‘Getting ratioed’: het internetfenomeen uitgelegd
Voel jij je nog thuis tussen de tweetende en vloggende jongeren op socialemediakanalen? Of heb je, zoals onze schrijfster Silke, soms moeite met de nieuwste trends én vooral de nieuwste woordenschat die daaraan is gekoppeld te begrijpen? Maak je geen zorgen! Speciaal voor jou ging ze op onderzoek uit en kadert ze wat het nieuwste internetfenomeen ‘getting ratioed’ nu precies inhoudt.
Om het moeilijk te maken, varieert de betekenis van ‘ratioed’ per socialemediakanaal. Dus we beginnen bij het begin: Twitter.
Wat is getting ratioed op Twitter?
Het hele concept van ‘getting ratioed’ lijkt op Twitter te zijn ontstaan en slaat hier terug op een disbalans in soorten interactie met een tweet. Je kan een tweet namelijk liken, retweeten en erop reageren. Wanneer een tweet ‘ratioed’ wordt genoemd, wil dat zeggen dat het disproportioneel meer reacties kreeg dan een andere interactie (like of retweet). Vaak geldt hierbij de regel dat de hoeveelheid reacties minstens het dubbele van de hoeveelheid andere interacties bedraagt.
Een opvallend ongelijkmatige verdeling tussen reacties en vind-ik-leuks of retweets duidt in de Twitterwereld vaak op een controverse. Iemand twittert iets waarmee veel andere Twittergebruikers het niet eens zijn, wat ze uiten via reacties. Dat een tweet een ongelijke ratio verkrijgt, wijst dus niet op iets goeds.
Het kan ook anders worden ingezet. Ben je het oneens met iets wat iemand getweet heeft? Zet dan als reactie ‘ratio this’. Als jouw tweet (het eenvoudige ‘ratio this’) méér likes krijgt dan de tweet waarop je gereageerd hebt, heb jij die originele tweet ‘geratioed’. Pijnlijk!
‘Ratio me’ op TikTok
Maar ook op andere socialemediakanalen zoals TikTok vind je ratio’s terug. Hier krijgt een ratio wel een net iets andere betekenis dan op Twitter.
Wanneer je op TikTok een ratio verkrijgt, is dit wél iets goeds. Je verkrijgt er dan namelijk likes mee. Dit gebeurt simpelweg door op een video “Ratio me” of “Ratio me 1:1” te reageren. Hiermee vraag je aan andere TikTok-gebruikers om jouw reactie hetzelfde aantal likes te geven, als het aantal likes dat de video heeft waarop je reageerde. Of er op jouw oproep wordt gereageerd, ligt aan de welwillendheid van andere TikTok-gebruikers. Er is dus geen succesgarantie om een ratio te behalen op dit platform.
Maar ook hier kan een ratio, zoals op Twitter, een slechte connotatie hebben. Een reactie kan namelijk ook ‘ratioed’ worden genoemd. Dit gebeurt wanneer een reactie op een ratio-oproep likes ontvangt, in plaats van de oproep zelf. Ook wanneer een reactie op een video meer likes ontvangt dan de video zelf, wordt de post ‘ratioed’ genoemd.
TikTok neemt de ratio zelfs nog een stapje verder. Een gebruiker kan namelijk op een video “Ratio me 1:1:1:1” reageren. Dit wil zeggen dat de gebruiker wil dat zijn of haar reactie en drie reacties op die reactie hetzelfde aantal likes krijgen. In dit gegeven is een ratio dus weer een positief iets.
Ratioed posts op andere platformen
Op het sociale platform Instagram is het net iets moeilijker om ratio’s te doen ontstaan en om ze op te volgen. Dit komt omdat Instagram de mogelijkheid biedt aan zijn gebruikers om reacties uit te zetten, ook nadat een post al reacties had ontvangen.
Op Facebook kunnen posts ook een ratio krijgen. Hier gaat het vaak om hetzelfde principe als op Twitter. Al komen ratio’s momenteel het meest voor op Twitter en TikTok.
Ratio’s en sociale media
Internetwachters zijn enorm actief en controversiële onderwerpen of uitspraken die niet door de beugel kunnen, worden sneller en in grotere mate opgemerkt dan ooit. Het wereldwijde web slaapt nooit en dat lijkt zich de laatste tijd te vertalen in een nieuwe soort burgercensuur. Deze censuur komt voort uit grote groepen mensen die samenkomen om hun stem en mening te laten horen.
Als communicatiebureau zien we dit soort fenomenen graag ontstaan. Want dit wil zeggen dat er nog heel wat conversaties zijn die gehouden moeten worden en dat mensen met elkaar blijven communiceren – in samen- of tegenspraak.
Ben je zelf niet zo’n fan van Twitter? Lees dan zeker onze blog Is Mastodon de nieuwe mastodont op het internet?
Heb je toch nog vragen of kan je onze hulp ergens bij gebruiken? Ons team helpt je graag verder.