Shorts, Lives, VR, AI en UGC: video in het medialandschap van 2023

Wanneer we het in 2023 over UGC hebben, spreken we niet over de populaire cinemaketen. Al zit het idee er niet zo gek ver naast, want het gaat ook om video … Dit jaar draait het in het videolandschap allemaal om User-Generated Content, korte video’s, livestreams, Virtual Reality en Artificial Intelligence.

De opkomst van video

De voorbije jaren werd het inzetten van video razend populair. Wat initieel begon op platformen als YouTube en Vine, werd in een oogopslag een groot succes met applicaties als Snapchat, Instagram en TikTok – de populairste videoapplicatie van het moment.

Vroeger waren het vooral fotoplatformen die de interesse van het grotere publiek wekten. Maar dat tijdperk behoort intussen tot het verleden. Nu gaat het allemaal om impactvolle, bewegende beelden – een verandering in gebruikersgedrag waarop je als bedrijf best kan inspelen. Zeker als je weet dat TikTok pas zo’n 7 jaar geleden op de markt verscheen en nu globaal al meer werd gedownload dan sommige streamingplatformen. Zelfs grote spelers als YouTube en Netflix kunnen niet meer opboksen tegen de belangstelling voor dit socialemediaplatform.

Hoe start je met video?

Op de verschillende socialemediaplatformen merkten we enkele terugkerende trends op. En wat globaal aanslaat, slaat misschien ook wel aan bij jouw publiek. Daarom doe je er goed aan om deze trends even te bekijken en na te gaan hoe jij ze kan verwerken in de marketingstrategie van jouw bedrijf.

Maar voor je op de nieuwste trends springt, neem je best deze 5 voorbereidende stappen:

  • Denk na over welke boodschap je wil overbrengen en waarom.

Zijn er specifieke doelen die je wil bereiken met je video? Denk aan meer merkbekendheid, websiteverkeer, leads of verkoop. Wanneer je je doelen goed hebt gedefinieerd, kan je gerichter naar een gepast format zoeken.

  • Baken duidelijk af met wie je je boodschap wil delen.

Aan welke doelgroep wil jij je content richten? Bij een jonger publiek scoort een andere soort content waarschijnlijk beter dan bij een volwassener publiek. Ga daarom online op onderzoek en ontdek de interesses van jouw doelpubliek. Denk bijvoorbeeld aan educatieve filmpjes met een langere speeltijd tegenover flitsende, korte teasers. Dankzij deze informatie krijg je weer een duidelijker beeld van de formats die jouw bedrijf het best inzet.

  • Wees creatief en durf uitproberen.

Test verschillende trends uit, maar blijf trouw aan je eigen merkidentiteit. Ga bijvoorbeeld aan de slag met productdemo’s, testimonials, tutorials, beelden achter de schermen en volg op wat jouw publiek het liefst ziet. Nieuwe trends steken voortdurend de kop op, haal hieruit je inspiratie. Zet je creatiefste beentje voor, trek de aandacht met de producten of services van jouw bedrijf en zet in op de sterkte van jouw werknemers.

Let wel op: op verschillende platformen werken verschillende soorten content. Pas je video’s (formaat, lengte, beeldverhouding, etc.) daaraan aan.

  • Zet je (content) actief in!

Je hebt er niet enkel baat bij om actief te posten op de kanalen van jouw bedrijf, maar ook om actief bezig te zijn met de mensen die jij volgt én met de mensen die jou volgen. Wanneer je merkt dat je posts het goed doen en je volgers zich engageren, kan je nadenken over een volgende stap. Test uit welke mensen je nog kan bereiken door je posts te promoten of door advertenties in te zetten. En natuurlijk kan je je video’s integreren in je nieuwsbrieven en e-mailcampagnes, of kan je ze door anderen laten delen.

  • Leer en verbeter.

Volg de prestaties van je video’s op. Ga na wat voor jouw merk wél en niet werkt en pas je volgende content aan op basis van deze analyse. Er zijn verschillende gratis analysetools op de markt, zoals de ingebouwde statistieken van Instagram, waarmee je kan bekijken hoe jouw posts scoren. Wil je met je video’s meer potentiële klanten naar jouw website doorsturen? Dan kan je bekijken hoeveel websiteclicks er zijn voortgevloeid uit jouw post. Ligt dat getal veel lager dan het aantal weergaven en reacties, dan pas je best je strategie aan.

Videotrends waarmee jij zeker scoort

Wanneer je een duidelijk idee hebt over hoe jij video in de marketingstrategie van jouw bedrijf kan verwerken, kan je door de laatste nieuwe trends op sociale media snuisteren. Hieronder vind je alvast een samenvatting van de videotrends die het medialandschap in 2023 lijken te veroveren.

Korte video’s

Korte video’s met een duur van ongeveer 15 seconden blijven het videolandschap domineren. Platformen zoals TikTok en Instagram maakten het format populair en vooral bij de jongere generaties trekt het de aandacht. De aantrekkingskracht van deze video’s ligt in de entertainmentwaarde. Ze spelen in op de korte aandachtspanne van gebruikers en leveren plezier op korte termijn (in de psychologie wordt dit omschreven als instant gratification). En de deelbaarheidsfactor van deze korte fragmenten maakt ze de ideale manier om merkboodschappen met je publiek te delen.

