10 Netflixseries om je Engelse accent te trainen

Liefhebbers van de Engelse taal moeten het door de coronacrisis even doen zonder trip over het kanaal of de grote plas. Gelukkig kan je ook gewoon vanuit je luie zetel op linguïstische wereldreis. Ontdek hier de tien leukste Netflix-series met een heerlijk Engels dialect.

The Crown

Heb je altijd gedroomd van een perfecte Britse tongval waar ze in Oxfor jaloers op zijn? Dan is ‘The Crown’ hét schoolvoorbeeld. De Anglofielen worden bovendien op hun wenken bediend, want je leert meteen ook de geschiedenis van het Britse koningshuis.

Peaky Blinders

Als het net iets minder afgeborsteld mag zijn, is ‘Peaky Blinders’ iets voor jou. Net als ‘The Crown’ leer je met de gang van Tommy Shelby (gespeeld door Cillian Murphy) over de Britse historie, maar dan de mindere mooie pagina’s van de geschiedenisboeken. De catchphrases van de Birminghamse straatbende worden uitvoerig geroemd, maar evenveel lof verdiend Sam Neil. De Nieuw-Zeelander leerde voor deze serie een Iers accent en doet het voortreffelijk.

Brooklyn Nine-Nine

Deze serie brengt je niet veel bij over de Amerikaanse geschiedenis. Maar deze komische politieserie blijft een van de leukste programma’s om te binge-watchen. Met de crew van de nine-nine leer je een algemeen Amerikaans accent en weet je meteen ook hoe je Nicolaj in het Lets uitspreekt.

Glitch

Als je even genoeg hebt van de realiteit ben je met Glitch aan het goede adres. De Austalische serie gaat over zeven mensen die opstaan uit de dood, maar geen herinneringen meer hebben aan hun aardse leven. De protagonisten gaan op zoek naar antwoorden maar hun zoektocht verloopt niet van een leien dakje.

Outlander

Nog zo’n Britse serie die én historisch correct is én taalkundig klopt. De eerste seizoenen van Outlander spelen zich af tijdens de Jacobitische opstand. De Schotse dialecten van de hoofrolspelers zuigen je als ware door de vierde wand en plaatsen je recht in de Schotse Highlands. Een ander kleine, maar niet onbelangrijke, sterkte is dat de Fransen Frans praten en de Schotten Schots. En als de Schotten naar Frankrijk gaan spreken zij ook Frans, weliswaar met een Schotse tongval. Dat maakt de serie meteen authentieker dan de meest Hollywoodproducties.

After Life

Voor wie wil leren schelden als een echte Brit is er geen betere leermeester dan Ricky Gervais. De Engelse comedian speelt een depressieve weduwnaar met het hart op de tong. Deze komische dramareeks barst van de situatiehumor en het grof taalgebruik. Een Britse serie pur sang.

Zumbo’s Just Dessert

Van al dat bingewatchen krijg je al snel honger. Deze Australische kookwedstrijd geeft je de nodige afwisseling. Je traint er niet alleen je Aussie (of Ozzie) accent mee, maar leert meteen ook heerlijke desserten maken.

House of Cards

‘House of Cards’ is misschien wel een van de bekendste Netflix Original-series ooit. In zes seizoenen en 73 afleveringen kom je alles te weten over de keerzijde van macht terwijl je ook nog eens je Zuid-Amerikaanse tongval traint. Laat de polemiek rond hoofdrolspeler Kevin Spacey je niet afschrikken, deze serie is verslavend goed.

The End of the Fucking World

Zoals de titel doet vermoeden wordt expliciet taalgebruik niet geschuwd. The ‘End of the Fucking World’ is een komische dramareeks zoals alleen de Britten ze kunnen maken. Je balanceert voortdurend op een koord tussen lachen en huilen. Een meeslepend verhaal en een al even meeslepend accent van de cast.

Derry Girls

Alleen al voor het heerlijke Noord-Ierse accent is deze serie een aanrader. In ‘Derry Girls’ wordt het verhaal van vijf tienermeisjes die opgroeien aan het einde van ‘The Troubles’, het conflict tussen Noord-Ierland en Ierland. Zoals zovele Britse series weet Derry Girls donkere humor, geschiedenis en drama feilloos te combineren.

Kan je geen genoeg krijgen van de Engelse accenten? Bekijk dan ook onze blog over de Britse dialecten.