Wat Hebben We Deze Maand Geleerd? September 2019

Alle jongeren zitten weer in de schoolbanken en van een nazomer is plotseling geen sprake meer. Het is officieel eind september. Mocht je in deze drukke periode de belangrijkste nieuwtjes gemist hebben, sommen we ze graag nog eens op.

Zoek mee naar mooie taal in het archief

De taalnerd in ons houdt van woorden zoals vigilant en geëquilibreerd. Samen met Taalhelden.org kan je tijdens de Week van het Nederlands van 5/10 tot 12/10 mee op zoek gaan naar de mooiste taalschatten in internetarchieven.

Meer info?

Burger King en McDonalds slaan de handen in elkaar voor het goede doel

Burger King lanceerde de Day without Whopper-campagne. Ze verkochten een dag lang hun bestseller de Whopper niet meer. Dit alles ten voordele van het goede doel Children With Cancer van hun concurrent McDonalds. Ze creëren zo awareness voor een goede zaak door iets NIET te verkopen.

Meer over de actie vind je hier.

Instagram schermt dieetreclame af voor jongeren onder 18

Het populaire socialemediaplatform Instagram liet weten dat ze een strengere strategie willen hanteren. Berichten die gewichtsverlies of cosmetische ingrepen aanmoedigen zijn vanaf nu onzichtbaar voor jongeren. Reclame voor onrealistische dieetmiddelen zullen zelfs voor iedereen verwijderd worden. Hiermee hoopt het bedrijf de negatieve impact die bepaalde berichten op het lichaamsbeeld hebben, te bestrijden.

 

Lees hier het volledige artikel van De Morgen.

Social crowdfunding: Vlaanderen redt baby Pia

De ouders van Pia Boehnke riepen eerder deze maand op sociale media alle Vlamingen op om 2 miljoen euro bij elkaar te sms’en. Hun dochtertje Pia lijdt namelijk aan de ongeneeslijke spierziekte SMA. Om het medicijn te kunnen betalen hebben ze deze grote som geld nodig. Honderdduizenden mensen kregen in no time 1,9 miljoen euro bij elkaar. Baby Pia veroorzaakte een kettingreactie van sms-acties in het binnen-en buitenland.

Volg hier het verhaal van Pia.

Waarom tok-tik niet goed klinkt

Heb je er ooit bij stilgestaan waarom we tik-tok zeggen en niet tok-tik? King Kong en niet Kong King? Blijkt dat dat een van de ongeschreven taalregels is die we aan de Britten te danken hebben. Iedereen doet het, zonder erbij stil te staan. De regel gaat als volgt: Bij drie opeenvolgende woorden, moet de volgorde van de klinkers I, A en O zijn. Bij twee woorden zet je een woord met een I altijd vooreen A of een O. Hetzelfde geldt voor adjectieven en zelfstandige naamwoorden. Bad Big Wolf klinkt gewoon echt niet juist.

Het volledige artikel lees je hier.

Branding maakt een verschil, zelfs voor metalbands

Als je eruit wil springen, moet je jouw product van je concurrenten kunnen onderscheiden. Wat maakt jou uniek? Branding maakt wel degelijk het verschil. De metal band Party Canon heeft de boodschap alvast goed begrepen. De festivalposter dateert van 2015, maar de boodschap is nog brandend actueel!

Bekijk het Facebookevent van de laatste editie van het het metalfestival Bay Area Death Fest hier.