Wat Hebben We Deze Maand Geleerd? Februari 2020

Ook in de kortste maand van het jaar verzamelden we een blog vol verrassende nieuwtjes en nieuwe ontdekkingen. Leuk weetje: het hele schrikkelfenomeen hebben we aan de Romeinse keizers Julius en Augustus te danken. Zij snoepten twee dagen van de maand februari af om deze aan de naar hen vernoemde maanden toe te voegen. Sindsdien tellen juli en augustus dus beide 31 dagen en kregen de twee keizers een kleine egoboost. Dit alles geheel ter zijde. Lees verder en ontdek de leukste nieuwtjes van de kortste maand van het jaar.

#googlemapshacks

De Duitse artiest Simon Weckert leidde de navigatie-app Google Maps om de tuin door met een karretje met 99 smartphones door de straten van Berlijn te lopen. Door zijn stunt leek het op de interactieve kaart van Google Maps alsof er stapvoets verkeer was. Weckert wilde aantonen in hoeverre de virtuele wereld de fysieke wereld beïnvloedt en omgekeerd. Dus de volgende keer dat de Antwerpse ring helemaal rood kleurt, is iemand misschien gewoon een wandeling aan het maken met een lading smartphones op zak.

Gek of geniaal? De video van Simon Weckert met zijn karretje bekijk je hier.

Google Maps auto

Brexit heeft zijn hoofdletter verdiend

Op 1 februari stapten de Britten officieel uit de Europese Unie. Die beslissing brengt heel wat gevolgen met zich mee, zoals voor het woord ‘brexit’. Sinds begin februari is de Brexit een historische gebeurtenis en mag het pronken met een hoofdletter. De officiële spellingsregels dicteren namelijk dat een naam van een feestdag of een historische gebeurtenis een hoofdletter krijgt, zoals ‘Tweede Wereldoorlog’. Daarentegen blijven we ‘grexit’ voorlopig met een kleine letter schrijven. Totdat Griekenland ook uit de EU stapt uiteraard. Een klein taalweetje voor de liefhebbers ;-).

Het volledige artikel lees je hier.

Britse Vlag

Iedereen designer?

Met Google Autodraw kan je vanaf nu zelf makkelijk symbolen en icoontjes maken. Jij tekent uit de losse hand bijvoorbeeld een fiets en Google Autodraw geeft je dankzij Artificiële Intelligentie suggesties voor meer verfijnde en symmetrische symbolen. De tool is trouwens volledig gratis en beschikbaar voor je computer, tablet en smartphone. Nu heb je geen excuus meer om dat Valentijnskaartje niet zelf te maken.

Bekijk het tutorial filmpje hier.

Iconen en symbolen

De uitvinder van ‘copy-paste’ is overleden

De Amerikaanse computerpionier Lawrence Gordon Tesler is overleden. Zijn naam zegt je waarschijnlijk niets, maar zijn briljante toetsencombinatie gebruik ook jij waarschijnlijk dagelijks. De man die de copy-paste uitvond, had een hekel aan de omslachtige manier van werken als hij teksten of programmeercodes telkens opnieuw moest intikken. En dus bedacht hij een eenvoudige oplossing: computercommando’s cut (knippen, Ctrl+x), copy (kopiëren, Ctrl+c) en paste (plakken, Ctrl+v).

Het volledige artikel over het overlijden van Lawrence Gordon Tesler lees je op vrt.be.

Zijn overlijden bracht een stortvloed aan grappige tweets teweeg. Klik zeker eens op de afbeelding hieronder als even wilt grinniken.

Verschijnen posts op Instagram binnenkort weer in chronologische volgorde?

Eerder in januari verborg Instagram al likes in de Verenigde Staten en testten ze de like-free feed wereldwijd. Nu lijkt het erop dat de chronologische feed weer een comeback maakt. Nu ja, het is te zeggen …

Instagram experimenteert op dit moment met een featurewaarin de laatste posts in een pop-up verschijnen over je hoofdpagina. Klik je op ‘See Posts’, dan krijg je een nieuwe pagina te zien met de meest recente inhoud van de accounts die je volgt. Klik je op ‘Not Now’, dan krijg je jouw feed weer te zien op basis van het Instagram-algoritme, zoals je het gewend bent.

Software-ontwikkelaar, Jane Manchun Wong, ontdekte als eerste het nieuwe prototype verborgen in de code van Instagram. Het zou niet de eerste keer zijn dat een veelgevraagde tool op deze manier wordt uitgebracht. Instagram beweert voorlopig nog dat de nieuwe functie slechts een prototype is en dat ze momenteel geen plannen hebben om het snel te lanceren. Wij kijken in ieder geval al uit naar deze nieuwe feature.

Meer weten? Lees hier alles over de mogelijke nieuwe Instagram feature.

Instagram feed op iPhone

Slechteriken hebben nooit een iPhone

Ja, je hoort het goed. Gigantisch spoiler alert. Vanaf nu zal je het einde van elke film kunnen voorspellen. Als een van de personages een gsm gebruikt ten minste. Apple sluit graag iPhone-contracten af met filmproducenten. Belangrijk detail: de slechteriken mogen van hen nooit een iPhone gebruiken in beeld. Regisseur Rian Johnson verklapte dit goed bewaarde Hollywood-geheim tijdens een interview met Vanity Fair.

Lees het volledige artikel van De Standaard.

Verzameling iPhone's

De maand van The Owl

Logo communicatiebureau The Owl

Ook wij hebben deze maand niet stilgezeten. We verdiepten ons in de wereld van de sociale media. Zo ontcijferde we bijvoorbeeld welke socialemediakanalen het beste zijn voor jouw bedrijf en maakten we een handig stappenplan. Aanwezig zijn op alle sociale media is (bijna) onmogelijk. Daarom is het belangrijk dat je het kanaal kiest dat het beste bij jouw bedrijf en doelstellingen past. Met ons stappenplan wordt dit meteen duidelijk.

Verder legden we de focus op Instagram. Het platform is wereldwijd een van de meest populaire sociale media. Maar hoe bereik je er zo veel mogelijk mensen op? Een vraag die wij als communicatiebureau heel vaak horen. Daarom dokterden wij voor jou de beste tijden om te posten op Instagram uit. De tijd waarop je post is namelijk enorm belangrijk om zoveel mogelijk engagement van je volgers te ontvangen.

Maar daar stopt het niet. We boden jou ook een mini-gids aan om je Instagram-statistieken beter te kunnen begrijpen. Ze kunnen je namelijk helpen om de juiste doelgroep te bereiken, boeiende content te maken, meer views en meer likes te verzamelen … Maar hoe begin je daaraan? Je komt het te weten in onze blog over Instagram-statistieken.

Onze WHWG vorige maand gemist? Geen nood, met deze link kom je meteen op onze WHWG van januari terecht.