De Social Selling Index, het stukje algoritme dat belangrijk is voor je LinkedIn-profiel.

Hoe worden je LinkedIn-posts aan een breder publiek getoond?

Ken jij jouw LinkedIn social selling index-score? Je SSI-score staat voor de kwaliteit van je LinkedIn-gebruik. De meest efficiënte manier om meer waardevolle leads binnen te halen op LinkedIn is door je SSI-score te verhogen. Wij leren je hoe, op basis van de vier pijlers van LinkedIn.

Bekijk jouw persoonlijke SSI-score via deze link. Uiteraard moet je een LinkedIn-profiel hebben. Je kan meteen vergelijken met de gemiddelde scores van mensen uit je netwerk en je bedrijfstak. Jouw score is idealiter hoger dan de personen in je bedrijfstak.

TIP: klopt je bedrijfstak niet? Pas deze aan bij de contactgegevens op je profiel.

Waarom is een hoge SSI-score belangrijk?

De SSI-score geeft een puntenaantal tussen 0 en 100 weer. Dat getal staat voor de kwaliteit van je LinkedIn-gebruik. Hoe hoger je getal, hoe meer voorrang je krijgt in de zoekresultaten van LinkedIn en op de LinkedIn-tijdlijn. Je posts worden dus aan een breder publiek getoond en je zal sneller worden opgemerkt door potentiële nieuwe connecties.

Wat is een goede SSI-score?

De gemiddelde LinkedIn-gebruiker behaalt een score van 50 tot 55 punten. Zit je in de marketing- of communicatiesector? Dan zou 60 tot 65 punten haalbaar moeten zijn. Dat geldt trouwens ook voor HR. Recruiters zouden net als sales-, account- en relatiemanagers minstens 75 punten moeten kunnen behalen. Als social media manager of -consultant zou je tussen de 75 en 80 punten moeten zitten.

Hoe groter de competitie in jouw sector, hoe hoger je LinkedIn SSI-score moet zijn om op te vallen.

De vier SSI-pijlers

Wil je een hogere SSI-score? LinkedIn berekent je SSI-score op basis van de volgende vier pijlers:

  1. Het creëren van je eigen professionele merk
  2. Het zoeken en vinden van de juiste personen
  3. De interactie met de content van jezelf en anderen
  4. Het uitbouwen van een sterk netwerk

Hoe hoger je scoort op elk van deze onderdelen, hoe hoger je SSI-score.

1. Het creëren van je eigen professionele merk

Heb je een ‘deskundig’ profiel? Dat label krijg je als je voldoende onderdelen hebt toegevoegd aan je LinkedIn-profiel. Ga op je Linkedin-profiel na welke onderdelen je nog kan toevoegen. Check regelmatig of er nieuwe functies zijn. Heb jij bijvoorbeeld al een voicememo ingesproken?

TIP: ‘Zeer deskundige’ LinkedIn-pagina’s scoren beter in de Google Search ranking.

Je hebt 119 tekens om je bio te schrijven. Gebruik ze. Heb je media toegevoegd aan je profiel? In het onderdeel ‘Uitgelicht’ kan je video’s, foto’s, websites of zelfs presentaties uploaden. Laat profielbezoekers je talenten bevestigen in het onderdeel ‘Vaardigheden en onderschrijvingen’. Schrijf ‘long posts’ van maximaal 1.300 tekens over een bepaald onderwerp. Je kan deze ruimte ook gebruiken om een specifieke case te beschrijven.

TIP: Heb je anderstalige connecties? Je kan je profiel in meerdere talen vertalen.

Wanneer je een profiel op LinkedIn aanmaakt, krijg je een standaard-URL toegewezen. Je kan deze URL wijzigen door rechts bovenaan op je profiel op ‘URL bewerken’ te klikken. Gebruik je voor- en achternaam gescheiden door een streepje om een professionele indruk na te laten.

2. Het zoeken en vinden van de juiste personen

Log dagelijks in op LinkedIn, gebruik de zoekoptie van het platform en bekijk de profielen van derdegraadsconnecties. Alleen zo zal je op de tweede SSI-pijler goed kunnen scoren.

Wil je een persoon die je nog niet kent graag benaderen via LinkedIn? Vraag aan een gemeenschappelijke connectie om jullie aan elkaar voor te stellen. Zo leg je sneller contact dan wanneer je deze persoon zelf een connectieverzoek stuurt.

3. De interactie met de content van jezelf en anderen

Het is niet makkelijk om een groot publiek te bereiken met de content van je bedrijfspagina. Je kan de meeste mensen bereiken door interessante en relevante posts op je persoonlijke profiel te plaatsen. Reageer, deel of like de content van je netwerk. Deel je de post van iemand anders? Voeg een persoonlijke tekst toe voor een groter bereik. Je kan ook lid worden van een LinkedIn-groep. Daar leer je nieuwe mensen kennen en vergroot je jouw netwerk.

TIP: Reageer je op een post? Laat het duimpje links liggen en kies voor een van de vijf andere icoontjes voor meer bereik.

4. Het uitbouwen van een sterk netwerk

Gebruik LinkedIn om je netwerk op een efficiënte manier uit te bouwen. Voeg consequent nieuwe personen toe. Stuur connectieverzoeken naar tweede- en derdegraadsconnecties. Maak je netwerk zo divers mogelijk door zowel mensen met hoge als lagere functies aan te schrijven. Gebruik de chatfunctie om contacten te onderhouden en antwoord altijd op de berichten die je krijgt.

TIP: Stuur een connectieverzoek naar tweedegraadsconnecties die je post liken.