Topicals in je contentplanning, doen of niet?

Elke dag vieren we wel iets of iemand. Van verpleegkundigen tot moeders, van persvrijheid tot milieu, van Internationale Pizzadag tot Kiss A Ginger Day, je kan het zo gek niet bedenken. Maar moet je als merk rond al deze topicals iets publiceren?

Het kan verleidelijk zijn om je contentkalender op te hangen aan officiële en niet-officiële feestdagen. Zogenaamde topicals of inhakers kunnen een houvast bieden om je planning op te maken, maar trop is wel degelijk te veel. Als bedrijf doe je best enkel iets rond topicals die relevant zijn voor je merk. Als bloemist kan je een bloemetje geven aan je klanten tijdens het Weekend van de Klant. Maar de Internationale Dag van de Persvrijheid is heel wat minder relevant. Iets doen rond Kiss A Ginger Day is grappig, maar biedt geen meerwaarde aan je merk. Tenzij je een producent van shampoo voor roodharigen bent natuurlijk.

Ook de klassieke feestdagen zoals Moederdag en Vaderdag zijn niet altijd nuttig voor een merk. Vergeef ons het stereotiep denken maar als doe-het-zelfzaak is Moederdag niet de meest belangrijke dag van het jaar, Vaderdag daarentegen wel. En niet elke doelgroep is geïnteresseerd in een post over de start van de lente, tenzij je een tuincenter uitbaat.

Bovendien verschillen veel topicals per land of zelfs regio. Moederdag wordt niet op dezelfde dag gevierd in alle landen, en zelfs de provincie Antwerpen ligt dwars. En soms verschillen de precieze data van ‘de internationale dag van…’ van jaar tot jaar, terwijl andere speciale dagen elk jaar op dezelfde datum vallen. Opletten geblazen, dus!

Verlies dus nooit je eigen merk uit het oog. Beperk je tot de topicals met een duidelijke link met je product of merk. De ideale contentplanning is afgestemd op je doelgroep.

 

We geven je graag nog enkele opmerkelijke dagen mee om af te sluiten:

  • 13 januari 2020: National Sticker Day
  • 15 januari 2020: National Hat Day
  • 5 februari 2020: World Nutella Day
  • 21 juni 2020: Selfie Day
  • 3 augustus 2020: Watermelon Day
  • 16 augustus 2020: Wave at the Surveillance Cameras Day