Video in tijden van corona
Met de lockdown heeft video, en dan vooral videobellen, nog maar eens zijn nut bewezen. Video is een van de populairste marketingstrategieën, maar niet de eenvoudigste. In deze blog geven we je enkele belangrijke tips en tricks waarmee ook jij betere video’s kan maken.
1. Audio
Het klinkt onlogisch, maar audio is een van de belangrijkste componenten van de videografie. Niets is zo vervelend als iemand zien spreken, maar de boodschap niet begrijpen door te veel achtergrondlawaai, ruis, wind of andere storende factoren. Daarom is het heel verstandig om te investeren in een degelijke microfoon. Je hebt speciale microfoons die je eenvoudig op je smartphone kan aansluiten. Als je met dslr-camera’s filmt krijg je meteen nog meer mogelijkheden. Belangrijk is dus om op voorhand je noden te kennen. Voor de beste audiokwaliteit plaats je de microfoon best zo dicht mogelijk bij je geluidsbron. Als je dus iemand wil laten spreken in beeld, kies je best voor een lavelier (prikmicrofoon). Veel fabrikanten hebben speciale microfoons ontworpen voor videocamera’s, die je eenvoudig op de hotshoe-aansluiting kan plaatsen. Deze microfonen lijken vaak de beste oplossing, maar dat zijn ze lang niet altijd. De videomics zijn vooral goed om sfeergeluid op te nemen, en dus niet om een pratende persoon te filmen.
2. Camera
De keuze aan camera’s is geweldig groot. Je hebt er van enkele honderden euro’s en van enkele tienduizenden euro’s. Maar vergeet ook de camera op je gsm niet. Met de juiste microfoon en statief kom je met je smartphone een heel eind. Als je toch liever je beeldkwaliteit upgradet raden wij een dslr aan. Dslr’s of spiegelreflexcamera’s zijn lang niet alleen voor foto’s geschikt. De meeste toestellen zijn prima ontworpen om video op te nemen. Let er wel op dat je camera minstens in Full HD (1080p) kan filmen. Daarnaast is het grote voordeel van een dslr dat je er een mooie bokeh (of scherptediepte) mee krijgt – waardoor je een mooie wazige achtergrond krijgt tegenover een haarscherp voorwerp of persoon op de voorgrond. De nieuwste iPhones hebben een kunstmatige bokeh-functie, maar het kwaliteitsverschil met een dslr is heel groot, zoals je hieronder kan zien.
3. Statief
Oef, de grootste investeringen hebben we al achter de rug. Een statief is geen grote hap uit je budget, maar wel een die heel wat resultaat levert. Als je uit de hand filmt, krijg je een storend trillend beeld. Met een driepootstatief (tripod) is dat meteen verholpen. Je hebt tripods voor gewone dslr’s en zelfs statieven waar je je smartphone zo kan inklikken. Je hoeft ook niet het duurste statief te kopen als je er geen camerabewegingen mee wil maken. Als je wel pannes en tilts wil filmen moet je wel een goed statief kopen met een soepel draaiend statiefhoofd, maar dan zit je meteen in een hogere prijsklasse.
Voor wie helemaal de smaak te pakken heeft kan je ook een stabilizer aanschaffen, daarmee kan je al wandelend mooie stabiele shots maken. Ook hier heb je diverse prijscategorieën. De manuele gimbals zijn best betaalbaar, de elektrische systemen zoals de DJI Ronin kosten al snel een flinke duit. Trouwens, ook de camera zelf heeft een invloed op je stabiliteit. De duurdere camera’s zijn uitgerust met een goede meerassige beeldstabilisator waardoor de meeste trillingen worden geneutraliseerd. Hetzelfde geldt voor je objectieven. De betere lenzen hebben een stabilizer en genieten dan ook onze voorkeur.
Is je hoofd lichtjes ontploft na het lezen van deze blog? Geen probleem, want een video laten maken – en zelf dus alle technische stress vermijden – kost heus niet altijd een fortuin. Stuur ons een mailtje. Wij zoeken graag uit hoe wij jouw project kunnen ondersteunen.