Eerste hulp bij camera-angst

Help, de cameraman van The Owl komt weer op bezoek. Mijn verlofdagen zijn al op en ik kan toch niet zomaar vluchten naar het buitenland?

Je herkent de situatie misschien. Er moeten nieuwe foto’s worden gemaakt voor de website of sociale media maar je poseert niet zo graag. Je weet je geen houding te geven en bent plots vergeten waarvoor je handen alweer dienden. En moet je nu lachen of net niet? En moet je dan tanden laten zien of toch niet?

Een fotoshoot brengt veel stress met zich mee, maar we stellen je graag gerust. Onze cameraman bijt niet (hard) en met deze handleiding zorgen we ervoor dat je voorbereid en ontspannen naar de fotoshoot kan gaan.

Poses

Voor een goede foto hoef je geen professioneel model te zijn en een heel arsenaal aan poses aan te nemen. Onze fotograaf zal je namelijk altijd begeleiden en je zeggen welke poses je moet aannemen. En wees niet bang: voor onze doeleinden zijn dat doorgaans eenvoudige poses die iedereen kan. Met een paar kleine tips kan je die basispose nog beter maken. Want kleine details kunnen een groot verschil maken in hoe je uiteindelijk op de foto staat. Lees onze tips en oefen ze desnoods thuis voor de spiegel! Zo weet je wat voor jou het beste werkt.

Lichaam

Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar ontspan. Een fotoshoot is geen militaire inspectie dus je mag gerust je lichaam ontspannen. Zet bijvoorbeeld één voet vooruit en plaats je gewicht op je achterste voet. Je kan ook bewegen tussen de foto’s. Je hoeft je niet vast te pinnen op één houding. Beweeg wat en zoek naar een houding die natuurlijk voelt voor jou.

Je armen zijn erg handig in dagdagelijks gebruik, maar wat doe je ermee op de foto? Hou ze vooral niet recht naast je lichaam. Dat ziet er heel gespannen en statisch uit. Probeer vormen met je armen te creëren. Doe het bijvoorbeeld zo:

  • Plaats een arm op je heup en de andere comfortabel naast je lichaam
  • Kruis je armen op een ontspannen manier
  • Beeld een actie uit met je armen.

Hieronder vind je enkele voorbeelden.

Hoofd

Zo, je houding is goed en je weet wat je met je armen kan doen. Nu het belangrijkste nog: je hoofd. Het is heel eng om recht in de lens te kijken en geconfronteerd te worden met de diepe leegte in dat zwarte glazen gat. Oplossing: kijk niet in de lens maar vlak erboven, bijvoorbeeld naar het logo van de camera. Op de foto zal het lijken alsof je recht in de lens kijkt. Zo krijg je automatisch een meer natuurlijke présence.

Gouden tip: als je op een natuurlijke manier wil lachen, moet je je tong tegen je gehemelte drukken. Het klinkt misschien raar, maar je lach zal spontaner zijn en je kaaklijn zal mooier geaccentueerd worden waardoor je geen dubbele kin hebt. Om je kaaklijn nog beter in de picture te zetten steek je je kin best iets omhoog. Overdrijf natuurlijk niet, het zit hem in de details.

Kom voorbereid

Probeer voor de spiegel allerlei poses en gezichtsuitdrukkingen uit. Dat is de beste manier om te ontdekken welke poses je bij jezelf het meest flaterend vindt. Wat ook kan helpen is om je goede kant te leren kennen. Niemands gezicht is namelijk honderd procent symmetrisch. Je hebt dus altijd een kant die je mooier vindt. Test het simpelweg uit door langs beide kanten een selfie te maken. De foto waarvan jij vindt dat je er het beste opstaat, is je goede kant.

Kleding

Een outfit kiezen kan soms heel wat keuzestress met zich meebrengen. In de eerste plaats moet je natuurlijk kledij kiezen die je zelf mooi vindt. Meestal zal er ook een dresscode worden bepaald voor de fotoshoot, wat je zal helpen om de perfecte outfit te kiezen. Hou vooral rekening met deze praktische tips:

  • Zorg dat je kledij niet gekreukt is maar mooi gestreken
  • Kijk na of er geen vlekken, stofdeeltjes of kattenhaar op je kleren zitten
  • Zorg dat je stropdas of vlinderdas mooi geknoopt is
  • Vermijd drukke patronen die afleiden
  • Als je witte kleding draagt, zorg dan dat ze niet grauw is
  • Als je een bril draagt, zorg dan dat de glazen proper zijn

Uniformiteit

Voor de shoot leggen we best een dresscode en een basisconcept vast, zodat alle medewerkers op een gelijkaardige manier op de foto staan. Moet iedereen bijvoorbeeld een bepaald item mee op de foto nemen? Of dragen alle medewerkers hetzelfde bedrijfshemdje? Belangrijke info voor ons!

Make-up

Uiteraard wil je opperbest op de foto staan. Make-up is daarin je beste vriend, maar overdrijf niet. In daglicht zie je meer details op een foto. Een natuurlijke look met de juiste accenten geeft dan het beste resultaat.

Als er binnen foto’s worden gemaakt in kunst- of flitslicht mag je best wat meer make-up op doen. Breng wat extra poeder aan op je voorhoofd. Zo vermijd je dat je huid blinkt onder de lampen. Draag je een bril? Dan mag je wat meer oogmake-up gebruiken. De glazen van je bril minimaliseren het effect van je oogmake-up.

Teamwork

Je staat er nooit alleen voor tijdens een fotoshoot. Onze fotograaf zal je altijd begeleiden en betrekken bij het proces. Je zal richtlijnen krijgen die je helpen om goed op de foto te staan, maar dat betekent natuurlijk niet dat je geen vrijheid hebt.

Bovendien fotograferen we tegenwoordig digitaal, dus kan je gerust wat uitproberen! Door kleine bewegingen en verschillende blikken of houdingen te proberen heb je meer kans dat er foto’s gaan bij zitten waarover je echt tevreden bent. Je hoofd een centimeter bewegen kan al een heel ander resultaat geven.

Onze fotograaf kan je op het moment van de shoot al een selectie van foto’s tonen. Niet meteen tevreden? Dan nemen we nog wat foto’s om iedereen gerust te stellen.

Met de tips en voorbeelden in dit artikel heb je al wat inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Succes!

Hier nog even de belangrijkste tips op een rijtje:

  • Oefen op voorhand thuis voor de spiegel
  • Kom te weten wat je beste kant is
  • Steek je kin licht vooruit
  • Duw je tong tegen je gehemelte
  • Neem een ontspannen houding aan
  • Maak vormen met je armen (een driehoek door je arm op je heup te plaatsen)
  • Kijk net boven de lens, niet recht in de lens
  • Gewoon lachen en zwaaien!

Wil je al onze tips ook graag in de praktijk omzetten? Contacteer ons en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen in de fotowereld.