Wat Hebben We Deze Maand Geleerd? November 2020

November was de maand waarin we hoop kregen over coronavaccins, maar het was nog meer de maand van de ‘stories’. Die schoten als paddenstoelen uit de grond op sociale media. Ontdek meer in deze blog!

Stories

Socialemediabedrijven lijken de story-functie stilaan als een mensenrecht te beschouwen. Nadat LinkedIn recent met stories begon, zijn deze maand ook Twitter en zelfs Spotify ermee begonnen. De story-functie ziet er op alle kanalen ongeveer hetzelfde uit als op Instagram. Toch biedt Instagram voorlopig wel de meeste vrijheid om stickers, gifs en andere leuke extra’s toe te voegen. Nu ook Twitter stories heeft, zijn zo goed als alle sociale media mee op die kar. Twitter vervolledigt het (ondertussen lange) rijtje, na Snapchat, Instagram, Facebook, WhatsApp en LinkedIn. Want voor we het vergeten: ook Instagram pikte deze feature oorspronkelijk van Snapchat!

LinkedIn adverteert op Facebook

Afgelopen maand zagen we verschillende grappige advertenties verschijnen op Facebook. Niet zozeer de advertentie was grappig, maar wel de promotor. LinkedIn plaats advertenties bij concurrent Facebook en probeert zo meer mensen naar zijn kanaal te trekken. Wij zijn benieuwd of ze bij Facebook blij zijn met het geld van hun concurrent, of net niet.

Facebook limiteert advertenties

Vanaf februari volgend jaar zal je niet meer onbeperkt advertenties kunnen plaatsen op Facebook. Het gaat dan wel uitsluitend over het aantal advertenties en niet het budget. Less is more vinden ze bij Facebook, want een groot aantal advertenties leidt niet automatisch tot betere prestaties. Vier op de tien advertenties raken niet voorbij de ‘learning’-fase waardoor je advertentie niet optimaal scroor en je als adverteerder ook geen waarde voor je geld krijgt. Met deze nieuwe limiet wil Facebook dat probleem de wereld uithelpen. Als je wil weten wanneer jouw advertentielimiet precies ingaat, kan je dat via de Business Manager bekijken bij ‘Ad limits per page’.

Lees hier meer.

Hoe vertaal je inclusief taalgebruik?

Staatsecretaris voor gelijke kansen, Sarah Schlitz, heeft haar beleidsnota geschreven met inclusief taalgebruik. Het zogenaamde ‘écriture inclusive’ ziet er wel wat vreemd uit in het Frans. Is het Nederlands dan beter geschikt voor inclusieve taal? Radio 1 zocht het uit. Herbeluister hier hun reportage.

Vertaalapp voor katten

Neen, het is geen 1 april. Er komt wel degelijk een app die het gemiauw van je katten kan vertalen naar mensentaal. Een voormalige Amazon-werknemer die meewerkte aan de bekende ‘home assistant’ Alexa heeft zich achter het project gezet. MeowTalk, de ‘Shazam voor katten’ zit nog in de ontwikkelingsfase, maar je kan de app al als prototype downloaden. Binnenkort kan je bij The Owl dus naast Engels en Frans ook voor katjesvertalingen terecht. Miauw…

Witregels op Instagram

De grootste frustratie voor heel wat Instagramgebruikers was ongetwijfeld de moeilijkheid om witregels aan je captions toe te voegen. Je had altijd externe tools of speciale tekens nodig, maar voortaan kan je dus gewoon op enter drukken voor een witregel. Klinkt simpel, maar het bespaart ons in ieder geval heel wat tijd en kopzorgen.

Geen Oxford Languages Word of the Year

Elk jaar verkiest de prestigieuze Universiteit van Oxford een woord van het jaar. Maar in 2020 wordt dat uitzonderlijk niet gedaan. De universiteit is van mening dat dit jaar niet in één woord te vatten is. In plaats daarvan hebben de taalexperten een rapport geschreven over de veranderingen en evolutie van taal in 2020. Je zou misschien denken dat ‘lockdown’ een logisch ‘woord van het jaar’ zou zijn, maar ook daar zijn in het Engels verschillende woorden voor. Zo spreken ze in de VS van ‘shelter-in-place’, in Maleisië gaan ze voor ‘MCO’ (Movent Control Order) en in de Fillipijnen doen ze nog moeilijker met hun ‘ECQ’ (Enhanced Community Quarantaine).

Het rapport heet ‘Words of an Unprecedented Year’, bekijk het hier.

Martine Thange 2.0

Martine Thange heeft nog maar net haar laatste journaaluitzending gepresenteerd, maar wij kennen haar opvolger al! In Zuid-Korea heeft Maeil Broadcasting Network twee AI-nieuwsankers gemaakt. De computergestuurde animaties zijn zo realistisch dat je haast niet ziet dat het geen echte mensen zijn. Wij vonden het resultaat knap en griezelig tegelijkertijd. Bekijk het hier.

Hebben we deze maand leuke communicatienieuwtjes gemist? Aarzel niet om je suggesties aan ons door te spelen.

De WHWG van vorige maand gemist? Via deze link kan je de Wat-Hebben-We-Geleerd-blog van oktober lezen.