Misleidende woorden
Wist jij dat een palmboom geen boom is maar een plant? Een palmboom heeft namelijk geen schors, maar een stengel waar verharde bladeren aan vasthangen. Gek toch? Soms verrast taal ons. Hoewel de meeste woorden in onze Nederlandse taal een logische oorsprong hebben, bestaan er toch een aantal die gemaakt lijken om ons te misleiden.
Het meest bekende voorbeeld is het zandkoekje. Heb jij als kind ook ooit eens aan je mama gevraagd of er echt zand in zandkoekjes zit? Nu weet je ongetwijfeld dat de koekjes hun naam te danken hebben aan de zanderige structuur van de koekjes wanneer ze gebakken zijn. Maar geef toe, als kind klonk dat best verwarrend.
Vertrouw geen fruit
Bepaalde soorten fruit maken het ons niet makkelijk. Zo is een sinaasappel geen appel. Een sinaasappel is een citrusvrucht, terwijl een appel uit de familie van de rozen afkomstig is. Er is ook niets bloederig aan een bloedsinaasappel. De vrucht heeft zijn naam te danken aan de rode kleur van de binnenkant van de vrucht. In een granaatappel zit overigens niets explosief. Het woord granaat komt van het Latijnse granatus wat rijk aan pitten betekent.
Misleidende zeedieren
Een zeekoe is trouwens geen koe. Het dier is nauwer verwant aan een dolfijn dan een koe. Bovendien zijn er nog meer zeedieren die ons proberen beet te nemen. Een walvis is bijvoorbeeld geen vis maar een zoogdier. Het grote verschil? Een walvis legt geen eieren. Hun jongen worden meteen geboren. Een walvishaai is dan weer geen walvis maar een haai. Kan jij nog volgen?
Voor zover wij weten, bestaat er voor deze woorden nog geen verzamelnaam. Had jij ooit al eens van deze misleidende woorden gehoord? Ken jij nog woorden die niet zijn wat ze zeggen dat ze zijn? Laat het ons zeker weten!