Het algoritme van TikTok: explained

Het algoritme van TikTok bepaalt welke video’s jij te zien krijgt op de ‘Voor jou’-pagina. Op basis van een complexe code zorgt het platform voor een gepersonaliseerde ervaring, zodat jij er zoveel mogelijk tijd op doorbrengt. Dit algoritme, en bijvoorbeeld ook dat van Twitter, doet dat door scores toe te kennen aan bepaalde handelingen. Dingen die je leuk vindt krijgen een positieve score, dingen die je afkeurt een negatieve score. Zo zal het platform je bijvoorbeeld meer video’s laten zien die gelijkaardig zijn aan een lange video die je helemaal uitkeek, dan video’s van klasgenoten waarmee je geen contact hebt.

De informatie voor deze blog komt uit officiële bronnen. Als je weet dat TikTok ook biometrische gegevens verzamelt, kan je je inbeelden dat het platform zijn content ook daarop aanpast. Dit zoeken we binnenkort verder voor je uit!

Wat is het algoritme van TikTok?

Jouw profiel op TikTok

Wanneer je een profiel aanmaakt op dit socialemedianetwerk word je meteen gevraagd naar je interesses. Je kan kiezen voor filmpjes over ‘dansen’, ‘kunst’, ‘comedy’, en nog veel meer. Zo maakt TikTok alvast een eerste selectie aan video’s om aan jou te tonen.

Maar ook als je deze eerste stap overslaat, bouw je langzaam een profiel op dat aansluit bij jouw interesses. Het netwerk stelt namelijk vast welke interacties jij op het platform hebt, aan de hand van:

  • Gebruikersinteracties
  • Informatie over de video
  • Toestel- en accountinstellingen
  • De optie: ‘Niet geïnteresseerd’
  • Kenmerken van het gebruikersprofiel (leeftijd, geslacht, etc.)

Gegevens verzamelen

Met bovenstaande informatie wordt een basisprofiel van jou geschetst. Op basis daarvan toont TikTok je verschillende soorten content en gaat na hoe jij daarop reageert. De snelheid waarmee je een video weg klikt, hoe lang je naar content kijkt die je wel interessant vindt, welke video’s je leuk vindt, welke makers je graag volgt, enzoverder. Met deze informatie past TikTok de content die jij te zien krijgt voortdurend aan. Het doel is om je enkel video’s te tonen die jou aanspreken.

Videoanalyse

Om video’s te kunnen categoriseren en vervolgens te tonen aan het juiste doelpubliek, gaat TikTok op onderzoek uit. Het algoritme kijkt bijvoorbeeld naar welke muziek een video gebruikt, welke boodschap wordt meegedeeld, welke hashtags worden gebruikt om de video inhoudelijk te duiden en welke maker achter de video schuilt. Hoe beter en duidelijker deze videokenmerken worden ingezet, hoe sneller TikTok de content kan tonen aan potentieel geïnteresseerden.

Daarom is het belangrijk om deze elementen juist te leren benutten. Voordat je je volgende video uploadt, kan het dus lonen om op zoek te gaan naar een trending begeleidend muziekje. Kijk bijvoorbeeld naar welke trends andere accounts in jouw niche volgen en wat voor hen lijkt te werken. Doe hetzelfde voor je hashtags en bekijk welke er in jouw niche goed scoren. Breid je netwerk uit door gelijkaardige accounts te volgen en deze ook naar jouw profiel te trekken. En probeer zoveel mogelijk interactie te hebben met andere TikTok-gebruikers.

Eigen inbreng

Naast je kijk- en klikgedrag op TikTok, kan je natuurlijk ook heel wat zelf bepalen. Zo kan je aangeven wat je wel, maar ook wat niet leuk vindt. Wanneer het algoritme van TikTok je een filmpje toont dat helemaal niet binnen jouw smaak valt, kan je aanduiden dat je graag minder van dat soort content te zien krijgt. Mocht er een filmpje opduiken dat je ongepast of schokkend vindt, kan je dit soort content ook rapporteren. Gaat het enkel om een vervelend geluidsfragment? Dan kan je dat ook apart aangeven. Wanneer je op het dropdownmenu naast een video klikt, kan je aangeven dat je video’s met dat specifieke geluid wil verbergen.

Naast de instellingen op het platform zelf, kan je ook de instellingen op jouw toestel aanpassen. Als jij liever niet hebt dat TikTok je profielaanbevelingen geeft op basis van jouw contactenlijst, zet je de toegang die het platform daartoe heeft uit. Je kan ook bepalen dat je slechts een deel van je foto’s toegankelijk wil maken voor het platform, in plaats van heel je galerij. Ook je microfoon en camera kan je uitzetten, als je bijvoorbeeld grafische filmpjes maakt op je computer in plaats van video’s van jezelf op je telefoon.

Deze opties krijg je opnieuw om jouw gebruikerservaring zo optimaal mogelijk te maken.

Testers

Natuurlijk ontwikkelen nieuwe trends zich dagelijks en verdwijnen er uiteindelijk ook heel wat topics van de radar. Daarom biedt TikTok geregeld nieuwe content aan zijn kijkers aan, ook al hebben zij nog nooit aangegeven dat ze dit soort content interessant vinden. Op basis van hun reactie op de content, besluit het algoritme om meer of minder (of misschien zelfs geen) gelijkaardige inhoud aan de gebruiker te tonen. En wanneer een opmerkelijk aantal gebruikers hetzelfde soort content leuk vindt, ontstaan er trends. Door de populariteit van dit soort content, merkt het algoritme deze video’s op en zal het bijdragen aan de verspreiding ervan. Waardoor de populariteit ervan natuurlijk enkel stijgt.

Opnieuw raden we je daarom aan om mee te doen aan de trends in jouw niche. Deze content wordt veel makkelijker geboost door het algoritme, wat meer bereik voor jou kan opleveren.

Waarom is het slim om in te spelen op het algoritme?

De algoritmes achter socialemediaplatformen bestaan uit complexe codes die voortdurend worden bijgewerkt om ervoor te zorgen dat gebruikers de content te zien krijgen die zij willen zien. Door in te spelen op de instructies waaruit die codes bestaan, kan je jouw inhoud heel wat zichtbaarder maken voor je doelpubliek. Deze kennis juist inzetten, kan je daarom misschien zelfs bekijken als een vorm van (gratis) publiciteit. Handig, toch?!

Wil je jezelf graag wat meer verdiepen in de werking van dit platform? Dan bekijk je best de informatie die TikTok zelf online zet in de Newsroom en in het Transparantiecentrum. Hier vind je onder andere artikelen over hun aanpak van contenthandhaving, platform-API’s en Community Guidelines.