TikTok, de grote leegte in je marketingstrategie?

TikTok is een app waarmee je korte video’s op muziek kan maken. Met ruim 800 miljoen actieve gebruikers is het razend populair. Het sociale medium wordt vooral gebruikt door jongeren en is aan een sterke opmars bezig. Moet je als bedrijf dan mee op die kar springen of blijf je toch maar beter bij de ‘klassieke’ sociale media? En hoe gebruik je TikTok dan het beste als bedrijf?

Specifieke doelgroep

Vier op de tien TikTok-gebruikers is tussen de 16 en 24 jaar oud. TikTok is daarmee hét medium van de jongeren. Als jouw merk een jong publiek aanspreekt is dit medium dus onmisbaar in je marketingstrategie. Voor B2B-communicatie kies je beter andere kanalen.

Andere soort content

TikTok vraagt een ander soort content dan de klassieke video’s die we kennen van YouTube en Facebook.

Een eerste factor is het beeldformaat, op TikTok houd je je smartphone altijd recht en dus moet je beeldformaat ook verticaal zijn (1920×1080). Daarnaast is muziek en geluid cruciaal op TikTok. In de app vind je heel wat populaire deuntjes die je onder de video’s kan zetten.

Het grote verschil met YouTube is dus dat je op TikTok de video’s in de app zelf maakt en geen afgewerkte video’s uploadt. Denk dus altijd goed na bij het bedenken van nieuwe video’s.

Trends

Waar je ook zeker rekening mee moet houden zijn de trends. Er gaan heel wat trends en challenges viraal op TikTok. Je hebt dus maar weinig tijd om een video te maken, want voor je het weet is de trend al gepasseerd. Volg daarom goed wat er leeft op de app, zo ben je steeds mee met de nieuwste trends en blijf je als merk relevant.

Advertising

Naast de uitbouw van een community kan je TikTok ook meer commercieel inzetten door te adverteren. Grote merken zoals bol.com hebben hun advertentiestrategie meer op TikTok gericht. Al let je er best wel op dat je advertentie niet te commercieel aanvoelt. De jongeren van vandaag zijn zeer kritisch. Zorg dat je advertentie goed past op TikTok en niet uit de toon valt.

Ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk dan zeker het TikTok-account van Antwerp4Volley, dat we eerder dit jaar hebben opgestart.