Wat Hebben We Deze Maand Geleerd? Juli 2020

De zomer is halfweg en dan moeten we het wel over komkommers hebben. Op 1 juli was het namelijk Dag van de Komkommer. Gelukkig was er daarnaast nog veel ander nieuws. Wij hebben de meest opmerkelijke nieuwtjes voor jou opgelijst.

Facebook in een nieuw jasje

De trouwe gebruikers van de webversie van Facebook hebben het ongetwijfeld al gemerkt. Sinds het begin van deze maand ziet Facebook er helemaal anders uit op je desktop of laptop. Voor de gewoontedieren onder ons blijft ook de oude lay-out beschikbaar. Je kan eenvoudig wisselen tussen de klassieke en nieuwe versie via de instellingen.

QR-codes zijn minder ingeburgerd dan je denkt

Tramlijn 7 van Mortsel naar het Antwerpse Eilandje dreigt te verdwijnen en daar zijn ze in Mortsel niet blij mee. De lokale afdeling van Groen lanceerde een petitie, en anno 2020 gebeurt dat dus digitaal met behulp van een QR-code. Maar nog niet iedereen is helemaal mee digitaal

TikTok binnenkort verboden in de VS?

De Amerikaanse tieners zullen het binnenkort misschien zonder hun geliefde TikTok moeten doen. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo overweegt om de Chinese applicatie te verbieden omdat het de binnenlandse veiligheid in gevaar zou kunnen brengen.

Lees het volledige artikel van De Morgen.

Helft van de wereldbevolking op sociale media

Het coronavirus domineert de hele wereld, en dus ook de onlinewereld. Al zijn de effecten op het webgebruik vooral positief. Meer dan de helft van de wereldbevolking is nu actief op sociale media. Vooral TikTok profiteert de laatste maanden. De populariteit van de video-applicatie stijgt snel. TikTok is al twee miljard keer gedownload en heeft naar schatting 800 miljoen gebruikers wereldwijd.

Ontdek hier het volledige onderzoek van We Are Social en Hootsuite.

LinkedIn lanceert ‘voice messages’

LinkedIn is aan het vernieuwen. Na de lancering van de story-functie is er deze maand alweer een nieuwe functionaliteit. Voortaan is het mogelijk om de uitspraak van je naam in een audioboodschap toe te voegen aan je profiel. Maar je kan het natuurlijk ook creatiever aanpakken en een leuke welkomstboodschap inspreken.

Een audiobericht inspreken is heel eenvoudig. Ga naar je profiel, klik op het potloodicoon om je profiel te bewerken en klik daarna op ‘uitspraak naam toevoegen’.

Twitteraccounts van onder andere Apple en Barack Obama gehackt

Midden juli verschenen er vreemde berichten op de officiële Twitteraccounts van heel wat bekende mensen zoals Kayne West, Joe Biden en Kim Kardashian. In de Tweets werd opgeroepen om Bitcoins over te schrijven. Het bedrag dat je overmaakt zou je dan dubbel terugkrijgen. Uiteraard ging het om oplichters. De hackers kregen toegang tot de accounts door ‘social engineering’.

Lees hier het volledige verhaal.

Social media in China versus VS

De klassieke sociale media en zoals wij ze kennen zijn vaak van Amerikaanse makelij. Apps zoals Facebook, Instagram, YouTube, Tinder … zijn dominant in het Westen. In China zijn onze tools niet beschikbaar, daar hebben ze voor zowat elke Westerse applicatie of website wel een alternatief. Ken jij een van de Chinese tegenhangers?

Hebben we deze maand leuke communicatienieuwtjes gemist? Aarzel niet om je suggesties aan ons door te spelen.

Heb je onze vorige WHWG gemist? Check onze Wat Hebben We Geleerd Juni 2020 hier.