To X or not to X

Het digitale web is groot. Met de tientallen sociale media-platformen die er vandaag zijn, is het als bedrijf onmogelijk om op alle kanalen actief te zijn. Om de beste marketingstrategie uit te werken moet je dus goed nadenken welke kanalen het beste bij jouw merk passen. In deze blog duiken we diep in X-land, zodat jij weet of je dit kanaal moet inzetten of niet.

Pro's

X (vroeger Twitter) is het meest ideale platform om in realtime met je volgers in gesprek te gaan. De slogan van X is niet zomaar  ‘It’s what’s happening’. Die slogan is ook meteen de beste omschrijving van het platform. X is een snel medium, in de zin dat de content niet lang relevant blijft. Als je als bedrijf sterk inzet op nieuws of content dat op de actualiteit is geïnspireerd, is Twitter dus zeker een goede keuze.

Omdat X zo actueel is, heeft het netwerk een grote schat aan informatie. Met X kan je dus makkelijk op de hoogte blijven van het nieuws in je sector, maar je kan ook zelf nieuws verspreiden. Als je bedrijf al een blog heeft, loont het zeker de moeite om nieuwe blogberichten te delen op X.

In tegenstelling tot Facebook en Instagram is X minder visueel ingesteld. Net omdat X zo’n snel netwerk is, is de inhoud belangrijker dan de vorm. Als je post veel waarde bevat, hoeft daar niet altijd een foto of video bij.

Het grootste wapen van X is misschien wel de interactiemogelijkheden. Zo kan je via het platform makkelijk connecties leggen met andere gebruikers. X werkt dan ook in twee richtingen. Je kan enerzijds zelf content de wereld insturen, maar anderzijds kan je als bedrijf ook een conversatie starten met heel wat interessante gebruikers.

Contra’s

Het grootste nadeel van X gaat hand in hand met de voordelen. Want net omdat het zo actueel is en veel interactiemogelijkheden biedt, kan X ook veel werk zijn om te onderhouden. Om relevant te blijven en je merk in de kijker te houden, moet je veel tijd doorbrengen op X.

Het feit dat je op X heel makkelijk interactie kan aangaan, wil zeggen dat jouw klanten dat ook makkelijk kunnen. Vooral voor B2C-bedrijven kan dat lastig zijn, want ontevreden klanten zullen op X snel de weg vinden naar jouw kanaal en dat wordt ook door andere mogelijke klanten gelezen.

X staat bekend om zijn 140 tekens, en hoewel je tegenwoordig al dubbel zoveel karakters mag gebruiken in een x (vroeger tweet) blijft die limiet een uitdaging om je verhaal te vertellen. Maar dat is ook een goede oefening om te trainen in helder taalgebruik.

Perceptie ≠ realiteit

De media gaat gretig in op de vele X-discussies. Vroegere uitspraken als ‘Twitterstorm’ en huidige termen als ‘trending’ voeden het idee dat heel België debateert op X. In werkelijkheid liggen de kaarten echter helemaal anders. X had in juli van dit jaar 326 miljoen actieve gebruikers. Dat lijkt veel, maar Facebook heeft acht keer zoveel actieve gebruikers. Een gelijkaardig discussieplatform zoals Reddit heeft 100 miljoen meer gebruikers dan X. Toch berichten de media zelden over discussies die plaatsvinden op Reddit. De merknaam ‘X’ is dus eigenlijk veel sterker dan het eigenlijke medium.

X kan dus een uitstekende aanvulling zijn op je marketingstrategie, maar is niet het belangrijkste sociaal medium. Het loont de moeite om ook andere platformen te onderzoeken.

Wil je meer te weten komen over de verschillende socialemediakanalen die je kan gebruiken voor jouw marketing? Lees dan zeker deze blog!