Wat Hebben We Deze Maand Geleerd? April 2021

April, de maand van de aprilgrappen en het gure weer. Maar ook een maand vol interessante weetjes en nieuwtjes, waarvan je soms zou willen dat het een aprilgrap was. Ontdek in deze blog alles wat je moet onthouden van april 2021.

1. The Social House

The Social House, of in het Nederlands ‘De Sociale Woning’, eindigde in mineur. Vorige maand werden acht influencers opgesloten in een huis waar ze ‘challenges’ moesten uitvoeren en content maakten voor YouTube. Maar het project kreeg meteen negatieve reacties, zelfs van jongeren. Het duurde dan ook niet lang voor de eerste influencer, Flo Windey, opstapte. Niet veel later trokken de makers de stekker helemaal uit het project.

2. Datalek Facebook

Facebook doet zijn twijfelachtige reputatie op gebied van gegevensbescherming opnieuw alle eer aan. Vorige maand kwam een datalek uit 2019 aan het licht. Door een softwarefout bij de Amerikaanse gigant lagen de gegevens van drie miljoen Belgen voor het rapen. Het lek is ondertussen gedicht maar de gegevens circuleren nog steeds in het criminele milieu. Let dus steeds op als je vreemde berichten krijgt. Je kan verdachte zaken melden bij verdacht@safeonweb.be.

3. Kidshaming

We hebben al een eerste kandidaat voor het woord van het jaar: ‘kidshaming’. Vele ouders hebben net als hun kinderen de weg naar sociale media, en vooral TikTok gevonden. De nieuwste trend bij die ouders is om hun kinderen aan de online schandpaal te nagelen als ze stout zijn of deugnieterij uithalen. Een grappige of verwerpelijke trend? Oordeel vooral zelf.

4. Instagram test (alweer) nieuwe functie

To like, or not to like, that’s the question, althans op Instagram binnenkort. Het sociale netwerk test alweer een nieuwe functie uit. Zo zou je in de toekomst zelf kunnen kiezen of je het aantal likes bij posts kan zien. Verwacht wordt dat je zowel zal kunnen instellen dat je bij geen enkele post de likes ziet, als dat je enkel bij je eigen posts het aantal wil verbergen.

5. Nieuwe taalregels blijken fout

‘De uil is groter als de duif’ en ‘Ik heb nog nooit geen fout gemaakt’. Zijn deze zinnen juist of fout? Wel, volgens De Standaard en Het Laatste Nieuws zijn ze sinds vorige maand wel degelijk juist. Het boek ‘Algemene Nederlandse Spraakkunst’, of kortweg ANS kreeg een update waarin vier veelvoorkomende taalfouten werden vermeld. De kranten interpreteerden die vermelding als een wijziging van de taalregels. Maar ze vergaten dat het ANS enkel de Nederlandse taal beschrijft en geen regels maakt of oplegt.

6. Josh Fight

Wat doe je als er tientallen mensen zijn die dezelfde naam hebben als jij? Een gevecht organiseren blijkbaar. Josh Swain verzamelde een jaar geleden een aantal van zijn naamgenoten en gaf hen coördinaten en een tijdstip om te strijden voor de naam ‘Josh’. Enkel de winnaar zou zijn naam mogen houden. Hoewel het begon als grap zijn er vorige maand honderden mensen samengekomen in de ‘Josh Fight’ in de Amerikaanse staat Nebraska. Er werd gestreden met schuimrubberen wapens en de vierjarige Josh Vincent Junior werd als winnaar uitgeroepen.

7. Sportnieuws

Met de plannen om een Super League te vormen, ontplofte er een bom in de voetbalwereld. De Super League lokte veel protest uit bij alle voetbalfans, zelfs bij de deelnemende clubs. De emoties laaiden hoog op, maar gelukkig is er altijd nog humor. Zo plaatste Heineken deze grappige post.

Het socialemediateam van de Engelse Phil Foden plaatste een minder geplaatste tweet. Na de kwalificatie van Manchester City voor de halve finales van de Champions League plaatsten zijn online-woordvoerders een uitdagende tweet gericht aan PSG-ster Mbappé. Foden haalde de post online en ontsloeg zijn socialemediateam een dag later.

Bekijk hieronder ook onze WHWG in video, vakkundig gepresenteerd door Thomas.

Heb jij ook opmerkelijke of grappige nieuwtjes ontdekt? Laat het ons zeker weten via sociale media!