NTSC vs PAL: stel je camera juist in
In den beginne was er niets, en toen kwam de televisie. En met de analoge televisie kwamen ook standaardnormen. Je vindt de NTSC- en PAL-normen nog steeds terug in je camera en smartphone. Je zou kunnen denken dat de normen die ontwikkeld zijn voor analoge televisie al lang achterhaald zijn anno 2021. Niets is minder waar! In deze blog leggen we je uit waarom het belangrijk is dat je altijd de juiste instellingen gebruikt.
Waar wordt wat gebruikt?
De eerste norm was die van de NTSC (National Television Standards Committee) Deze werd ontwikkeld in Noord-Amerika en geldt nog steeds als standaard in Noord-Amerika, een deel van Zuid-Amerika en Japan. In Europa gebruiken we dan weer PAL (Phase Alternating Line), behalve onze Franse vrienden. Daar hebben ze hun eigen SECAM-standaard, die gelijkaardig is aan onze PAL, en ook in de voormalige Sovjetlanden en bepaalde Afrikaanse landen wordt gebruikt.
Welk nut heeft het vandaag de dag?
Het grootste verschil tussen NTSC en PAL is de framerate. NTSC heeft 30 frames per seconde (of een veelvoud daarvan) en PAL heeft 25 frames per seconde (of een veelvoud). Die framerates zijn niet toevallig gekozen. Ze zijn gebaseerd op de frequentie van de elektriciteit. Elektriciteit is namelijk geen constante stroom maar meerdere stromen per seconde die zo snel op elkaar volgen dat het constant lijkt. In Amerika zijn dat 60 stromen per seconde (=60 hertz). In Europa heeft ons elektriciteitsnetwerk dan weer een frequentie van 50 hertz. De framerates van NTSC en PAL zijn dus telkens de helft van de elektriciteitsfrequentie en dat is van vitaal belang als je binnenshuis filmt met verlichting. Als je framerate niet is aangepast op de frequentie van de lampen dan krijg je een flikkerend beeld, zoals je kan zien op het voorbeeld hieronder.
De volledige technische uitleg mag je vergeten, maar onthoud wel dat je binnenshuis altijd in de juiste norm moet schieten: PAL dus in Europa. Er zijn manieren om het geflikker te verminderen in postproductie, maar het beste resultaat krijg je met de juiste instellingen. Controleer ze ook maar eens op jouw smartphone. Standaard staat die ingesteld op 30 frames per seconde. Verlaag dat maar naar 25 fps, of 24 fps als je een meer filmisch beeld wil.
Als je buiten gaat schieten maakt het in principe niet uit in welke norm je schiet, de zon is namelijk wel een constante lichtbron en je zal geen flikkering krijgen. Maar toch speel je met vuur, want als er toch ergens een televisiescherm staat of je lampen door een raam van een winkel of huis schiet zal je wel in de problemen komen. De conclusie is dus heel eenvoudig: schiet altijd in de juiste norm en er kan niets mislopen.
Extra tip
Ook een verkeerde belichtingstijd (shutter speed) kan flikkering veroorzaken. Zorg er altijd voor dat je shutter speed een veelvoud is van je framerate. Dus, als je op 25 fps schiet moet je shutter speed 1/50 of een veelvoud zijn, als je op 100 fps schiet 1/200.