Zo vermijd jij engagement bait en clickbait op Meta-platformen

We weten intussen dat verschillende socialemediaplatformen gebaseerd zijn op specifieke algoritmes. Die algoritmes werden opgesteld om te beslissen welke berichten een gebruiker te zien krijgt op zijn feed en in welke volgorde, om gebruikers zo lang mogelijk actief te houden op het platform. Hiervoor belonen ze bepaalde handelingen (met o.a. extra zichtbaarheid) en straffen ze andere handelingen af. Maar het internet zou het internet niet zijn, als gebruikers niet zouden hebben geprobeerd om deze algoritmes te gebruiken op manieren waarvoor ze niet zijn bedoeld.

Gelukkig, zoals bij alles op het internet, lijkt ook hier verandering in te komen. Meta, bijvoorbeeld, beent intussen bij en sleutelt voortdurend aan het algoritme achter zowel Facebook als Instagram. Hierdoor worden praktijken zoals engagement bait en clickbait veel sneller opgemerkt en bestraft. Waardoor ze binnenkort (hopelijk) iets van het verleden zijn.

In onze blog leggen wij uit wat engagement bait en clickbait is, waarop jij moet letten om deze praktijken zelf te vermijden en waarom je daar voordelen uit haalt.

Engagement bait en clickbait

Wanneer genoeg mensen interactie hebben met een post op sociale media, pikt het algoritme dat op en wordt die post aan nog meer mensen getoond. Het algoritme gaat ervan uit dat mensen de content van die post interessant vinden. Maar toen enkele slimmeriken dat ontdekten, besloten ze om op een sluwe manier de algoritmes voor hen te laten werken. En zo ontstonden de termen engagement bait en clickbait.

Clickbait

Onder de term ‘clickbait’ vallen sensationele, misleidende titels, beschrijvingen of beelden die bedoeld zijn om de aandacht te trekken en mensen op content te laten klikken. De informatie of de inhoud die wordt beloofd komt niet eens aan bod. Dankzij deze leugenachtige strategie genereren de makers zo veel mogelijk ‘clicks’ en scoort hun content goed. Hoewel de uiteindelijke inhoud van de post teleurstellend is, zullen de algoritmes van socialemediakanalen de aanvankelijke interesse in de content oppikken en de post vervolgens aan meer mensen tonen.

Of dat was in ieder geval vroeger zo. Want de teleurstelling en frustratie was inmiddels zo groot bij gebruikers, dat Meta moest ingrijpen om de gebruikerservaring op het platform te verbeteren. Daarom worden nu enkele pijlers nagekeken:

Betrouwbaarheid en transparantie

Meta controleert de betrouwbaarheid en transparantie van content. Het platform doet dit om misleidende informatie, zoals desinformatie of nepnieuws, tegen te gaan. Zo streven de makers achter het platform naar een veilige en betrouwbare onlineomgeving voor hun gebruikers.

Kwalitatieve content

Meta probeert erop toe te kijken dat de inhoud die op de platformen verschijnt waardevol en relevant is. Dit betekent dat oppervlakkige, onbetrouwbare en misleidende berichten niet meer worden aanbevolen aan kijkers en/of een beperkte ranking krijgen. Bij herhaaldelijke schending van deze regels worden alle berichten van een specifieke maker tegengehouden en komen zijn of haar berichten niet meer in aanmerking voor aanbevelingen aan gebruikers. Nadat een maker stopt met clickbait te posten, kunnen zijn of haar posts na een tijd opnieuw in aanmerking komen voor een betere ranking.

Engagement bait

De term ‘engagement bait’ verwijst naar content die gebruikers aanzet om zo veel mogelijk te reageren, delen, liken of op andere manieren te interageren zonder dat de inhoud waardevol is. Hiermee wil Meta weggeefacties of goed scorende posts niet van zijn platformen halen, maar wel content die geen enkel ander doel heeft dan engagement uitlokken en daarmee te scoren in het algoritme. Denk bijvoorbeeld aan posts over sterrenbeelden waarin wordt gevraagd om met een hartje te reageren als je sterrenbeeld stier is of met een duimpje als je sterrenbeeld leeuw is.

Ook over dergelijke posts ontving Meta de voorbije jaren heel wat commentaar omdat de platformen er vol van stonden. Opnieuw om de gebruikerservaring te verbeteren, straft het bedrijf daarom ook engagement bait af.

Authentieke interacties

Meta wil engagement bait tegengaan zodat gebruikers enkel posts te zien krijgen waarin ze ook echt geïnteresseerd zijn. Dit doet het door geavanceerde algoritmes in te zetten om patronen en kenmerken die wijzen op engagement bait te herkennen. Wanneer zo’n post wordt gedetecteerd, wordt de zichtbaarheid ervan verminderd en kan de impact worden beperkt. Want wanneer je vaak interactie hebt met hetzelfde soort content, zal het algoritme je daar meer van tonen. Door in te spelen op authentieke interacties en misleidende content buitenspel te zetten, wil het platform dus relevant blijven voor zijn gebruikers.

Meta will punish clickbait

Engagement bait en clickbait vermijden

  1. Bied een meerwaarde

Creëer authentieke en relevante content die jouw doelgroep aanspreekt. Deel nuttige informatie, tips, inzichten in je sector, beelden achter de schermen van jouw organisatie, enz.

  1. Communiceer transparant en eerlijk

Trek de aandacht niet met misleidende of sensationele content. Zorg dat je volgers hun vertrouwen in jou of je merk niet verliezen en uiteindelijk afhaken. Door transparant en eerlijk te werk te gaan, creëer je een community waarop jij verder kan bouwen. Dit proces vergt misschien meer tijd, maar zal op lange termijn harder lonen.

  1. Ontferm je over je volgers

Creëer content die je doelgroep aanspreekt zodat zij er interactie mee hebben. Ga in gesprek met je volgers wanneer zij op je content reageren. En moedig hen aan om hun meningen te delen, vragen te stellen of ervaringen te bespreken door een veilige omgeving voor hen te creëren. Ga zelf ook op zoek naar content die jou interessant lijkt en heb daar interactie mee, zodat je volgers voelen dat je met hen verbonden bent.

  1. Analyseer en stuur bij waar nodig

Analyseer je content en zoek uit wat jouw doelpubliek het meest aanspreekt. Zo kan je jouw marketingstrategie gaandeweg bijsturen en (hopelijk) steeds meer organische interactie genereren.

Om te kunnen groeien op Meta-platformen zet je dus best in op authentieke, boeiende content die jouw doelpubliek aanspreekt. Hierdoor zal het engagement met jouw profiel stijgen en dat zal op zijn beurt worden beloond door het algoritme. Lees er alles over in onze blog ‘Je bereik vergroten op sociale media doe je zo‘ voor een extra duwtje in de rug.

Geef je je mediastrategie toch liever uit handen? Twijfel dan niet en schakel onze hulp in. Ons team staat voor je klaar!

 

Geraadpleegde bronnen: