Hoe kan je groeien op Instagram?
🔥ᴍɪɴɪ-ɢɪᴅꜱ ᴠᴏᴏʀ ᴍᴇɢᴀ-ɪɴᴢɪᴄʜᴛᴇɴ🔥
Wil jij groeien op Instagram? Bekijk dan je statistieken en zorg dat je ze echt begrijpt! De statistieken van je Instagramprofiel kunnen je helpen om de juiste doelgroep te bereiken, boeiende content te maken, meer views en meer likes te verzamelen, … Maar hoe begin je daaraan?
Hoofdstuk 1: Het belang van Analytics
Je statistieken doorgronden is meer dan bekijken welke foto of video het meeste likes kreeg. Aan de hand van de cijfers kan jij ontdekken wat echt werkt en een strategie bepalen.
Als je producten verkoopt, kan je bijvoorbeeld op basis van de interactiedata bepalen of een productfoto met een lichte achtergrond beter werkt dan een donkere achtergrond. Of ontdek welk thema jouw doelgroep het meest aanspreekt. Willen ze meer foto’s van mensen zien, houden ze van inspirerende quotes of zijn de pure product shots het meest doeltreffend?
Hoofdstuk 2: Hoe – wat – waar
Instagram-statistieken zijn enkel beschikbaar voor bedrijfsaccounts of accounts met heel veel interactie. Heb jij nog geen professionele account voor je merk, dan is dat alvast een slimme eerste stap. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Open je bedrijfsprofiel en open het menu linksboven (drie horizontale streepjes). Klik op ‘Statistieken’ voor een klein walhalla aan informatie. Als je nog maar net bent overgeschakeld op een bedrijfsaccount, zijn je statistieken mogelijk nog niet beschikbaar. Even geduld dan. Je ziet ook enkel data voor de posts die je plaatste nadat je bent overgeschakeld.
Goed, jij weet ondertussen wat Instagram-statistieken zijn! Maar hoe gebruik je ze nu in je voordeel?
Hoofdstuk 3: De statistieken gebruiken om te groeien
Begin bij het tabblad Doelgroep. Ontdek hier waar je huidige publiek woont, hoe oud ze zijn en op welke uren ze het vaakst reageren op jouw Instagram. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Leeftijdscategorie, geslacht en locatie: Ontdek hier tegen wie je spreekt, en pas eventueel je contentstrategie aan. Een jonger publiek houdt van andere taal of inhoud en zijn vaker online actief dan oudere kijkers. Als je veel internationale volgers hebt, kan je overwegen om in het Engels te posten.
Groei: Hier zie je hoeveel volgers je verliest of bij krijgt per week. Als dat een opvallend resultaat is, kan je daar conclusies uit trekken en diezelfde strategie net wel of niet doorzetten.
Volgers: Hier bepaal je de beste tijd om te posten op Instagram. Dit is meteen onze grootste tip voor meer interactie. Ontdek op welke dag en zelfs welk uur jouw volgers online zijn en zorg dat je ze op dat moment interessante posts voorschotelt.
Het tabblad Activiteit vertelt je hoeveel accounts je per week bereikt en het aantal keren dat je berichten en stories werden weergegeven. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Weergave: Dit is het totaalaantal keren dat een persoon je post zag in zijn feed, in je eigen profiel of in je story.
Bereik: Hiermee weet je hoeveel unieke accounts je publicaties hebben bereikt. Als een grote fan (dag mama 😉) je post meerdere keren bekijkt, telt dat dus niet mee.
Interacties: Dit is het aantal accounts dat jouw posts hebben geliket, gesaved of erop hebben gereageerd. Ook hier telt elke persoon slechts een keer mee. Ook als die meerdere comments plaatst.
In het tabblad Inhoud krijg je een overzicht van al je posts, stories en advertenties. Zo weet je meteen welke post met de gouden medaille gaat lopen.
Bereken je Engagement Rate
Hoofdstuk 4: Hoe gebruik je die kennis?
Bekijk hoe goed jouw huidige volger aanleunt bij jouw ideale klant. Als dit al zo is, kan je je huidige strategie versterken en goed scorende posts verderzetten. Als je nog niet de perfecte doelgroep bereikt voor jouw merk, zal je je strategie moeten aanpassen. De inhoud van je posts, je taalgebruik, de stijl,… kunnen een impact hebben.
Als je doel is om mensen naar je website te leiden, dan is het aantal Website clicks uiteraard ook belangrijk. Is dit heel laag, dan kan je bijvoorbeeld overwegen om duidelijkere call-to-actions te gebruiken in je posts én in je bio of te verwijzen naar extra content die enkel op je website beschikbaar is.
Hoofdstuk 5: Bonustip
Wil je een bepaalde statistiek vergelijken voor al je Instagram posts tezamen?
Open het tabblad Inhoud en klik op ‘Alles weergeven’ naast Berichten.
Gebruik de drop-down menu’s onder ‘Alles’, ‘1 jaar’ en ‘Weergaven’ om te filteren op berichttype (foto of video), statistiektype (Weergaven, likes, etc.) of periode.
Later gaan we in op de Instagram Stories!
Ben je helemaal mee met het nut van Instagram-statistieken, maar heb je geen tijd om dit zelf uit te pluizen? Wij doen dat heel graag voor jou! Contacteer ons voor meer informatie over social media management, en nog veel meer.