Een duik in DaVinci Resolve

Onze video- en fotograaf Michel volgde recent een opleiding over DaVinci Resolve. Hij neemt je mee doorheen de dag en deelt zijn inzichten met jou! Is het even goed als het verkooppraatje wil doen geloven?

Bij The Owl volgen we wel vaker opleiding bij Typografics. Je leert telkens bij, hoe goed je ook denkt het programma onder de knie te hebben. Dit keer wou ik mijn kennis verdiepen in het Blackmagic editing programma ‘DaVinci Resolve’.

Een opleiding van twee dagen om de basis te leren, perfect. Ik draag mijn kennis van 15 jaar aan de montageknoppen alvast mee. We starten bij de basis: het importeren van files, tijdlijnen maken, basic editing, wat je waar kan terugvinden in het programma, … en dan … de kleurcorrectie.  Nu wordt het echt interessant.

Over the shoulder shot van videograaf die werkt met het editing programma DaVinci Resolve

Als ik naar mijn ervaringen kijk met vorige montageprogramma’s zoals Final Cut (de oude versies, niet die nieuwere iMovie-benadering) en Premiere Pro dan snap ik niet dat ze niet diezelfde diepgang hebben qua kleuren als DaVinci kan aanbieden. Hoe meer ik DaVinci verken, hoe meer ik begin te begrijpen waarom zoveel collega’s en vrienden overstappen naar dit programma. Het voelt aan alsof dit programma is gemaakt dóór mensen die dagdagelijks montages maken. Alles ligt zo logisch en binnen handbereik. Zo gebruiksvriendelijk. Ik ben echt een fan geworden.

De kleurcorrecties zelf gaan ver, héél ver. De tracking is bijvoorbeeld subliem te noemen. Duid een gezicht aan of zelfs een deel van het gezicht en laat de software de bewegingen in het shot tracken. Daarna kan je kleurcorrecties toepassen op die specifieke plaatsen en alles volgt mooi mee. Een droom als je veel oplossingsgericht moet werken. Heel het systeem zit zo goed in elkaar dat ik oprecht onder de indruk ben en dat gebeurt niet meer zo vaak dezer dagen.

Na een zeer uitgebreide blik op de kleurentab van DaVinci nemen we ook een kijkje bij de fusion-tab – een soort aftakking van After Effects, ingebakken in het programma.

Net zoals de kleurcorrecties is de ganse setup niet meer op basis van layers. Laag boven laag boven laag … maar dan met nodes. Een volledig andere benadering dan wat ik al jaren doe. Een frisse kijk … of zo voelt het toch. Met nodes werk je niet meer layer-gericht, maar veel meer in the moment. Het is een lastige aanpassing voel ik, na al die jaren. Maar het werkt wel heel intuitief en laat dat nu net zijn wat mijn creatieve vonk doet opleven.

Ik wissel uiteraard nog steeds tussen Premiere en DaVinci nu, veel hangt af van het project waaraan ik werk op dat moment. Maar als het aankomt op kwalitatief kleuren of gewoon genieten van het gebruiksgemak en het gevoel hebben van terug echt fris en creatief bezig te zijn, dan land ik toch steeds terug op DaVinci.

Mogen wij al die kleurmagie ook eens loslaten op jouw video’s? Contacteer ons en wij zetten jouw merk in geuren en kleuren in de spotlight. En als je meteen je prijs wil weten, kan dat via onze gloednieuwe online besteltool. Ontdek meteen je prijs van een topvideo, plan de opnamedag direct in en ontvang het resultaat al drie werkdagen na de opnames.

Of lees meer over video op onze blogs over gratis videodatabanken of shorts, lives, VR, AI en UGC.