The Owl adventskalender vol communicatietips
In de aanloop naar Kerst delen wij 24 tips om jouw communicatie extra krachtig te maken. Je wordt getrakteerd op de ultieme tips van ons team over schrijven, fotografie, videografie, design, compositie, sociale media en vertalen.
Niet zo lekker als een chocolaatje elke dag, maar wél nuttiger!
Tip 1. Zie het groots.
Een goede copywriter is niet zomaar een schrijver. Een copywriter is een onderzoeker, een voeler, een bedenker en vooral een verhalenverteller. Bij elke nieuwe opdracht neem je een nieuwe gedaante aan, maar zorg je dat je de kennis die je hebt opgedaan niet verliest. Je bent in feite een verzamelaar, met een zolder vol weetjes die ooit misschien opnieuw van pas komen.
Tip 2. Werk met kwalitatieve beelden.
Je kan er niet om heen. Kwalitatieve foto’s zijn dé fundering voor een perfecte visual. Hoogkwalitatieve foto’s uitsnijden, bewerken of effecten toevoegen is veel makkelijker én sneller dan wanneer het om lageresolutie-beelden gaat. Beelden met een hoge resolutie geven je design ook een veel kwalitatievere en professionele uitstraling. Combineer de skills van een grafisch designer met foto’s van een echte fotograaf en je krijgt GOUD!
Tip 3. Probeer andere beeldhoeken.
Speel met je beeldhoeken en fotografeer niet steeds op ooghoogte. Ga eens op de grond liggen of ga heel dicht bij je onderwerp. Varieer en laat je onderwerp vanuit een ander perspectief zien.
Tip 4. Ken je doelgroep.
Niet elk bedrijf doet er goed aan om een hip en trendy TikTok-account aan te maken. Welke mensen wil je bereiken? Leer je doelgroep goed kennen, ontdek wat hun noden zijn en op welke kanalen zij actief zijn.
Tip 5. Durf opvallen.
Less is more is een gouden regel voor elke grafisch ontwerper. Maar soms moet je ook durven opvallen. Denk op voorhand na over de context waarin je ontwerp zal gebruikt worden. Bij een affiche die in een metrostation tussen 10 andere advertenties zal hangen, moet je ontwerp bijvoorbeeld extra in het oog springen. Werk met opvallende kleuren en durf kiezen voor een opvallend font om de visuele impact te vergroten.
Tip 6. Investeer in kwaliteit.
Video scoort, maar er is een groot verschil tussen een snelle smartphone-opname en een afgewerkte bedrijfsvideo. Voor actuele gebeurtenissen kan de kwaliteit ondergeschikt zijn aan de afwerking van de video. Heb je meer tijd? Spendeer dan even veel aandacht en ambacht aan je communicatie als aan je product.
Tip 7. Schets je idee voor je start.
Back to (old)school! Pak er nog eens pen en papier bij. Je idee schetsen voor je aan je designopdracht begint kan helpen om je idee concreet te maken en te visualiseren. Het geeft de klant ook de optie om feedback te geven voor je start met de uitwerking en details. Win-win! Zo hebben we het graag.
Tip 8. Check, check, dubbelcheck.
Heb je een tekst geschreven of vertaald? Leg de tekst even opzij en focus op een ander project. Na een nachtje ‘marineren’ zie je gegarandeerd weer nieuwe invalshoeken en verbeteringen. Heb je tijd voor een extra naleesronde? Druk de tekst dan af of zet hem in een ander lettertype. Zo fop je je brein en lees je de tekst weer met nieuwe ogen.
Tip 9. Neem het niet te licht op.
Video is meer dan zomaar een camera aanzetten. Je moet ook rekening houden met licht. Vaak zijn kantoren of gebouwen niet ideaal belicht voor video-opnames. Extra lampen zijn dan een must. Je kan met de juiste belichting ook de sfeer van je beeld bepalen.
Tip 10. Spring mee op nieuwe features.
Nieuwe features bij je favoriete social media app? De kans is groot dat de app deze graag snel populair wil maken en die functies meer zal pushen. Zo zagen we een geweldige opkomst bij Instagram Reels, maar ook TikTok maakt hier gebruik van. Als je als nieuwe gebruiker bij TikTok aansluit krijgt je account een extra zetje.
Tip 11. Werk responsief voor verschillende apparaten en schermen.
Maak je een ontwerp voor een digitale drager? Maak je ontwerp dan duurzaam! Denk op voorhand na waar je visuals zullen worden weergegeven. Socialemedia-afbeeldingen werken bijvoorbeeld met verschillende verhoudingen: de ene werkt landscape, de andere portrait, … En een visual voor een mobiele drager heeft een andere verhouding dan voor een computerscherm.
Tip 12. Laat je inspireren, zonder te kopiëren.
De ene dag is de andere niet, je kan niet constant met hét perfecte en creatieve idee op de proppen komen. Soms heeft je brein meer tijd nodig! Durf daarom eens rond te kijken hoe concurrenten werken, het internet staat vol prachtige ideeën! Belangrijk is dat je dit doet als inspiratie… ga niet één op één namaken of kopiëren, dit kan grotere gevolgen hebben dan je denkt. En echt trots ben je toch pas op een unieke, eigen creatie!
Tip 13. Word één met je werkveld.
Een doelgroep bepalen, trends ontdekken en op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen kan je enkel door je onder te dompelen in een onderwerp. Abonneer je op relevante websites en nieuwsbrieven, volg professionals/experten in het vak, lees vakliteratuur, volg onderzoeken, etc. Zo blijf je mee en bied je een meerwaarde voor je volgers.
