Vier manieren om niet real te zijn op BeReal
Een tijdje geleden vroegen enkele vrienden of ik mijn BeReal-profiel met hen wou delen. En hoewel ik mijn socialemediacollectie bewust niet meer verder uitbreidde, heb ik me toch laten overtuigen om de app te installeren en uit te testen. Volgens hen was de applicatie dan ook anders dan andere socialemediakanalen: echter en minder tijdrovend.
Die theorie stelde ik in vraag, want hoe echt kan een hedendaags socialemediakanaal zijn? Dus met een bewapenende portie scepsis en een kritisch oog creëerde ik een profiel. En zoals verwacht, ontdekte ik al snel dat er heel wat manieren zijn om die echtheidsfactor van het kanaal te omzeilen. Mijn ontdekkingen som ik hieronder voor je op:
- Alert
Wanneer de applicatie beslist dat het tijd is om een BeReal te maken, verschijnt er een notificatie op mijn scherm – ook andere gebruikers krijgen hun melding op datzelfde moment. Het doel is om iedereen ongeveer gelijktijdig een foto te laten maken, al lukt dat uiteraard nooit.
Hoewel het niet de bedoeling is, kan je als gebruiker kiezen om op eender welk moment je BeReal te maken, tussen twee meldingen door. Ik kan dus wachten met posten tot ik ’s avonds opgemaakt op een feestje verschijn als ik op het moment van de melding niets interessants aan het doen ben. (De app zal dan wel vermelden dat ik te laat hebt gepost.) De echtheidsfactor valt dus al meteen voor een groot deel weg.
Mocht de applicatie vernieuwen op zondagochtend, wil dit wel zeggen dat mijn foto maar een beperkte tijd online is geweest. Wanneer je wacht om het perfecte beeld de wereld in te sturen, loop je dus het risico om die moeite voor ‘niets’ te doen. Want wanneer de applicatie beslist dat het tijd is voor een update, is jouw beeld niet meer zichtbaar voor je vrienden. (Wel nog voor jezelf in je BeReal-herinneringen.)
- Retake
Of je er nu voor kiest om jouw BeReal meteen te nemen wanneer je de melding ontvangt of pas nadat je je omgeving en jezelf doordacht hebt opgeleukt – je kan de app pas gebruiken als je zelf iets hebt gepost. Je krijgt twee minuten de tijd om iets vast te leggen nadat je de camera hebt geopend. Binnen deze tijdspanne kan je jouw foto zo vaak verwijderen en opnieuw maken als je wil. Maar opgelet, andere gebruikers kunnen zien hoeveel pogingen het je kostte om jouw beeld te maken. Of toch als je het spelletje eerlijk speelt …
Ook deze functie valt makkelijk te omzeilen. Voor de gebruikers die mensen willen doen geloven dat het hen geen moeite kost om het perfecte plaatje vast te leggen, volstaat het om na een mislukte poging de applicatie simpelweg te sluiten. Je verwijdert het beeld dus niet, maar sluit en opent de applicatie gewoon. Hierdoor registreert BeReal je poging niet en krijg je opnieuw twee minuten tijd om jouw moment in beeld te brengen. Doe je dit alles binnen de twee minuten nadat je de melding hebt ontvangen, is jouw BeReal zelfs op tijd en lijkt er geen vuiltje aan de lucht!
- Tijdlijn
Raar maar waar, gebruikers met een smartwatch hebben een voordeel op BeReal. Je kan met zo’n slim horloge namelijk voorvertoningen van de posts van jouw connecties bekijken.
Je moet dus zelf niets posten om op de hoogte te blijven van wat anderen doen.
- Post
Heb je toch een beeld geplaatst en besef je later dat er iets op te zien is dat je toch niet wou tonen? Of je bent toch niet helemaal tevreden met hoe je op de foto staat? Welke reden je ook hebt, de applicatie staat het toe om je post te verwijderen. Ook hierna kan je simpelweg opnieuw een BeReal maken en de vorige vervangen. De applicatie zal dan vermelden dat je te laat was, zelfs als je originele beeld wél meteen bij ontvangst van de melding werd genomen.
Dus hoewel gebruikers zullen zien dat je te laat was, is dit opnieuw een manier om te zondigen tegen het BeReal-principe. Reden genoeg dus om de echtheid van de posts van je connecties in vraag te stellen.
Conclusie
Het idee achter de populaire BeReal-applicatie is leuk en vernieuwend, al is het zeker niet waterdicht. Het kanaal biedt heel wat mogelijkheden om (opr)echt te lijken maar dit niet noodzakelijk te zijn. Hiermee sluit BeReal zich jammer genoeg aan in de lange rij van socialemediakanalen waarop authenticiteit wordt gereduceerd tot een veelbelovend woord met weinig inhoud.
Natuurlijk beslis je ook op dit socialemediakanaal zelf of je jouw momenten enkel wil delen met je vrienden of met de hele wereld. Daarom raad ik je aan om enkel mensen toe te voegen met dezelfde ingesteldheid als jij. (als jouw focus ligt op real zijn) – en neem alles wat je online ziet met een korrel zout.
Toch vind ik het een interessante applicatie. BeReal voelde voor mij aan als een soort dagboek. Ik deelde vooral momenten waarop ik later zelf graag wil terugkijken in de BeReal-kalender. Deze nostalgische fotocollectie spreekt mij het meest aan in de applicatie.
Ben je benieuwd naar wat mijn collega Karen van het nieuwe socialemediakanaal vond? Lees dan ook zeker onze blog Millennial probeert BeReal 7 dagen lang uit.
Ontdekte je zelf een ander interessant sociaal netwerk en ben je benieuwd naar onze mening? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij nemen het graag onder de loep!