Een QR-code, wat is dat nu eigenlijk?

QR-codes, sinds de coronacrisis zijn ze niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven. Je zag ze vast al wel ergens staan: vierkante codes, opgebouwd uit zwarte blokjes in een witruimte. Ze worden dan ook op heel wat manieren ingezet. Zo staan ze inmiddels op medische documenten en worden ze bijvoorbeeld nog gebruikt om menukaarten tevoorschijn te toveren op restaurant. En net omdat ze zo prominent aanwezig zijn, zochten wij uit wat een QR-code nu exact is en hoe je er het meeste kan uithalen.

Q-Wat?

De afkorting ‘QR’ staat voor ‘Quick Response’, wat duidt op het feit dat de code snel reageert of gelezen kan worden. En hoewel de Engelse term misschien nieuw en modern klinkt, is een QR-code eigenlijk niet meer dan een geavanceerde barcode. Hieronder lijsten we alvast drie grote verschillen voor je op:

Traditionele barcode QR-code
  • Horizontale, alfanumerieke code die bestaat uit streepjes en cijfers
  • Kan enkel met een scanner op een verticale manier worden gelezen
  • Kan een productnummer en de locatie ervan in een database weergeven
  • Vierkante, binaire code die bestaat uit zwarte blokjes en witruimte
  • Kan je met een smartphonecamera verticaal én horizontaal lezen
  • Kan contactgegevens, de url van een website of beeldend materiaal bevatten

Het opzet van QR-codes

Hoewel het lijkt alsof de QR-code de laatste jaren pas zijn intrede heeft gedaan, is niets minder waar. Een dochteronderneming van Toyota bracht het eerste QR-codesysteem namelijk al in 1994 uit. Het bedrijf had de code ontwikkeld om een snellere scantijd te bekomen en zo hun productiviteit te verbeteren. Het hoofddoel hierbij was om niet naar de juiste scanrichting van de code te moeten zoeken, waardoor ze kozen voor een tweedimensionaal ontwerp – wat betekent dat je de code in twee richtingen kan scannen. Uiteindelijk duurde de ontwikkeling van de QR-code meer dan een jaar, maar de ontwikkelaars slaagden in hun opzet: een QR-code kan nu ongeveer tien keer sneller worden gelezen dan een standaard streepjescode.

Toen vanaf 2008 meer en meer smartphones op de markt verschenen met ingebouwde QR-scanners, geraakte de QR-code langzaamaan ingeburgerd in onze digitale maatschappij. Sindsdien werd de code herhaaldelijk verbeterd, waardoor de informatie erachter nu ook kan worden versleuteld. Deze extra veiligheid is nog een verbetering ten opzichte van de traditionele barcode. Daarnaast is een QR-code uniek, terwijl een traditionele barcode kan worden gedupliceerd.

Een QR-code mag je dus zien als een gemoderniseerde, verbeterde versie van een verouderde streepjescode. Met dit unieke vierkant kan je verschillende gegevens oproepen en dat op een snelle manier. Handig, veilig én cool!

Valkuilen van QR-codes

Al is geen enkele uitvinding geheel feilloos, natuurlijk. Een van de grote valkuilen bij QR-codes is dat je de gegevens die de code bevat niet kunt bewerken nadat je ‘m hebt afgedrukt. Daarom is het vaak slimmer om een dynamische QR-code te gebruiken. Hiervan kan je steeds een bewerkbaar formulier ophalen om de gegevensbron op een later moment aan te passen. Daarnaast kan je als eigenaar van een dynamische QR-code de statistieken erachter raadplegen. Zo kan je bijvoorbeeld bekijken hoe vaak jouw code werd gescand en vanop welke locatie.

Daarnaast moet je, wanneer je refereert naar een online gegevensbron, er wel zeker van zijn dat die bron ook geschikt is om weer te geven op een smartphone. Dit betekent vaak dat je zowel over een mobiele als een desktop-versie van die bron moet beschikken. En het betekent nog dat je doelgroep over een smartphone moet beschikken.

Verder is ook de plaatsing van een QR-code enorm belangrijk. Verkoop je bijvoorbeeld sportwagens en adverteer je daar graag voor, doe dat dan niet met een QR-code langs de snelweg. Hoewel de link tussen sportwagens en de snelweg voor de hand liggend lijkt, is het niet het aangewezen moment om mensen naar hun gsm te laten grijpen.

En of je nu voor een statische of voor een dynamische QR-code kiest, je kan jouw QR-code best testen voordat je ‘m deelt met de wereld. Het zou natuurlijk kunnen dat de leesbaarheid van jouw code te wensen overlaat doordat je aan de slag bent gegaan met een leuke lay-out. Sta daarom bewust stil bij de grafische keuzes die je maakt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er genoeg contrast blijft bestaan tussen je code en de achtergrond ervan en dat er geen kleuroverlap ontstaat tussen beide.

Jammer genoeg heeft niet iedereen op het wereldwijde web goede intenties. Ook QR-codes kunnen worden misbruikt. Hierdoor worden ze door hackers en andere cybercriminelen ingezet om mensen naar onbetrouwbare gegevens te leiden. Zorg er daarom dus voor dat jouw QR-code duidelijk aangeeft waarheen hij verwijst. Een kort zinnetje onder je code kan hier bijvoorbeeld al voor zorgen.

Met deze zaken in het achterhoofd kan je QR-codes dus zeker en vast uitproberen om jouw boodschap over te brengen.

Voordelen van QR-codes

Aan QR-codes zitten uiteraard ook heel wat voordelen. Zo beslis je welke online-informatie je wil tonen aan je publiek, klanten of zakenpartners en kan je vervolgens jouw code in heel wat programma’s zelf gratis aanmaken. Daarnaast kan je QR-codes ook in een eigen jasje stoppen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van websites zoals QRFY en Qrcodemonkey. Maar ook professionele programma’s zoals Adobe Express en InDesign laten je toe QR-codes aan te maken en ze aan te passen aan jouw smaak. Dat je de code kan verwerken in je logo of in een ludiek design is een extra troef, vooral op het gebied van marketing, al moet je er wel op letten dat je code leesbaar blijft.

Daarnaast kan je de statistieken achter een dynamische QR-code ook opvolgen, wat de code enorm interessant maakt voor bedrijven. Want als je weet dat je het aantal scans in real-time kan bekijken, weet je ook dat een marketingteam campagnes voortdurend kan aanpassen en optimaliseren. Wat zowel gunstig is voor de resultaten van een marketingcampagne, als voor het budget dat eraan kan worden besteed. Verder kan je nog heel wat andere nuttige informatie opvragen, zoals de locatie waaruit je code werd gescand of het besturingssysteem dat werd gebruikt. Dit alles kan je makkelijk bekijken aan de hand van programma’s zoals Google Analytics.

Onze favoriete QR-campagnes

L’Oréal begon QR-codes te gebruiken om hun klanten de kans te geven make-up op een virtuele manier uit te testen. Dit deden ze om verspilling van hun producten tegen te gaan. Ook was deze manier van make-up uitproberen veel hygiënischer dan met de testers die worden aangeboden in fysieke winkels.

Ook de oude knakkers van Metallica zijn mee met hun tijd, zo bleek nog op Rock Werchter 2022. Terwijl de fans wachtten op hun favoriete headliner, kregen ze de kans om een speciale, limited time only poster te kopen. Hoe dan? Via een gigantische QR-code die op de megaschermen naast het podium te zien was.

Slimme marketing, want waarom zouden die 80.000 metalheads niét eens gaan kijken op de webshop terwijl ze staan te wachten?

Zelfs bekende winkelketen Zara kon de QR-code niet aan zich voorbij laten gaan. Het marketingteam besloot volledig af te stappen van de traditionele etalage met mannequins en plakten in plaats daarvan een QR-code op de raam. Wanneer voorbijgangers en potentiële kopers deze code scanden, kregen ze een ’levende’ etalage te zien waarin de kledij duidelijk werd getoond.

Stootte jij al op zo’n campagne? Laat het ons weten via onze socialemediakanalen!

Ben je er dankzij deze informatie helemaal klaar voor om zelf een QR-code in te zetten? Neem dan contact op met ons team en vervolgens zorgen zij ervoor dat jouw code binnenkort online verschijnt.

Geïnteresseerd in meer technologisch nieuws? Dan kan je vast en zeker genieten van onze blog Drie belangrijke Belgische uitvindingen waarvan je niet wist dat ze Belgisch waren.