SEO for dummies

SEO is voor veel ondernemers nog steeds een vaag begrip. Je weet wel dat het belangrijk is, maar wat het exact inhoudt en wat het resultaat is, blijft onduidelijk. Daar willen wij met deze blog verandering in brengen. Gebruik onze beginnerstips om makkelijk te beoordelen of je website SEO-vriendelijk is.

SEO bestaat uit drie onderdelen die je kan optimaliseren. Techniek, autoriteit en content.

1.   Techniek: is je website technisch in orde?

Als een zoekmachine je website niet kan vinden door technische issues, start je met een stevige achterstand. Voor je begint met optimaliseren, moet je website technisch in orde zijn. Ga na of er enkel relevante pagina’s worden getoond in de zoekresultaten. Vul daarvoor ‘site: jewebsitenaam.be’ in je zoekmachine in. Komt het aantal resultaten overeen met het aantal relevante pagina’s op je website? Dan hoef je niets te doen.

Controleer ook of sommige pagina’s dezelfde content bevatten. Dubbele pagina’s vormen concurrentie voor elkaar en worden dus afgestraft. Kopieer drie zinnen uit een stuk tekst van elke webpagina en plak ze tussen dubbele aanhalingstekens in de zoekbalk van je zoekmachine. Zie je meerdere zoekresultaten? Dan verwijder je de dubbele pagina’s best.

Controleer op dezelfde manier of er andere websites zijn die jouw content hebben overgenomen. Vraag de andere partij om jouw content van hun website te verwijderen.

Zoekmachines straffen websites af die langzamer laden. Met de PageSpeed tool van Google kan je controleren of je website snel genoeg laadt. Scoort je website in het rode of oranje veld? Dan neem je best contact op met je developer.

2.   Autoriteit: heb je expertise?

Websites waarvan een zoekmachine vindt dat ze meer expertise hebben, worden hoger in de zoekresultaten getoond. Hoe meer websites naar jouw website verwijzen met links, hoe hoger je website scoort in de zoekresultaten.

Via Majestic kan je de ‘score’ van je website controleren. Majestic controleert je citationflow en trustflow. Je citationflow telt hoeveel linken je hebt en is dus je kwantitatieve score. Je trustflow beoordeelt de kwaliteit van de linken die je hebt.

TIP: Vergelijk de Majestic-score van je website met die van je concurrenten.

Met Moz kan je informatie opvragen over je eigen domein en dat van concurrenten. Moz hanteert vergelijkbare statistieken als Majestic. Je Domain Authority geeft de expertise van je volledige domein weer. Bij je Page Authority gaat het om de expertise van een specifieke URL. Je kan je scores verbeteren door meerdere websites te laten linken naar jouw website.

3.   Content: bevat je website relevante content met de juiste zoekwoorden?

Plaats kwalitatieve en relevante content op je website. Content kan tekst zijn, maar ook video’s, infographics en foto’s. Dankzij toegespitste tools zoals Google Zoekwoordplanner en KW Finder kom je erachter welke content de gebruikers van je website willen lezen. Die zoekwoorden moet je dus zeker verwerken in je content.

Hou er rekening mee dat je met KW Finder beperkt bent tot drie zoekwoorden per dag met de gratis versie. De betalende versie van de KW Finder is een van de goedkoopste tools op de markt. Heb je geen budget? Dan zou je eventueel je zoekwoordenonderzoek kunnen uitspreiden over een aantal weken.

Google Zoekwoordplanner geeft enkel een indicatie van het aantal maandelijkse zoekopdrachten weer als je advertentiebudget te laag is. Het is onbekend vanaf welk bedrag Google je wel concrete cijfers geeft. Na wat experimenten ontdekten wij dat een klein budget van twee euro per dag voldoende is om exacte zoektaantallen te kunnen zien.

Ook een website als Answer The Public kan je meer inzicht geven in welke vragen er online gesteld worden over jouw sector of expertise.

TIP: Bekijk ook zeker welke zoekwoorden concurrenten die goed scoren op Google gebruiken op hun website.

Een goed zoekwoord heeft een hogere gemiddelde maandelijkse zoekopdracht en een lagere concurrentie. Voor ieder onderwerp kunnen deze statistieken echter anders zijn. Je zal zien dat op sommige zoekwoorden vaker wordt gezocht dan andere. Wij raden aan om een goede mix van ongeveer vijftig zoekwoorden op te stellen.

Geen inspiratie voor zoekwoorden? Geef je zoekwoord in op Google Afbeeldingen. Bovenaan de pagina krijg je een heleboel zoekwoordsuggesties.

suggesties zoekwoorden Google Afbeeldingen

Let ook op de structuur van je tekst. Je belangrijkste zoekwoorden zouden zowel in je titel als tussentitels moeten voorkomen. Vergeet ook zeker je metabeschrijving, URL en hyperlinks niet. Check dan zeker onze blog ‘SEO voor copywriters’. Hier gaan we meer in detail over hoe je zoekwoorden het beste in de teksten op je website verwerkt.

Heb je SEO-vragen over jouw website? Aarzel niet om contact op te nemen met The Owl. Wij helpen je graag verder.