VERO: het potentieel succesverhaal dat faalde

VERO werd in 2015 op de markt gelanceerd als nieuw socialemediaplatform. De ontwikkelaar, Ayman Hariri, vond dat het huidige medialandschap een app kon gebruiken die vrij is van advertenties, data mining en algoritmes. Hiermee zette hij zich af tegen de werking van andere hedendaagse populaire sociale media. Een concept waar heel wat mensen al een tijdje om vragen. Maar waarom horen we dan niets meer over dit platform?

Dit is VERO

Een hobbelig parcours

Met grote spelers zoals Facebook, Instagram, TikTok, Twitter, LinkedIn en Snapchat is het erg moeilijk voor nieuwe spelers om op grote schaal door te breken. Toch slaagde VERO erin om in het eerste jaar na lancering de 45e plaats te veroveren op de lijst van de App Store’s meest gedownloade applicaties (in de categorie sociaal netwerken). Al was die populariteit maar van korte duur. In 2016 verdween de app alweer volledig van de lijst, die in totaal zo’n 1.500 apps rangschikt.

In 2018 onderging Instagram een update. De chronologische feed verdween, het aantal advertenties werd opmerkelijk verhoogd en Instagram werd in het jasje van een commercieel platform gestopt. Gebruikers van de app die ooit uitsluitend focuste op foto’s en video’s, waren het niet eens met de veranderingen van het platform en gingen actief op zoek naar een alternatief. En VERO leek het antwoord te zijn op die zoektocht. De applicatie werd nieuw leven ingeblazen. In slechts enkele dagen tijd werd de app naar de top van meest gedownloade apps gekatapulteerd.

In theorie was dat erg goed nieuws voor het nieuwe socialemediaplatform. Maar in de praktijk waren de servers van VERO niet klaar om de omvang van die populariteitsboost op te vangen. In de piek van haar opkomst, toen de app meer dan 500.000 keer per dag werd gedownload, liep het fout. VERO was soms dagenlang niet bruikbaar. Nieuwe gebruikers konden zichzelf bijvoorbeeld niet aanmelden en gebruikers die al een profiel hadden, konden hun tijdlijn niet verversen.

Instagram 2.0

VERO leek even de ‘nieuwe Instagram’ te worden. Maar als je weet dat Instagram 503.000 beoordelingen heeft verzameld op de App Store, had je al kunnen raden dat VERO met zo’n 70 beoordelingen in de Verenigde Staten (en 27 beoordelingen in België) niet lang zou meegaan. Toch kreeg de app een mooie 4 op 5 van haar gebruikers. En dat komt omdat er wel heel wat potentieel in het platform zat. Zeg nu zelf, een advertentievrij platform waarop je in chronologische volgorde de posts van je vrienden kan bekijken? Het lijkt een idealistisch en ver verleden.

Naast de minder commerciële aanpak, bood de app gebruikers de optie om aan de hand van sliders te kiezen met wie ze hun content wilden delen. Zo kon je kiezen om je inhoud enkel te delen met je vrienden, ook met kennissen of met al je volgers. Dat gold zowel voor foto’s en video’s, als voor boeken, films, muziek en televisieprogramma’s.

Zo ziet VERO eruit

#deletevero

De problemen waarmee VERO in het begin te kampen kreeg, waren niet onoverkomelijk. Met enkele updates zou het de app misschien gelukt zijn om haar gebruikers en populariteit te behouden. Totdat enkele opmerkzame socialemedia-critici het privacybeleid van deze nieuwe app onder de aandacht brachten. Zij waren niet akkoord dat gebruikers een verzoek moesten indienen om hun account te laten verwijderen. Vervolgens bleek dat verzoeken ook vaak niet werden beantwoord. Sterker nog, het was onduidelijk of profielen daadwerkelijk werden verwijderd nadat zo’n verzoek dan wél werd beantwoord. En de content die op het platform werd gedeeld? Wel, die bleef eigendom van VERO.

Natuurlijk was het privacybeleid niet het enige probleem. Hoewel het initieel misschien afschrikt om zoveel informatie over jezelf prijs te geven en afstand te doen van je auteursrecht, wordt die grens door de juiste aantrekkingskracht al snel verlegd – kijk bijvoorbeeld naar het succes van TikTok. Het was de reputatie van de oprichter van het platform die nog meer roet in het eten gooide. Toen bekend werd dat een beruchte Libanese miljardair het brein achter Vero was, zakte de populariteit razendsnel en verscheen de hashtag ‘#deletevero’ op verschillende socialemediakanalen. Zijn naam wordt namelijk gelinkt aan het Saudisch bouwbedrijf Oger dat bekend staat om zijn mensonwaardige werkomstandigheden.

Hoewel het concept heel duidelijk aansloeg, zorgde VERO toch niet voor de gehoopte kentering op de socialemedia-markt. Maar wie weet. Een nieuw platform zou binnenkort zomaar de kop kunnen opsteken.

Lees ook zeker onze blog ‘Is Mastodon de nieuwe mastodont op het internet?’ als je graag meer weet over de ontwikkelingen in ons medialandschap. Ontdekte jij een nieuwe applicatie? Laat dan zeker van je horen, wij pluizen het graag voor je uit.