Smartphonevideo’s 101

Het is nog geen halve eeuw geleden dat de eerste kleurentelevisie op de Belgische markt kwam, maar anno 2020 heeft video een prominente plaats in onze samenleving. Van televisie tot Instagram en TikTok, iedereen maakt én kijkt video’s. Ook bedrijven zien steeds meer het belang van video als marketingtool. En dat is ook logisch, want met je smartphone in je broekzak kan iedereen video’s maken. Jij dus ook!

Smartphone vs professionele camera

Goed, we weten allemaal dat geen enkele Hollywood-film werd opgenomen met een smartphone. Voor echt ambitieuze projecten is een smartphonecamera te beperkt in kwaliteit en mogelijkheden. Maar niet getreurd! Want ook met je smartphone kan je mooie video’s maken, zoals de net iets te epische video hieronder. In deze blog ontdek je enkele belangrijke tips & tricks.

Licht

Video en foto zijn in essentie licht, gevangen op een beeldsensor (of lichtgevoelig papier bij analoge camera’s). De kwaliteit van je foto en video hangt dus in grote mate af van hoe goed je sensor licht kan opnemen. Een grotere sensor kan veel meer licht opvangen en zal altijd beter zijn van  kwaliteit. Omdat een iPhone 36 keer minder licht opvangt dan de ‘grote jongens’, is het cruciaal om je scène goed te verlichten. Als je smartphone digitaal gaat bij verlichten, verlies je meteen veel kwaliteit. Je filmt dus best buiten of dicht bij een raam.

Geluid

Een andere grote uitdaging is het geluid. Omdat je smartphone alles automatisch doet, heb je weinig tot geen controle over je audio. Zorg daarom dat je in een stille ruimte opneemt. Let er daarbij wel op dat de ruimte niet te hol klinkt en zet zoemende apparaten, zoals airco’s en koelkasten, af. Om je audiokwaliteit nog te verbeteren kan je ook externe microfoons kopen, die je eenvoudig via een minijack op je smartphone kan aansluiten.

Handtrillingen

Als je handmatig filmt gaat je beeld trillen en dat is niet aangenaam om naar te kijken. Je kan ervoor kiezen om je smartphone op statief te plaatsen, maar een bewegend beeld is vaak veel mooier en filmischer. Op voorwaarde dat de beweging smooth is. En daar kan een gimbal of stabilizer je bij helpen. Een gimbal stabiliseert alle (onvermijdelijke) handtrillingen. Daardoor krijg je een stabieler beeld met mooie camerabewegingen. Als je toch uit de hand wil filmen kan je op sommige smartphones ook de slow motion-functie gebruiken. Door het vertraagde beeld worden je trillingen ook vertraagd en gaan ze dus minder storen.

Wanneer smartphone en wanneer professionele camera?

Als echte videofielen is ons antwoord: ‘Altijd met een professionele camera’. Veel bedrijven overschatten de prijs van video, maar bij The Owl vinden we video een basisrecht voor elk bedrijf. Daarom maken wij video’s met een ongeziene prijs-kwaliteitverhouding. Contacteer ons voor meer informatie. Maar eerlijk is eerlijk, soms is een smartphone ook perfect geschikt. Vooral bij actuele dingen. Zo is een eenvoudige smartphonevideo veel sneller gemaakt bij conferenties, beurzen en andere events. Met je smartphone kan je letterlijk live videocontent produceren en je volgers het gevoel geven dat ze er live bij zijn.

Twijfel je toch nog over smartphonevideos? The Owl helpt je graag bij het maken van een professionele video.