Tip 14. Zet je achtergrond … op de achtergrond.
Je wil een foto maken voor sociale media? Top! Dan heb je uiteraard een achtergrond nodig. Maar let erop dat die achtergrond het minst belangrijke element in het eindresultaat wordt. Hoe dan? Zet je onderwerp steeds op een afstand van de achtergrond. Zo creëer je diepte in je beeld en krijgt je foto een betere look dan wanneer het onderwerp vlak tegen de achtergrond staat.
Tip 15. Less is more.
Jij bent een expert binnen jouw vakgebied. Die tonnen aan kennis en ervaring wil je graag delen, maaaar … te veel info in één visual of advertentie werkt vaak averechts. Durf te schrappen om tot de essentie te komen. Een krachtig duidelijk beeld focust meteen op wat echt belangrijk is en zorgt voor minder afleiding. Je boodschap snel, tijdloos en duidelijk overbrengen is in vele gevallen meer efficiënt.
En heb je nog zo veel meer te vertellen? Gebruik het voor een volgende post, visual, blog, … Zo raakt je contentplanning vlot gevuld.
Tip 16. Voorleesuurtje.
Deze tip hou je best voor thuiswerkdagen. 😅 Lees je tekst hardop voor. Zo hoor je snel of het goed bekt. Onduidelijke of te complexe zinsconstructies spoor je zo makkelijk op.
Tip 17. Maak gebruik van natuurlijk licht.
Wil je graag prachtige interieurportretten maken? Een (groot) raam is je geheime wapen voor zacht, flatterend licht.
Plaats je onderwerp dicht bij het raam om gelijkmatige belichting te krijgen en speel met de richting van het licht om verschillende effecten te bereiken. Heb je fel zonlicht? Gebruik een wit gordijn voor het raam om scherpe schaduwen te verzachten. Het gebruik van lichtpatronen is ideaal om je creativiteit de vrije loop te laten.
Tip 18. Consistency is key!
Kies je unieke huisstijl en blijf hieraan trouw. Of je nu natuurfoto’s maakt of gewoon je dagelijkse avonturen vastlegt, je volgers moeten je in één oogopslag herkennen. Gebruik bijvoorbeeld een vast kleurenpalet om harmonieus te blijven, kies een bewerkingsstijl (of filter) voor je foto’s en pas deze consequent toe.
Consistentie loont ook op andere vlakken op sociale media: houd een contentkalender bij en plan je berichten zorgvuldig in om een gelijkmatige en consistente contentspreiding te garanderen. En last but not least: maak je bio, profielfoto en content allemaal in lijn met je ‘merkidentiteit’.
Tip 19. Audio = goud(io)
Ga je audio opnemen bij de video? Investeer dan in kwalitatieve opname-apparatuur. De interne microfoon van een camera (of smartphone) is te zwak om mooie kwaliteit op te leveren. Kijkers zullen snel afhaken als ze iemand niet goed kunnen verstaan door een storende echo of povere kwaliteit.
Tip 20. Interactie zorgt voor actie.
Het initiële doel van sociale media was niet het delen van foto’s en video’s, maar het delen van ervaringen. Interactie, gesprekken en relaties opbouwen, worden nog steeds mooi beloond door het algoritme.
Reageer op opmerkingen, beantwoord vragen en voer gesprekken met je volgers. Zo vergroot je de betrokkenheid bij je content en je eigen online zichtbaarheid.
Verzamel waardevolle feedback en verbeter je content door te luisteren naar wat je volgers te zeggen hebben. Ga samenwerkingen aan met volgers om nieuwe kansen te creëren voor beide partijen. En geef waardering: een eenvoudige ‘dankjewel’ kan wonderen doen!
Tip 21. Leer van andere schrijvers.
Je eigen schrijfstijl ontdekken en voeden doe je (onder andere) door repertoires van andere schrijvers te proeven. Let op de manier waarop andere schrijvers een onderwerp benaderen, welke bronnen ze vermelden en welk gevoel de tekst bij je opwekt.
Tip 22. Bekijk wat je kan Schrappen!
Niets erger dan een tekst waarin twee (of drie of vier) keer hetzelfde wordt gezegd. Schrap onnodige synoniemen, verwijder hulpwerkwoorden (‘kunnen’ is zo vaak overbodig) en knip, waar nodig, volledige bijzinnen uit je tekst.
Tip 23. Knutselen met composities.
Wist je dat je bij de meeste smartphones (en volwaardige camera’s) lijnen zichtbaar kan maken die je helpen bij je compositie? Composities zorgen ervoor dat je foto’s (en video’s) visueel aantrekkelijk zijn. Het zijn goede basisrichtlijnen om tot straffe resultaten te komen. Je kan ze terugvinden door je ‘hulplijnen’ of ‘grids’ aan te zetten op je smartphone of camera.
Tip 24. Vertalers – ga op vakantie!
Organiseer je eigen taalbad. Want een taal onderhoud je het best door ze te gebruiken. Lees elke menukaart, folder en affiche die je tegenkomt op vakantie. Stap een lokale boekenwinkel binnen of praat eens met wat locals. Misschien wel de allerleukste manier om je taalniveau op punt te houden.
Hulp nodig om jouw communicatie naar een hoger niveau te tillen? We staan voor je klaar! Contacteer ons snel en we maken er samen werk van.