Tools Die Je Tekstniveau Meten

Een tekst schrijven, het is niet altijd makkelijk. Kon je computer daar maar bij helpen. Wel, dat kan! Er zijn tal van onlinetools die het niveau van je tekst meten en feedback geven. Wij sommen enkele handige tools op.

 

Hemingway

Hemingway is een handige tool die de leesbaarheid van je tekst meet. Je plakt je tekst in de tool en hij geeft je meteen een score en feedback. Helaas werkt deze tool enkel voor Engelstalige teksten.
Hemingway markeert stukken tekst die best aangepast worden en gebruikt daarbij kleurcodes. Erg handig! Lees meer op hun website.

 

Leesniveautool van Accessibility

Het Nederlandse ‘Expertisecentrum Voor Toegankelijke ICT’ Accessibility ontwikkelde ook een onlinetool die je een score geeft op het leesniveau van je tekst. Deze tool is wel gemaakt voor het Nederlands en is dus een goed alternatief voor Hemingway. Je kan deze tool 10 keer gratis gebruiken.

 

Count Wordsworth

Iedereen heeft wel een stopwoord dat hij vaak gebruikt. Probeer maar eens een verhaal te vertellen zonder ‘euh’ te zeggen. Ook schrijvers hebben een aantal woorden dat ze veel of soms zelfs té veel gebruiken. Gelukkig bestaat er een tool als Count Wordsworth. Je plakt snel je tekst en de tool berekent meteen het totaal aantal woorden en hoeveel keer je een bepaald woord hebt gebruikt. Het leuke aan deze tool is dat je hem zowel in het Engels als het Nederlands kan gebruiken.

 

Grammerly 

Net zoals Word en autocorrect geeft Grammarly suggesties om je tekst te verbeteren. Deze tool helpt je bij zowel spelling, interpunctie als de stijl van je tekst. Grammarly kan je gratis als plug-in toevoegen aan je webbrowser. Het enige nadeel van deze tool is dat hij enkel voor Engelstalige tekst werkt.

 

Het internet biedt verschillende mogelijkheden om je uit de nood te helpen. Maar als je nog steeds twijfelt aan de kwaliteit van je tekst helpen wij graag een handje.