The battle of the videoapps

Laat dit even bezinken: 90 procent van alle data op het internet werd de voorbije vier jaar gecreëerd. De grote opkomst van video-apps zoals Snapchat, YouTube, TikTok en vele anderen hebben daar een groot aandeel in.  Video is ‘hot’ dankzij TikTok, maar het is niet meer alleen. In deze blog vergelijken we TikTok, Instagram Reels en Triller en kiezen we onze favoriet!

TikTok

Iedereen die recent meer dan drie seconden met een tiener heeft gepraat kent TikTok ongetwijfeld. De Chinese video-app die tot 2018 bekend stond als Musical.ly is momenteel het zevende grootste sociale netwerk ter wereld. Vooral bij jongeren scoort de app goed. 60% van de gebruikers is tussen de 16 en 24 jaar.

Voor de net iets oudere mensen: TikTok zou je ook kunnen zien als de onofficiële opvolger van Vine. Net zoals Vine is TikTok gemaakt om heel eenvoudig korte video’s te maken die je meteen kan delen. Hoewel je op TikTok ook nog heel veel Vine-achtige content tegenkomt, kenmerkt TikTok zich vooral door muziek en de bijhorende dansjes.

In een razendsnel tempo heeft TikTok een heel prominente plaats ingenomen in de (online) wereld. Het is dan ook logisch dat de app op heel wat vijandigheid van concurrenten kan rekenen. TikTok heeft de pikorde van de sociale media grondig dooreengeschud. De concullega’s proberen met wisselend succes hun social netwerken te vernieuwen om relevant te blijven.

Instagram

Instagram had het grootste slachtoffer van TikTok kunnen zijn, want de zusterapp van Facebook vist grotendeels in dezelfde vijver. Bijna een derde van de Instagram-gebruikers is tussen de 18 en 34 jaar. Instagram toonde de voorbije jaren dat het, ondanks de grote concurrentie, het hoofd koel kan houden. De app bleef voortdurend innoveren, zonder krampachtig over te komen.

Met de Reels-functie die Instagram in augustus 2020 lanceerde gaat de populaire app de strijd aan met TikTok. Toch zorgde het nog niet voor een aardverschuiving. Dat is niet onlogisch: zulke grootschalige evoluties zijn niet op één nacht afgerond. Want hoe goed of slecht een app ook is, het succes hangt altijd af van de makers die de app gebruiken. TikTok heeft het grote voordeel dat het de eerste in zijn soort was, de populairste makers zijn dan ook nog steeds daar te vinden.

Toch vinden wij de app an sich beter dan TikTok. Instagram heeft namelijk het grote voordeel dat het jou veel beter kent. Het algoritme weet welke kanalen jij volgt, wat je doet op Facebook en WhatsApp en welke websites je bezoekt. Instagram volgt je namelijk al sinds je een account opstartte. Dat is enerzijds een beangstigende gedachte en uiteraard moeten we daar heel wat kritische vraagtekens bij plaatsen. Maar als we onze moraal even aan de kant schuiven moeten we eerlijk zijn dat alle apps dezelfde middelen gebruiken, en dan doet Instagram het toch echt wel beter. De tijdlijn waardoor je scrolt voelt veel vertrouwder dan op TikTok. Instagram Reels is als een vriend die zegt: ‘Ik heb nog een goed filmpje dat je moet zien’. En dat werkt.

Triller

Triller bestaat al vijf jaar in verschillende gedaantes. Het verhaal van de Amerikaanse app begint pas echt afgelopen zomer, toen president Donald Trump ermee dreigde om TikTok te verbieden. Triller steeg plots van plaats 198 naar de eerste plaats in de lijst van meest gedownloade apps in de VS.

Deze zomer zat de wind Triller dus duidelijk in de rug. Toch stelt de app ons teleur. Triller is bijna een identieke, maar minder geslaagde, kopie van TikTok. De schermindeling is exact dezelfde en ook de werking van de app lijkt wel erg sterk op TikTok.

Triller is een Amerikaanse app. Dat merk je vooral aan het gebrek aan kennis over ons complexe land. Als Belg word je namelijk ingedeeld in de Franse doelgroep en dus krijg je bijgevolg overwegend Franse content te zien. En dat is jammer, want de meeste digital natives in Vlaanderen zullen altijd het Engels verkiezen boven het Frans. Daarnaast lijkt het algoritme van Triller ook minder snel te leren wat je leuk vindt. Bij TikTok merk je dat de ‘For You page’ zich heel snel aanpast aan jouw voorkeuren. Het Triller-algoritme scoort op dat vlak beduidend slechter. Alle sociale media nemen het niet al te nauw met jouw recht op privacy. Triller leert echter bitter weinig uit de vele data die het over ons verzamelt om de app af te stemmen op zijn gebruikers.

Conclusie

TikTok is met zijn 689 miljoen actieve gebruikers duidelijk de populairste app van de drie. Instagram heeft dubbel zoveel actieve gebruikers als TikTok (1.158 miljoen), maar toch heeft nog niet iedereen Reels ontdekt. Instagram lanceerde haar TikTok-concurrent in augustus 2020 en heeft dus nog wel wat in te halen.

TikTok is de pionier. Zowel Instagram als Triller hebben de ambitie om de Chinese app van zijn troon te stoten. Vooralsnog lukken geen van beide daarin. De alomtegenwoordige ‘fear of missing out’ is dan ook een grote troef van TikTok. Veel gebruikers blijven ondanks de negatieve berichtgeving van het afgelopen jaar trouw aan de app en gebruiken Reels eerder als aanvulling op, dan als vervanging van TikTok. Dat verklaart ook waarom je op Instagram en Triller vaak TikTok-video’s met het bekende watermerk ziet verschijnen. Zeker creators zullen niet snel overstappen van medium, want dan zijn ze hun volgers kwijt. En zoals eerder gezegd zijn het vooral de creators die de populariteit van een netwerk bepalen.

Hoewel het afgelopen jaar voluit de oorlog werd verklaard aan TikTok, houdt de app goed stand. En zolang de app niet verboden wordt in onze contreien zal TikTok hoogstwaarschijnlijk de grootste blijven. Maar kwantiteit en kwaliteit zijn niet aan elkaar gelijk, dus dat betekent niet automatisch dat TikTok ook de beste is. Qua gebruikerservaring geven wij duidelijk de voorkeur aan Instagram Reels.

Wil jij nog meer te weten komen over sociale media? Of wil je graag kwalitatieve content laten maken voor je bedrijf? Aarzel dan niet om ons aan te porren!