Onze favoriete ezelsbruggetjes in drie talen
Als je alle planeten van ons melkwegstelsel wil leren, kan je best een geheugensteuntje gebruiken. Een ezelsbruggetje kan helpen. Sommige ezelsbruggetjes zijn zelfs zo populair dat er ook een Engelstalige en Franstalige variant is. Ontdek in deze blog onze favoriete ezelsbruggetjes in drie talen.
Etymologie
Zoals elk woord is ‘ezelsbruggetje’ ooit voor de eerste keer uitgesproken. Het woord lijkt misschien wel vergezocht maar eigenlijk is het heel logisch. Een brug is namelijk een goede verbinding om makkelijk over een obstakel geraken en een ezel kan zichzelf balanceren op een heel smal bruggetje, een plank over een rivier is al voldoende. Een ezelsbruggetje is dus eigenlijk een inventieve oplossing voor een grote uitdaging.
Altijd in de juiste stemming
Een van de populairste ezelsbruggetjes is er een van de gitaristen. De standaardstemming van de gitaar is, van boven naar beneden, E-A-D-G-B-E. Om die volgorde te onthouden, denk je gewoon aan de zin ‘Een Aap Die Geen Bananen Eet’. Ook de Fransen gebruiken onze vrolijke zoogdiervrienden, met de zin ‘Mille Singes Solidaires Réparent La Micheline’. De Engelstaligen hebben een grote aanbod aan ezelsbruggetjes, maar onze favoriet is ongetwijfeld ‘Each Acid Dealer Gets Busted Eventually’.
Oost, West, thuis best!
Als je het Noorden kwijt bent kan je altijd terugvallen op een handig ezelsbruggetje. Met de zin ‘Nooit Oorlog Zonder Wapens’ weet je altijd waar de vier windrichtingen zijn. In het Engels gebruiken ze dan weer ‘Never Eat Soggy Waffles’. Onze Zuiderburen weten het Noorden dan weer beter liggen want zij hebben geen ezelsbruggetje voor de vier windrichtingen. Wel hebben ze er eentje om Oost en West uit elkaar te houden. In Franstalig België gebruiken ze de zin ‘Où est l’Est?’, waarin het Westen (l’Ouest) links staat en het Oosten (l’Est) rechts staat.
De planeten
Ons zonnestelsel bestaat uit acht planeten, die je ongetwijfeld nog allemaal kent. Maar weet je ook nog de volgorde in afstand tot de zon? Om dat te onthouden kan je het ezelsbruggetje ‘Maak Van Acht Meter Japanse Stof Uw Nieuwe Pyjama’ gebruiken. Want dit zijn de acht planeten van dicht bij tot ver van de zon: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en (dwergplaneet) Pluto. De Engelse variant doet je misschien wel watertanden: ‘My Very Educated Mother Just Served Us Nine Pizza’s’. In Frankrijk kiezen ze dan weer voor een sportief ezelsbruggetje: ‘Me Voici, Tonton Marcel, Je Suis Un Nageur Professionnel’.
Is het nu AM of PM?
In ons taalgebied zweren we trouw bij het vierentwintigurensysteem. Maar in het Engels gebruiken ze maar de helft. AM en PM kunnen voor best wat verwarring zorgen, maar met dit ezelsbruggetje kom je nooit meer te laat op een afspraak. AM kan een afkorting zijn van ‘Akelige Morgen’ en PM van ‘Prettige Middag’. Ook in het Engels en Frans blijft het ezelsbruggetje overeind: AM= ‘After Midnight’ of ‘Avant Midi’ en PM= ‘Pre Midnight’ of Passé Midi’.
Hou je net als wij van deze taalweetjes? Misschien niet altijd even nuttig, maar alleszins heerlijk entertainend en perfect materiaal om punten te scoren bij het volgende etentje onder vrienden. Ontdek nog veel meer op onze blog.