Waarom Antwerpenaren Vaderdag Op 19 Maart Vieren

Wat is er als vader leuker dan een zelfgemaakt knutselwerk of snoepjes te krijgen van je kinderen? Het is weer zover. Of toch voor een deel van het land. De Antwerpse vaders hebben geen geluk, want als je gezin rasechte Sinjoren zijn wordt dit weekend geen Vaderdag gevierd.

De officiële Vaderdag in België valt elk jaar op de tweede zondag van juni. In 2024 is dat op 9 juni. De traditie komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. In 1909 wilde Sonora Louise Smart Dodd haar vader eren, die hard had afgezien in zijn leven. Daarom lanceerde ze het idee om elk jaar Vaderdag te vieren. Toch werd de feestdag pas officieel erkend in 1972 door toenmalig president Richard Nixon.

Antwerpen blijft trouw aan zijn koppige reputatie en viert Vaderdag resoluut op 19 maart. En dat is niet alleen in Antwerpen zo, maar ook in onder andere Spanje en Portugal. Niet toevallig twee Rooms-Katholieke landen, want 19 maart is de naamdag van Jozef Van Nazareth. De traditie van Vaderdag in deze Rooms-Katholieke landen gaat ook al verder terug in de tijd, vermoedelijk al honderden jaren.

Maar waarom vieren de Antwerpenaren dan Vaderdag op 19 maart?

Een mogelijke verklaring is de sterke connectie van Antwerpen met Spanje. De Scheldestad werd immers in de zestiende en zeventiende eeuw bezet door de Spanjaarden. Vermoedelijk is daar de traditie van Vaderdag op 19 maart ontstaan.