Hoe maak je een geweldig cv?

Eindelijk! Je bent afgestudeerd, je kan beginnen werken, geld verdienen, een auto kopen, alleen gaan wonen, … Maar daarvoor moet je eerst solliciteren en dus ook een cv maken.

Niemand houdt zich graag bezig met een cv op te stellen, maar het is toch belangrijker dan je zou denken. Je cv is het eerste wat je potentiële werknemer van je ziet. Het is je uithangbord en dus besteed je er maar beter wat aandacht aan. Hier geven we tien tips voor een geweldig curriculum vitae.

1. Taalgebruik

Helder en correct taalgebruik zijn cruciaal, zeker als je voor beroepen solliciteert waarbij je regelmatig moet schrijven. Bovendien hebben HR-managers een hekel aan taalfouten. Schrijf helder, wijd niet uit en houd het kort. Less is more!

2. Up to date

Het ligt voor de hand maar zorg ervoor dat de informatie in je cv correct en up to date is. Niets zo genant als wanneer je tijdens een sollicitatiegesprek je fouten nog moet rechtzetten.

3. Creatief

Je kan perfect een standaardsjabloon gebruiken in Word, maar als je er echt wil uitspringen is het een goed idee om je cv wat creatiever te ontwerpen. Zeker als je voor een creatief beroep solliciteert is het belangrijk om ook met je cv creatief uit de hoek te komen.

4. Overzicht

Creatief zijn is een uitstekend idee, maar verlies je er niet in. Zorg ervoor dat je cv overzichtelijk blijft en dat de werkgever geen kompas en landkaart nodig heeft om de juiste informatie te vinden. Idealiter is je cv één pagina lang. Als je de informatie niet op een overzichtelijke manier op één pagina krijgt gebruik dan twee pagina’s, maar niet meer. HR-managers krijgen soms tientallen cv’s op hun bureau, een cv dat 5 pagina’s telt zal dan ook snel aan de kant worden gelegd.

5. Overdrijf niet

Wees altijd eerlijk over je vaardigheden. Het lijkt misschien een goed idee om wat te overdrijven in je kennis en vaardigheden, maar dat is het allesbehalve. Als je liegt zal je ooit door de mand vallen. Is het niet tijdens een kennistest tijdens de sollicitatie dan wel op de werkvloer.

6. Relevante info

Voeg alleen informatie toe die relevant is voor het beroep waarvoor je solliciteert. Het feit dat je twee konijnen hebt kan relevant zijn als je dierenartsassistent wilt worden, maar als je solliciteert voor gemeente-ambtenaar is die informatie volstrekt nutteloos. Gebruik daarom de vacature als leidraad om relevante info toe te voegen of net weg te laten.

7. Belangrijke vaardigheden

Laat in je lijst van vaardigheden die elementen eruit springen die jou onderscheiden van de anderen. Het overgrote merendeel kan waarschijnlijk wel werken met Word. Beklemtoon daarom wat jou uniek maakt. Ben je bijvoorbeeld een uitblinker in audiovisuele animatie? Zorg er dan voor dat de werkgever dat zeker onthoudt na het lezen van jouw cv.

8. Foto

Jouw foto is het eerste beeld dat een werkgever van je krijgt, en een eerste indruk is onveranderlijk. Selfies van een wild nachtje uit koesteren misschien wel mooie herinneringen, maar ze zijn allesbehalve geschikt op je cv. Gebruik altijd een gewone foto die je toont zoals je bent.

9. Referenties

Als je al wat ervaring hebt opgedaan is het goed om daarnaar te refereren op je cv. Je kan bijvoorbeeld een hyperlink naar het bedrijf in kwestie toevoegen. Bij creatieve beroepen is het ook belangrijk dat je al wat werk kan laten zien. Het is een goed idee om een digitaal portfolio bij te houden en dat aan je cv toe te voegen.

10. Hyperlinks

Een cv wordt anno 2019 lang niet meer altijd op papier bekeken. Zorg er daarom voor dat je hyperlinks integreert en je cv dus ‘klikbaar’ is. Als je bijvoorbeeld een link van je eigen website of portfolio toevoegt is het handig dat de werkgever rechtstreeks kan doorklikken naar de website en die link niet moet kopiëren en plakken in de internetbrowser.

Zo, dat waren onze tien tips voor een geweldig curriculum vitae. Veel succes in je zoektocht naar werk!