Waarom je als bedrijf Google My Business nodig hebt

Hebben jouw klanten de weg naar je bedrijf al gevonden? Je website en socialemediakanalen zijn hiervoor een logische keuze. Maar heb je als kmo je Google My Business al geclaimd? Dagelijks zoeken duizenden mensen naar lokale bedrijven via Google Search en Google Maps. Waarom en hoe jij jouw Google My Business best in orde brengt, kom je in deze blog te weten.

Waarom zou je een Google My Business starten?

  1. Potentiële klanten kunnen alle info over je bedrijf in één oogopslag zien.
  2. Je verhoogt je zichtbaarheid op Google.
  3. Je kan makkelijk het contact met je klanten onderhouden.
  4. Je krijgt meer klanteninzicht.

1. Potentiële klanten kunnen alle info over je bedrijf in één oogopslag zien.

Wanneer klanten je bedrijf via Google Search of Google Maps opzoeken, zien ze meteen de belangrijkste bedrijfsinfo. Zo wordt de drempel om door te klikken naar je website of om eens langs te komen veel kleiner.

2. Je verhoogt je zichtbaarheid op Google.

Een bedrijf dat aangemeld is bij Google My Business krijgt een opvallende positie in de Google-zoekresultaten. Wanneer je de naam van een bedrijf opzoekt, verschijnt hun bedrijfsinfo helemaal bovenaan. En wanneer je een dienst zoekt, komen drie bedrijven uit je buurt helemaal bovenaan te staan.

Opgepast, advertenties komen nog steeds boven lokale zoekresultaten te staan.

3. Je kan makkelijk het contact met je klanten onderhouden.

Door prospecten op de hoogte te houden van het reilen en zeilen in je bedrijf, doe je aan klantenbinding. Je plaatst daarom best een wekelijkse update op je GMB. Bovendien kunnen mobiele gebruikers via je Google My Business rechtstreeks bellen naar je bedrijf.

4. Je krijgt meer klanteninzicht.

Het onderdeel ‘Inzichten’ op je GMB geeft je waardevolle informatie over de bezoekers van je bedrijfsprofiel:

  • Komen klanten op je profiel terecht door het rechtstreeks ingeven van je naam?
  • Welke zoekterm geven ze in?
  • Welke foto’s scoren het beste?
  • Klikken ze door naar je website?

Je Google My Business opzetten in 5 eenvoudige stappen.

  1. Maak je Google My Business-account aan.
  2. Vul alle gegevens in je Google My Business aan en hou ze up-to-date.
  3. Laat je bedrijf verifiëren.
  4. Verzamel actief positieve reviews op je GMB-account.
  5. Deel posts op je GMB

1. Maak je Google My Business-account aan.

Ga eerst na of je bedrijf al een Google My Business-account heeft door de naam van je bedrijf in te vullen. Om je GMB-account te activeren, moet je eerst een Google-account hebben. Gebruik het e-mailadres van je bedrijf om je aan te melden.

TIP: Vermeld een zoekwoord in je Google My Business-bedrijfsnaam. Kan je jouw bedrijf omschrijven in één of twee woorden? Wanneer je een zoekwoord aan je bedrijfsnaam toevoegt, zal je vaker verschijnen in de Google zoekresultaten.

Volg daarna de verschillende stappen op GMB om je account aan te maken. Als je meerdere vestigingen hebt, registreer je best alle locaties.

TIP: Heb jij een Google Maps-integratie op je website? Dit is voor Google een extra bewijs dat je locatie dezelfde locatie is als die op je Google My Business-account.

Vanuit dit account kan je later statistieken bekijken, posts schrijven, foto’s toevoegen en reviews beantwoorden.

2. Vul alle gegevens in je Google My Business aan en hou ze up-to-date.

Vul je bedrijfsprofiel zo volledig mogelijk in. Vergeet ook zeker niet je producten en diensten in je GMB te vermelden. Voeg minimum 4 foto’s toe en voorzie bij iedere foto een korte uitleg. Kies een hoofdcategorie, maar vergeet niet dat je ook meerdere categorieën kan selecteren.

Google verhoogt je weergave als je jouw bedrijfsprofiel up-to-date houdt. En je wil natuurlijk niet dat je klanten voor een gesloten deur staan, omdat jij je openingsuren niet bijwerkte.

3. Laat je bedrijf verifiëren.

Om te vermijden dat iedereen zomaar de locatie van een bedrijf kan claimen, moet je de locatie van jouw bedrijf laten verifiëren door Google. Dat kan op 2 manieren. Je kan kiezen om een pincode via sms te ontvangen of om een postkaart met de code in je brievenbus te laten steken.

4. Verzamel actief positieve reviews op je GMB-account.

Potentiële klanten kijken naar reviews voor ze met jouw bedrijf in zee gaan. Vraag daarom op een creatieve manier actief naar positieve reviews. Wij maakten bijvoorbeeld een luchtige mail op die we naar al onze klanten stuurden. Vergeet ook niet te reageren op reviews.

5. Deel posts op je GMB

Ja, je hoort het goed. Op Google My Business kan je net zoals op sociale media posts delen. Wat zijn de voordelen? Je kan bijvoorbeeld een promotie in de kijker zetten of je producten aanbevelen. Je klant krijgt meteen een beeld van wat je doet en aanbiedt. Combineer je post met een call-to-action om jouw doelgroep aan te sporen om je website te bezoeken.

Probeer wekelijks een update te plaatsen. Een gewone post blijft maximaal 7 dagen online. Wanneer je jouw post promoot blijft hij tot de door jouw gekozen datum staan. Hou je tekst bondig, want enkel de eerste 100 karakters worden zichtbaar.

Neem gerust contact met ons op mocht je nog vragen of opmerkingen hebben over je Google My Business.