Wat Hebben We Deze Maand Geleerd? Maart 2020

Je kan er deze maand niet omheen. Het coronavirus is overal in het nieuws. Aangezien we allemaal binnen zitten, deden wij extra ons best om de meest interessante nieuwtjes van de maand maart te verzamelen. Veel leesplezier daar, in uw kot!

Over bingen en spoilers

Het zijn gouden dagen voor streamingdienst Netflix. Iedereen doet z’n best om Netflix om ter eerst uit te kijken. Om te voorkomen dat het internet zou dichtslibben door het toenemend aantal gebruikers, verlaagde Netflix op vraag van de Europese Unie de beeldkwaliteit. Wie dus zijn series wil bingen, zal dat in iets lagere kwaliteit moeten doen.

Lees het volledige artikel over Netflix van de Standaard.

 

Ongetwijfeld heb je de foto’s van de reclameborden die de laatste seizoenen van onder andere Stranger Things en Narco’s verpesten op het internet zien circuleren. Spoiler, deze advertenties zijn niet echt. Hoewel de spoilers dat wel zijn.

De nepcampagne is het geesteskind van artiest Seine Kongruangkit en marketeer Matithorn Prachuabmoh Chaimoungkalo. Het doel van de campagne? Mensen aanmoedigen om thuis te blijven en zo de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Dat doet het duo door te dreigen met het verklappen van de plot van de meest geliefde Netflix-series op billboards in het straatbeeld. ‘Because if the virus doesn’t stop you from going out … The spoilers will’, verduidelijken ze hun project.

Lees het artikel van Forbes over de nepcampagne van de bekendste Netflix-series.

Affiche Netflix bushokje

Kruidvat neemt de beautywereld beet

Dit is een perfect voorbeeld van hoe branding het verschil kan maken. In februari 2020 werd het exclusieve vegan make-up merk Udäv Krit gelanceerd. Nu ja, dat dachten we toch. Blijkt dat Udäv Krit en anagram is voor… Kruidvat. Alleen de naam, het logo en de prijs van de make-upproducten wijzigden. Met dit project wil Kruidvat een statement maken dat luxe en kwaliteit niet duur hoeven te zijn.

Lees het artikel van HLN over Udäv Krit.

Van Spotify playlists tot filmclubs

Het is niet omdat we allemaal thuis zitten dat we ons hoeven te vervelen. In tegendeel zelfs, op sociale media vinden artiesten allerlei manieren om ons te entertainen. Zo startte de Britse acteur Bert Goldstein een heuse filmclub op Twitter. Onder de hashtag #IsolationFilmClub wordt elke dag een film geselecteerd. Nadat je de film hebt bekeken, kan je erover napraten met de hashtag.

Op zoek naar iets actiever? Dan kan je meedansen op een van de vele quarantaineplaylists die er worden gemaakt. Actrice Rita Wilson stelde samen met haar volgers de #quarantunes samen. Dit is een playlist van 47 nummers op Spotify met klassiekers als ‘U Can’t touch this’ van MC Hammer en ‘I will survive’ van Gloria Gaynor.

Op zoek naar nog meer leuke corona-initiatieven? Lees het volledige artikel van The Guardian.

Google Mijn Bedrijf verwijdert tijdelijk functies door Covid-19

Google

Google Mijn Bedrijf publiceert voorlopig geen nieuwe recensies, reacties op recensies of nieuwe vragen en antwoorden. Bestaande beoordelingen en Q&A’s blijven echter wel zichtbaar.

Op dit moment geeft het ondersteuningsteam van Google Mijn Bedrijf prioriteit aan het beoordelen van nieuwe vermeldingen, claims en verificaties voor gezondheid-gerelateerde bedrijven. Dat betekent dat andere soorten bedrijven vertraging kunnen verwachten bij de publicatie van nieuwe vermeldingen, claims en verificaties.

Lees het volledige artikel over Google Mijn Bedrijf.

Crisiscommunicatie van Rock Werchter: hoe het niet moet

Affiche Rock Werchter 2020

Live Nation postte eerder deze maand op hun sociale media een countdown die de laatste honderd dagen voor Rock Werchter inluidde. Op de website van Rock Werchter wordt gemeld dat het festival doorgaat zoals gepland, maar dat de gezondheid van de artiesten, fans en medewerkers hun prioriteit is. Uit de respons op Instagram blijkt echter dat het merendeel van de festivalbezoekers dit een ondoordachte keuze vindt.

Het festival wordt onder andere verweten dat het de ernst van de situatie onderschat. Het is belangrijk dat je in tijden van crisis met een gepaste reactie naar buiten komt. Je riskeert een ongevoelige en zelfs wereldvreemde indruk te maken als je dit niet doet. En dat merkt het festival nu ook.

Lees het artikel van de Standaard over de crisiscommunicatie van Rock Werchter.

Wil je meer weten over communicatie in tijden van crisis? Wij maakten een blog met 6 algemene crisiscommunicatietips en pasten de regels van de kunst toe op de Covid-19-crisis.

Lees onze blog over Crisiscommunicatie en Covid-19.