Live streaming

Aan de hand van livestreams kan je op een authentieke manier contact maken met je publiek. Of het nu gaat om productlanceringen, fragmenten behind the scenes, vraag- en antwoordsessies of virtuele evenementen. Met livestreams creëer je interactie met je publiek en verklein je de afstand tussen jou en je klanten. Zo kunnen ze je vragen stellen of kan jij polsen naar hun favoriete diensten of producten.

Interactieve video’s

Interactieve video’s bieden kijkers een persoonlijke en meeslepende ervaring dankzij interactieve elementen (knoppen, links, websites, etc.), vertakkende verhaallijnen en vragen om kijkers actief bij het verhaal te betrekken. Dit vergroot het engagement met je post, waardoor je video automatisch beter zal scoren en hierdoor nog meer mensen zal bereiken.

UGC

User-generated content (UGC) blijft een populaire videotrend. Als bedrijf kan je je klanten aanmoedigen om een review voor je bedrijf te maken in videoformaat. Wanneer klanten jouw product of service dan hebben getest, maken ze een filmpje over hun ervaring. Dit delen ze vervolgens op hun profiel en ook jij kan dit op jouw kanalen verspreiden. UGC helpt niet alleen om authenticiteit en vertrouwen op te bouwen, maar ook om sociale status te verwerven bij potentiële klanten.

VR

De technologie op het vlak van 360-graden en Virtual Reality video’s blijft razendsnel vooruitgang boeken en heel wat merken maken daar gebruik van. Denk aan bedrijven die virtuele rondleidingen aanbieden, producten vanuit verschillende hoeken laten zien of kijkers meenemen naar unieke locaties. Doordat klanten zich volledig kunnen onderdompelen in jouw merkidentiteit leidt deze marketingstrategie tot een boeiendere en gedenkwaardige ervaring.

Gepersonaliseerde video’s

Personalisatie wordt steeds belangrijker in marketing, en video is daarop geen uitzondering. Van die trend kan je als bedrijf ook zeker gebruikmaken. Zo personaliseer je je video’s aan de hand van klantgegevens door ze af te stemmen op individuele voorkeuren, demografische gegevens of aankoopgeschiedenis. Hierdoor creëer je een nauwere band met je doelpubliek en kan je je engagement vergroten.

Storytelling

Storytelling is altijd al een krachtig marketingmiddel geweest en ook in het hedendaagse marketinglandschap blijft het relevant. Door verhalen met je doelpubliek te delen waaraan een bepaalde emotie of gevoelswaarde gekoppeld zit, creëer je opnieuw een diepere band. Zulke verhalen laten een impact achter en blijven langer bij.

AR

Augmented Reality wordt in videomarketing vooral benut om gebruikerservaringen te verbeteren. Hoewel de term heel blits klinkt, gaat het eigenlijk om niet meer dan filters, effecten en overlays. Dit voegt namelijk iets toe aan je video’s en zorgt er opnieuw voor dat je doelpubliek een interactieve ervaring met jouw product of diensten heeft.

Succesvolle videocampagnes

Intussen heb je waarschijnlijk al een idee van welke boodschap je met je doelpubliek wil delen, op welke manier je dat wil en aan de hand van welke trend je dat wil doen. Om dat idee nog een tikkeltje concreter te maken, tonen we je hieronder nog enkele succesvolle videocampagnes waaruit je inspiratie kan halen.

En denk eraan: trends komen en gaan. Het medialandschap is erg vluchtig en veranderlijk. Het loont om actief bezig te zijn met je doelpubliek en om bij te houden waar hun interesses liggen.

  1. Bedrijf: Apple

Campagne:     AirPods Pro – Jump (2021)

In deze korte video toont Apple de draadloze mogelijkheden van hun AirPods. Hiermee tonen ze niet enkel de functies en de gebruiksvriendelijkheid van het product, maar doen ze ook aan storytelling. Het gevoel van vrijheid domineert namelijk het hele fragment. En uiteraard spelen de beweeglijkheid en vrolijkheid in het fragment positief in op de kijkers van deze campagne.

  1. Bedrijf: Coca-Cola

Campagne:     Coca-Cola® Masterpiece (2023)

Coca-Cola zet op een erg slimme manier het plezier en de verfrissing die gepaard gaat met Coca-Cola drinken in de verf. Voor de creatie van de video maakte het bedrijf gebruik van artificiële intelligentie om gekende kunstwerken tot leven te doen komen. Deze elementen spelen uiteraard positief in op het doelpubliek omdat ze herkenbaar zijn. Ook de student die bijna in slaap valt, werkt als herkenbaar element.

  1. Bedrijf: Starbucks

Campagne:     Starbucks: It starts with you

Opnieuw zien we dat dynamische beelden gepaard met de juiste geluiden aanslaan. Starbucks slaagt er met deze videocampagne niet enkel in om zijn diensten als koffiezaak in de schijnwerpers te zetten. Het bedrijf toont ook dat zijn producten vers zijn én dat je als consument de diensten van het bedrijf kan personaliseren op jouw maat. Zo tonen ze verschillende mogelijkheden: koffiedrinken met vrienden, als ontspanning of tijdens het werk. Maar daar stopt het niet. Want ze tonen ook hun afhaaloptie én dat je hun producten kan bestellen. En dit alles in slechts één minuut.

Met deze tips en voorbeelden kan jij gegarandeerd aan de slag. Maar omdat we weten dat elk begin onwennig is, schreven we onze blog ‘Eerste hulp bij videocamera-angst’. Zo ontpop jij jezelf in een mum van tijd tot videoster.

Geef je jouw videostrategie tóch liever uit handen? Neem dan zeker contact op met ons team. Wij helpen je graag verder.