezien Meta al even bezig was met de productie van hardware, zoals smart glasses en virtual reality headsets, om in zo’n virtuele wereld te kunnen participeren.

Wat dat betekent voor de apps die we al kennen onder Meta (denk aan Facebook, Whatsapp en Instagram)? Voorlopig niets, gelukkig. De focus van het moederbedrijf ligt dan ook niet op de overschakeling van de bestaande media naar metaverseplatformen, maar op de creatie van een volledig nieuwe wereld. Al staan alle metaverses die er momenteel al bestaan, zoals onder andere die van Facebook, nog in hun kinderschoenen.

Als jij toch alvast een idee wil krijgen van hoe de Facebook Metaverse er zou uitzien, kan je dit makkelijk door een eigen avatar aan te maken op Facebook (via de mobiele applicatie). Dit digitale figuurtje mag je zien als een cartoonversie van jezelf. Zo kan je ervoor kiezen om zo dicht mogelijk bij je eigen fysieke uiterlijk te blijven of om een fantasieversie van jezelf te creëren. De Metaverse-wereld wordt namelijk bewoond door deze figuurtjes die hun makers representeren.

De sociale digitale wereld staat dus absoluut niet stil en het einde van de veranderingen is nog lang niet in zicht. Al lijken de verschillende aanpassingen en de snelheid waarmee alles verandert sommige mensen af te schrikken. Meer en meer mensen trekken naar alternatieve platformen om het plezier van eenvoudige, duidelijk afgebakende socialemediaplatformen te herontdekken.

Op weg naar een nieuwe realiteit

Vind je nieuwe trends in sociale media interessant? Dan is ook onze blog Is Mastodon de nieuwe mastodont op het internet? iets voor jou!

Heb je de nieuwe functies op de verschillende kanalen nog niet helemaal onder de knie? Of wens je een woordje uitleg over de metaverse? Neem dan gerust contact op met ons team. Wij beantwoorden met plezier al je vragen.