Millennial probeert BeReal 7 dagen lang uit

Ik probeerde BeReal 7 dagen lang uit. Deze ‘Anti-Instagram’ probeert de nepheid van zijn beproefde concurrenten te vermijden. Het wil een nieuwe échte kijk bieden in het leven van je vrienden.

Klinkt goed. Ik durf al wel eens, beschaafd, te vloeken op de gepolijste plaatjes die me om de oren vliegen op de doorsnee sociale kanalen. En al zeker op mezelf als ik me toch eens verlies in het eindeloos zoeken naar de juiste filter en iets te blij word van de reacties op een post. Er flitsen me dan zelfkritische vragen door het hoofd, zoals ‘Waarom heb ik deze bevestiging nodig?’, ‘Kan ik niet beter genieten van het moment?’ en ‘Hoe laat ik mijn pasgelakte nagels toch low-key shinen?’.

Als je zaakvoerder bent van een content creation agency moet je wel op de hoogte blijven van de nieuwste trends. Puur professioneel dan, want een volgende sociale verslaving, daar heb ik helaas geen tijd voor. De naam verklapt het al, BeReal wil zijn gebruikers verplichten tot echtheid. Het neemt de eindeloze scroll-feed – het basisconcept van Instagram – onder handen. Het resultaat voelt iets meer als een spel en iets minder nep. Het is de laatste tijd erg populair geworden onder het Gen Z-publiek.

Hoe werkt BeReal?

Elke dag krijgen alle gebruikers op hetzelfde, willekeurige moment een pushmelding om een foto te posten. Je krijgt slechts twee minuten de tijd om een foto te nemen. Na een druk op de knop neemt je gsm een foto met je voor- en achtercamera. Wat je doet en hoe je eruit ziet dus. Pas als jij een foto hebt gepost, kan je de posts van anderen bekijken.

En dat is het. Het principe is eenvoudig, de functies zeer beperkt. Je kan een caption toevoegen en kiezen of enkel je vrienden of de hele wereld dit stukje uit je leven mogen bekijken.

Gamification

Het feit dat je op een onvoorspelbaar moment een melding krijgt om te posten, vergroot de kans dat je een zeer alledaags moment vastlegt – in de zetel, op het toilet, achter je bureau (95% van mijn foto’s zo blijkt). De tijdsdruk maakt er een spelletje van dat jij en je vrienden op exact hetzelfde moment spelen.

Authentiek en alledaags

Door de beperkte tijd ben je verplicht om een foto te nemen van je onmiddellijke omgeving. Op twee minuten tijd kan je misschien nog net naar de tuin rennen of je haar goed leggen, maar veel verder geraak je niet. Je hebt geen opties om een filter toe te voegen om je huid te doen stralen, geen populair liedje om meer mensen te lokken en geen keuze uit het beste tijdstip om de meeste reacties te krijgen.

Mijn ervaring

Contra BeReal:

– Jonge gebruikers

Eerste obstakel: mijn vrienden vallen grandioos naast de doelgroep van BeReal. Lastig! Er zitten zonder overdrijven zeven van mijn contacten op BeReal. Ik besloot niemand lastig te vallen met een uitnodiging voor de app, want dat leek me vooral vervelend voor hen … Twee teamleden wilden geen vriendjes zijn. Snap ik, bizar als je baas meekijkt naar dat echte leven. We houden het professioneel. Maar goed, zo hield ik dus vijf connecties over. Mijn ervaring met deze hippe app blijft dus zeer beperkt. En mijn review bijgevolg ook.

– Toch niet zo real

De tikkende aftelklok maakte me licht zenuwachtig. En goed staan op die voorcamera is blijkbaar geen talent van mij, waardoor ik tegen de klok in toch nog vier pogingen deed om mijn hoofd er iets minder vreemd te laten uitzien. Zo voelde BeReal nog steeds als een gecureerde manier om mijn dagelijkse leven te laten zien en een manier om me zeer zelfbewust van mijn voorhoofd te maken. PS: herhaaldelijke pogingen om een foto te maken, worden wel verklapt aan je vrienden.

Pro BeReal:

– Gamification = plezant

De tijdsdruk maakte het spannend. Hallo, mini-adrenalinerush. Af en toe werd ik zelfs beloond met het (onterechte) gevoel dat mijn leven heel boeiend is omdat de melding toevallig nét kwam wanneer ik iets leuk aan het doen was. Je kan ook later posten, maar dan staat er een melding bij je foto. En dat is natuurlijk noch cool, noch real.

– Minder tijdsintensief

De tijdspanne van twee minuten kan ook niet-gebruikers voordelen opleveren. Er is geen tijd om 10 foto’s vanuit 10 verschillende hoeken te nemen. Betekent dat dat ik vanaf nu meteen mijn bordje pasta mag opeten zonder te wachten tot mijn tafelgenoot van haar stoel is geklommen? Dan ben ik helemaal voor!

– Focus op authenticiteit

Het authentieke is fijn. Ik kan me voorstellen dat dit veel gezonder is voor ons brein dan een Instagram-feed, waar je steeds weer met je neus op andermans perfectie wordt geduwd. Snel en filterloos posten is leuk en een gat in de markt – ook als is dat een gat dat bewust werd gegraven door de concurrerende apps.

 

Conclusie

Deze app gaat de wereld niet veranderen, maar een beetje tegenwind tegen de mooie, gecureerde beelden is welkom. Misschien is dit een teken dat er meer bewustzijn komt over wat je online plaatst. Dat lijkt me, zeker bij jongeren, cruciaal voor een gelukkige toekomst. Instagram of andere sociale kanalen van de troon stoten, zie ik niet snel gebeuren. Wij mensen houden van nature van mooie dingen en de BeReal feed is, laat ons eerlijk zijn, lichtjes saai en weinig aantrekkelijk.

Heb je een nieuw sociaal netwerk ontdekt en ben je benieuwd naar onze mening? Laat het ons weten. We zoeken het graag voor je uit!

screenshot van BeReal