Waarom content met een gezicht beter scoort

Content met mensen of een gezicht in beeld scoort beter. Dat wordt vaak gezegd, en kunnen we alleen maar beamen. In de analyse van ons contentplan moeten we vaak concluderen dat de posts over werknemers, verjaardagen of andere foto’s met mensen het beste scoren op sociale media. Maar hoe komt dat nu eigenlijk?

Het menselijke brein is voorgeprogrammeerd om gezichten te herkennen. Dat gebeurt razendsnel en is van oudsher belangrijk om familie van vijanden te onderscheiden. Onze hersenen zijn voortdurend op zoek naar gezichten, maar laat zich soms foppen. Zo is er het verschijnsel “pareidolie” – waarbij je een herkenbaar beeld ziet waar er niets is. Zo kan je een gezicht zien in het stopcontact of een blij huis, door de gelukkige plaatsing van ramen en deuren. Om het nog gekker te maken: uit onderzoek van de Universiteit van Sydney blijkt dat we op dezelfde manier omgaan met denkbeeldige gezichten als met echte gezichten. Zo kan je empathie voelen voor een schijnbaar droevige aardappel of een vrolijk koffie-apparaat.

Uit onderzoek van de Georgia Institute of Technology en Yahoo Labs blijkt dat Instagram-posts met gezichten 38 procent meer kans hebben om een like te krijgen. Waarom dat precies is weten we niet, maar de mens is in de eerste plaats een sociaal wezen en interactie met soortgenoten is belangrijk. In een oneindige stroom van content lijkt het dan ook logisch dat posts met een menselijk gezicht sneller de aandacht zullen trekken.

Maar overdrijven is nooit goed. De studie toont ook aan dat te veel foto’s posten een negatief effect kan hebben. Het blijft dus aangeraden om een goede mix te gebruiken. Toon je gezicht met veel trots, maar zoek naar een goed evenwicht met andere soorten content.

Wil jij ook jouw contentplan verfijnen? Contacteer ons snel en ontdek hoe wij jou kunnen helpen.