Een giveaway organiseren op social media: hoe doe je dat juist?

Met 9 van de 10 winacties op social media, overtreden de organiserende bedrijven de regels. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, mag je niet zomaar volgers oproepen om je foto te delen of vrienden te taggen in je wedstrijd-post. Aan het organiseren van giveaways op social media zijn meerdere wetgevingen verbonden. We verzamelden speciaal voor jou alle regels in een handig overzicht.

Bezint eer ge begint

Een giveaway organiseren op sociale media is de ideale manier om je engagement een boost te geven. Maar er zijn een aantal regels die je in acht moet nemen. Wat mag wel en wat doe je beter niet?

TIP: Sla deze visual op zodat je hem altijd bij de hand hebt.

Wat mag wel en wat mag niet bij een wedstrijd op sociale media

Hou rekening met alle regels

Facebook- en Instagram-richtlijnen

Facebook heeft een aantal richtlijnen waar jij je als gebruiker aan moet houden. Wil je een giveaway organiseren? Dan moet je onthouden dat je jouw persoonlijke tijdlijn niet mag gebruiken om te adverteren. Enkel je bedrijfspagina dient als advertentiekanaal.

De volledige community guidelines kan je hier nog eens nalezen.

Belgische wetgeving

Het is volgens de Belgische wetgeving verboden om willekeurig een prijs te verloten onder de deelnemers van je wedstrijd. Je moet de winnaar van je giveaway op Instagram bijvoorbeeld kiezen op basis van een criterium zoals creativiteit.

Enkele voorbeelden:

  • Plaats je tekening onder deze wedstrijdpost. De mooiste tekening wint een bon ter waarde van 50 euro.
  • Wat zou jij doen met 10 miljoen? De persoon die het grappigste antwoord geeft, wint een gratis treinrit.

Doe je dat niet? Dan valt je winactie onder de Belgische kansspelwetgeving. Kansspelen mogen enkel georganiseerd worden door de Nationale Loterij of vzw’s die daar een vergunning voor hebben gekregen. Overtreders kunnen van de Kansspelcommissie een boete krijgen. Meer info vind je op de website van de Kansspelcommissie.

Een pagina liken mag volgens de Belgische wetgeving nooit een verplichting of voorwaarde zijn om deel te nemen aan een wedstrijd. Met andere woorden, mensen die je pagina niet liken, moeten ook kunnen deelnemen.

Buitenlandse wetgeving

Elk land hanteert een andere wetgeving. Met dit wedstrijdreglement met de juiste disclaimers zit je altijd safe.

GDPR

Je kan de deelnemers van je giveaway achteraf niet zomaar nieuwsbrieven sturen. Volgens de GDPR-wetgeving moet je altijd toestemming vragen aan de persoon in kwestie.

TIP: Geef in je wedstrijdreglement aan dat je de gegevens van de winnaar zal gebruiken om contact met hem of haar op te nemen wanneer hij of zij wint.

The winner takes it all

Hoe maak je de winnaar van je giveaway op Instagram bekend? Er zijn twee opties:

  1. Maak de winnaar van je giveaway bekend op je tijdlijn of in een comment onder de wedstrijd-post.
  2. Communiceer dat er een winnaar is gekozen en dat je hem of haar persoonlijk zal contacteren.

TIP: Kies je voor optie 1? Neem dan een clausule op in je wedstrijdreglement over het bekendmaken van de naam van de winnaar.

Een voorbeeld

Dit is hoe wij een giveaway op sociale media aanpakken:

Heb je nog vragen over het organiseren van een giveaway op sociale media? Aarzel niet om ons te contacteren.