Wat Hebben We Deze Maand Geleerd? Januari 2020

De eerste en enorm zachte wintermaand van 2020 is alweer gepasseerd. Hier en daar hebben sommigen nog een (late) nieuwjaarsreceptie, maar de meesten zijn opnieuw volop aan het werk. Om jouw januaridip te doorbreken zetten we nog een keer de leukste nieuwtjes van de afgelopen maand op een rij.

Vanaf nu kan je fulltime TikTok’er zijn

Celine Dept is met meer dan 2,7 miljoen volgers de populairste Belg op TikTok. Dat is een app waarmee je filmpjes van ongeveer vijftien seconden kan posten. Dagelijks is Celine maar liefst zeven uur met de app bezig. Meer nog, ze kan er ondertussen ook echt van leven. Een merk stuurt haar bijvoorbeeld kleding op die ze dan draagt in een van haar video’s. Zij promoot het merk en krijgt ervoor betaald.

Lees het volledige artikel hier.

Hoe vroeger leerlingen een vreemde taal leren, hoe beter de resultaten

Sinds 2014 kunnen Vlaamse leerlingen in het middelbaar vakken als geschiedenis en aardrijkskunde in het Engels, Frans of Duits volgen. Wat blijkt? Leerlingen die een CLIL (Content and language integrated learning)-traject volgen, hebben duidelijk een betere kennis van die vreemde taal dan leerlingen die niet in zo’n traject zitten. Sterker nog, het krijgen van lessen in andere talen dan het Nederlands doet geen afbreuk aan hun kennis van het Nederlands.

Het volledige artikel lees je hier.

Voorspelden de Simpsons elke verkozen Pantonekleur van het afgelopen decennium?

Met meer dan dertig jaar op de teller is de Simpsons de langstlopende animatieserie ooit. Een van de redenen dat de show het zo lang volhoudt, heeft te maken met het griezelige vermogen van de makers om belangrijke wereldwijde gebeurtenissen te voorspellen. En het lijkt erop dat de reeks ook iets te maken heeft met de verkozen Pantonekleuren van de laatste tien jaar.

Elk jaar verkiest Pantone haar kleur van het jaar. Hoofdontwerper bij Boom Online, Pete Bingham ontdekte dat de woonkamer van de Simpsons elke verkozen Pantonekleur bevat van het afgelopen decennium. Bovendien is de verkozen Pantonekleur van het jaar 2020 ‘classic blue’ (toevallig) ook de kleur van het haar van, je raadt het al, Marge Simpson.

Puur toeval of voorspellende gaven? Wij wachten in ieder geval met ingehouden adem de bekroonde kleur van 2021 af.

Lees het oorspronkelijke artikel hier.

Niet lui, maar gewoon verveeld

Uit een rapport van Udemy, wereldwijd de grootste educatieve Amerikaanse site, blijkt dat millennials bijna twee keer zoveel kans hebben om zich te vervelen op hun werk dan Baby Boomers. Verveelde werknemers jobhoppen twee keer zo snel in de eerste drie tot zes maanden van hun nieuwe loopbaan.

Millennials vervelen zich niet noodzakelijk omdat ze verantwoordelijkheden verwaarlozen. Sterker nog, jongvolwassenen zijn opgegroeid met technologie. Daarom zijn ze vaak beter in staat manieren te vinden om hun werk te automatiseren. In zekere zin werken ze slimmer, niet harder.

Deze golf van efficiënte maar verveelde werknemers gaf voor werkgevers een probleem. Hoe hou je een millenial-medewerker betrokken en uitgedaagd zodat ze niet vertrekken? Simpel, daag ze uit door leerkansen te bieden.

Het volledige artikel lees je hier.

VTM lanceert tweede zender

De Vlaamse kijker krijgt een tweede VTM. Met ‘VTM 2’ kan DPG Media voldoen aan de vraag van de kijker voor nog meer ‘gedurfde’ lokale content. Natuurlijk zullen er tv-formats zijn die zowel op VTM als op VTM 2 kunnen. Het verschil ligt in hoe ze bij DPG Media een bepaald programma zullen maken. ‘Blind getrouwd’, bijvoorbeeld, kan in de ‘familieversie’ zoals nu op VTM. Maar kan ook op VTM 2 met een scherper kantje, zoals de Australische versie die al op Vitaya was te zien.

Wanneer de nieuwe zender op antenne komt, is nog niet geweten.

Lees het volledige artikel hier.

Emoji-desktopsneltoetsen die je leven zullen veranderen

Het gebruik van emoji’s in berichten via mobile nam de laatste jaren alleen maar toe. Maar wat als je vanaf een desktop werkt en hoopt een emoji of twee aan een bericht toe te voegen? Geen nood, met deze handige shortcuts voor Mac en Windows was emoji’s gebruiken op je desktop nog nooit zo simpel.

Mac

  1. Ga op een willekeurig tekstveld staan waaraan je een emoji wil toevoegen.
  2. Hou de command-toets, control-toets en spatie tegelijkertijd ingedrukt.
  3. Kies een emoji om aan je tekst toe te voegen.

Windows

  1. Druk op Windows +; (puntkomma) of Windows +. (punt) om het emoji-toetsenbord te openen.
  2. Klik dan op de emoji naast de bedieningsknop.
  3. Kies een emoji om aan je tekst toe te voegen.

De shortcuts met afbeeldingen kan je via deze link nog eens bekijken.