Alles over fonts: Welke font of lettertype kan je best gebruiken?
In onze blog over toegankelijke Adobe-alternatieven boden we je 15 opties aan om je visuals of animaties naar een hoger niveau te tillen. Het kiezen van het juiste programma is belangrijk, maar bij het maken van een ontwerp komt meer kijken. In deze blog geven we een antwoord op al je typografische vragen.
Typografie betekent letterlijk het vormgeven van tekst. Je kan een tekst vormgeven door een geschikt lettertype of font te kiezen. Denk maar aan klassiekers als Times New Roman, Helvetica, Calibri… Het aanbod aan fonts is de laatste tijd geëxplodeerd. Er zijn designers en bedrijven die fonts, al dan niet betalend, aanbieden via verschillende websites. Helaas is niet elk font geschikt voor hetzelfde doeleinde. Zo gebruik je best geen Comic Sans als je professioneel wil overkomen.
TIP: Je kan ook zelf fonts ontwerpen via het open source programma Fontforge.
Hoe kan je fonts combineren?
Volgens een ongeschreven regel in de designwereld combineer je best niet te veel fontstijlen met elkaar. Dat ziet er vaak slordig uit. Hou rekening met het thema van je design, de leesbaarheid en welke elementen van je tekst moeten opvallen. Zo beperk je het aantal woorden per regel in een doorlopende tekst best tot 15. Daarnaast kan je je design een extra dimensie geven door het gebruik van extra witruimte tussen de letters en regels.
Welke soorten lettertypes bestaan er?
We maken een onderscheid tussen lettertypes met schreef en zonder schreef. Je kan een schreef of serif lettertype herkennen aan het extra streepje (of ‘schreef’) aan het uiteinde van elke letter. Serif lettertypes worden vaker gebruikt als ondersteuning bij het lezen van langere teksten. Door het extra streepje zijn de letters makkelijker van elkaar te onderscheiden.
Meer vormgevers kiezen vandaag voor een schreefloos of sans serif lettertype. Omdat deze fonts geen streepje hebben, geven ze je tekst een moderne look en feel. Handwritten, script of decoratieve lettertypes zijn de fonts die over het algemeen gebruikt worden om een elegante of speelse toets te geven aan je design.
Waar kan je fonts downloaden?
Met een Adobe-licentie heb je toegang tot de fontbibliotheek van Adobe. Via Google, DaFont en Font Squirrel kan je gratis fonts downloaden. Hou bij gratis fonts rekening met de auteursrechten. Je mag niet zomaar elke font downloaden en voor commerciële doeleinden gebruiken. In sommige gevallen wordt er bijvoorbeeld een vrije bijdrage voor de ontwerper van het lettertype gevraagd.
TIP: Omdat er zoveel fonts bestaan zijn de meeste fontherkenners zoals WhatTheFont niet meer up-to-date.
De favoriete schreef, schreefloze en handwritten lettertypes van The Owl
De favoriete fonts van The Owl zijn Bebas Neue, Baskerville en Corner Store JF.
Het sans serif lettertype Bebas Neue heeft een krachtige uitstraling. De font komt het beste tot zijn recht in combinatie met extra witruimte. Bebas Neue is enkel in hoofdletters beschikbaar.
Baskerville is met zijn subtiele schreven een klassiek lettertype. Teksten met het font hebben een moderne uitstraling en lezen aangenaam.
Corner Store JF heeft met zijn vintage look alles wat een handgeschreven font nodig heeft. Speels, elegant en vooral goed leesbaar.
Hopelijk heb je nu een beter beeld van de verschillende lettertypes. Zie je door de bomen het bos niet meer? Bij The Owl helpen we je graag verder. Onze inhouse designer zet jouw ideeën om in realiteit. Neem contact met ons op voor meer informatie.