De taalnerd in ons kijkt vol afgrijzen toe. Als je op het internet iets wil vinden, zal je vaak genoodzaakt zijn om bewust taalfouten te schrijven. Vooral op gebied van spaties dan. In het Nederlands wordt alles zoveel mogelijk aan elkaar geschreven maar in zoekbalken en zoekmachines moet je net het omgekeerde doen. Je gebruikt best ook maar één taal in je zoekopdracht. Zoek dus niet op ‘communicatiebureau’, maar op ‘communicatie bureau’.

 

Enorm handig zijn de speciale zoektekens van Google. Hiermee kan je je zoekresultaten nog meer verbeteren:

 

  • “ ”Door aanhalingstekens te gebruiken kan je een exacte zin opzoeken. Dat is handig als je een liedje hebt gehoord, maar de titel niet kent. Probeer een paar woorden of een zin uit de tekst te halen en zoek in Google op: lyrics “one for the money two for the show”.

 

  • OrAls je twee woorden zoekt met ‘OR’ ertussen zal Google je de resultaten van een van beide woorden geven. Typ je auto OR motor, dan krijg je alle zoekresultaten waar auto of motor in voorkomen.

 

  • *Als je niet weet welk woord je zoekt, kan je dat vervangen door een ‘*’. Bijvoorbeeld met deze zoekterm: ‘een waarheid als een *’.

 

  • ~Door een tilde voor een woord te plaatsen, krijg je synoniemen van dat woord. Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘~cursus Nederlands’ zal je ook synoniemen als handboek of werkboek krijgen.

 

  • Site:Als je iets zoekt op een bepaalde website, voeg je die site toe aan het einde van je zoekopdracht. Bijvoorbeeld: ‘koekjes site:een.be’, je zal nu enkel recepten van het een-programma Dagelijkse Kost te zien krijgen.

 

  • Zet een ‘-‘ voor een woord als je dat woord wil weglaten uit je zoekopdracht of om bijvoorbeeld een bepaalde website weg te laten. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken op: ‘Weersvoorspelling -site:meteo.be’. Dan krijg je alle mogelijke zoekresultaten over weersvoorspellingen buiten diegene op meteo.be.

 

  • Als je nog verder wil gaan en op een bepaald bestandstype wil zoeken voeg je ‘fileytpe:pdf’ aan je zoekopdracht toe.

 

  • In plaats van naar een online woordenboek te surfen, kan je in Google ook rechtstreeks vragen om een woord te verklaren. Typ gewoon ‘define:bakker’ in de zoekbalk en dan krijg je de definitie van die term.

 

Nog niet gevonden wat je zocht? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder.