Hoe schrijf je de perfecte headline?

De headline. Het is niet alleen het uithangbord van je artikel maar het bepaalt ook of mensen je artikel al dan niet zullen lezen. Op sociale media scrollen we door honderden berichten. Of we ook daadwerkelijk op het artikel klikken hangt in grote mate af hoe fabelachtig je headline is. Je besteedt dus maar best veel tijd aan het bedenken van een headline die blijft hangen. We geven je met plezier tien tips mee.

1. Kort

Less is more! Dat telt zeker bij headlines. Het verhaal vertel je in het artikel zelf al, de headline moet in weinig woorden vertellen waarover het artikel gaat. Wijd dus niet uit, maar beperk jezelf tot het strikt noodzakelijke.

2. Duidelijk

Zorg er wel voor dat je ook niet te weinig informatie in je headline verwerkt of oppervlakkig blijft. Potentiële lezers beslissen in een fractie van een seconde of ze het artikel lezen. Maak dus wel duidelijk wat het artikel ongeveer inhoudt.

3. Prikkel

Maak de potentiële lezers nieuwsgierig. Geef voldoende informatie, maar laat ook een beetje mysterie over zodat de verbeelding begint te werken.

4. Actief

Gebruik nooit passieve zinsconstructies in de titel, en bij uitbreiding zo weinig mogelijk in de tekst. Passieve constructies zijn formeler, onpersoonlijker en spreken mensen minder aan.

5. Rijk oplossingen aan

Beloof in je headline een antwoord te geven op een vraag van de lezer. Maar maak geen valse belofte!

6. Vermijd clickbait

Het mag dan wel werken om clicks te verzamelen, om een trouw lezerspubliek op te bouwen zijn clickbait-titels allerminst een goed idee. Door clickbait toe te passen zal de lezer zich bedrogen voelen en in de toekomst niet geneigd zijn om nog artikels van je te lezen.

7. Cijfers

Cijfers in headlines werken altijd goed. Schrijf ze niet voluit, dat is overzichtelijker. Ook in artikels is het een goed idee om met bullet points of lijstjes te werken, ze geven namelijk structuur en rustpunten in de tekst. Anno 2019 heeft niet iedereen zin of de tijd om een volledig manuscript te lezen. Lijstjes en bullet points zorgen er trouwens ook voor dat je zelf beknopter zal schrijven.

8. Stel een vraag

Een vraagstelling als headline werkt goed. Het zorgt ervoor dat potentiële lezers zichzelf associëren met de vraag, dat ze denken ‘dat vraag ik mee ook wel af’. Zorg er dan wel voor dat het artikel een antwoord op die vraag biedt.

9. Helpen

Potentiële lezers zijn op zoek naar een antwoord op een vraag en hebben vaak niet de behoefte om een verhaal te lezen. Zorg er daarom voor dat je in je headline duidelijk maakt dat jouw artikel het antwoord op die vraag is.

10. Positieve woordkeuze

Gebruik altijd positieve bijvoeglijke naamwoorden zoals beste, perfecte, mooiste etc. De headline ’10 tips voor het maken van de perfecte taart’ zal beter aanslaan dan ‘Met deze 10 tips voorkom je dat je taart mislukt’.