Het Instagram- en Facebook-algoritme uitgelegd

Vroeger werden posts in chronologische volgorde getoond. Maar de laatste jaren is er zoveel content op social media beschikbaar dat je onmogelijk alles kan zien. Via algoritmes krijg je de posts te zien die voor jou het interessantst zijn. Wij leren je hoe je als bedrijf het algoritme naar je hand kan zetten om het bereik van je bedrijfspagina te vergroten.

Hoe werken algoritmes?

Een algoritme is het mechanisme dat bepaalt welke gebruikers welke berichten te zien krijgen op sociale media. De posts die het eerst worden getoond in het nieuwsoverzicht van je doelpubliek worden op drie criteria beoordeeld.

Hoe meer likes en reacties het algoritme voorspelt, hoe hoger je post in de tijdlijn van je doelpubliek zal verschijnen. Het algoritme kijkt naar hoe je doelpubliek in het verleden heeft gereageerd op gelijkaardige content.

Recente posts zijn relevanter. Het algorime houdt rekening met de publicatiedatum van je posts en geeft de voorkeur aan recente content. Ook content van gebruikers die je vaak een privébericht stuurt of opzoekt zal meer getoond worden.

Iedere keer wanneer je Instagram of Facebook opent zal het algoritme proberen om je de beste posts te laten zien sinds je laatste bezoek. Daarom kijkt het algoritme ook naar de frequentie waarmee je doelpubliek Instagram en Facebook opent.

Ook de duur van je sessie speelt een rol. Als je Instagram of Facebook gebruikt voor kortere sessies zal het algoritme de meest relevante posts eerst zetten. Scroll je langer? Dan zal het algoritme relevante content meer uitspreiden. Bovendien krijgen gebruikers die veel accounts volgen minder content te zien van elk individueel account en andersom.

Hoe zet je algoritmes in voor je bedrijf?

  1. Post interessante en relevante content

Je doelpubliek zal interessante en relevante content sneller liken. Die content wordt getoond aan meer mensen.

  1. Leg de nadruk op kwaliteit, niet kwantiteit

Gebruik enkel je beste foto’s of video’s. Schrijf een relevante caption en gebruik hashtags. In je caption kan je mensen aansporen tot interactie. Met hashtags kan je de vindbaarheid en het bereik van je bedrijf vergroten op Instagram.

  1. Post regelmatig wanneer je doelpubliek online is

Hoe weet je wanneer je volgers online zijn op Instagram?

Klik op je bedrijfsprofiel op statistieken.

Klik op het totale aantal volgers.

Helemaal onderaan zie je wanneer de meeste volgers online zijn.

Hoe weet je wanneer je volgers online zijn op Facebook?

Klik binnen je Facebook-bedrijfspagina op de tab statistieken.

Klik daarna op berichten.

Bovenaan zie je wanneer het grootste aantal volgers online is.

  1. Ga in dialoog

Reageer op vragen en reacties van je volgers. Op die manier stimuleer je interactie.

  1. Plaats zo weinig mogelijk tekst op je foto’s

Als een afbeelding op Facebook voor meer de twintig procent uit tekst bestaat, wordt je bereik beperkt.

  1. Met een carrousel bereik je meerdere keren dezelfde persoon

Als iemand je eerste foto niet liked, zal het Instagram-algoritme tijdens de volgende sessie de tweede foto van je carrousel tonen.

Nog vragen over algoritmes? The Owl helpt je graag verder. Ontdek onze Instagram for business-coaching of contacteer ons vrijblijvend.