Het algoritme van X: explained

Eind vorig jaar kocht Elon Musk het populaire blogplatform X over na lang onderhandelen met de vorige eigenaars. Dat hij een andere weg opgaat met het kanaal dan zijn voorgangers, is geen geheim. Al sinds het prille begin van zijn overname haalt Musk krantenkoppen met zijn merkwaardige keuzes. Zoals toen hij drie topmannen achter het netwerk hun ontslag gaf. Of toen hij enkele maanden geleden besloot om een deel van het algoritme van het toenmalige Twitter openbaar te maken. Hoewel we deze keuze enkel kunnen aanmoedigen, natuurlijk.

Wij pluisden de code voor je uit en geven je in deze blog onze tips mee zodat jij het algoritme optimaal kan benutten.

Wat is een algoritme?

Socialemediakanalen werken veelal met algoritmes. Kort uitgelegd is een algoritme te vergelijken met een gecodeerd scoresysteem dat waardes toekent aan handelingen. Elke interactie die je uitvoert op een socialemediakanaal krijgt een positieve of een negatieve score toegekend. Welke scores vasthangen aan welke interacties, is voor elk algoritme en daarbij dus voor elk socialemediaplatform anders. Wat wel voor elk paltform telt, is dat deze scores uiteindelijk leiden tot een verhoogde of een beperkte zichtbaarheid van jouw profiel en/of posts.

Hoe werkt het algoritme van X?

Interessante tweets krijgen voorrang op andere tweets. Maar wat een tweet nu net interessant maakt, is geen vaststaand feit. Toch zijn er zaken waarmee je rekening kan houden om het algoritme van X voor jou te laten werken.

Wanneer je bijvoorbeeld foto’s en video’s aan jouw tweet toevoegt, wordt het bereik ervan meteen verhoogd met een score van 2 waardoor meer mensen hem te zien zullen krijgen. Ook maakte Musk bekend dat het algoritme meer waarde toekent aan likes, dan aan reacties of retweets. Zo wordt de score van een tweet verhoogt met 1 wanneer er een reactie op wordt geplaatst, aan een retweet wordt een score van 20 gekoppeld en likes krijgen een score van 30. Links toevoegen, werkt net iets anders. Doorlinken naar een andere tweet, bijvoorbeeld, wordt door het algoritme wel geapprecieerd. Maar links die naar een plek buiten het platform leiden, worden afgestraft door de zichtbaarheid van de tweet te beperken.

Zoals dat gaat op socialemediakanalen, gaat alles een stuk makkelijker wanneer je populair bent of wanneer je betaalt voor je plek op het platform. Hoe meer volgers je hebt, hoe zichtbaarder jouw account door het algoritme zal worden gemaakt. Zij die betalen voor een X Blue account krijgen ook een voorkeursbehandeling. Zo worden enkel betalende profielen bijvoorbeeld nog aangeraden op de ‘Voor jou’-pagina. En voor beide gevallen telt dat uit een verhoogde zichtbaarheid, meer likes vloeien. Meer likes leiden tot hogere scores, waardoor de tweet nog meer mensen zal bereiken, enzoverder. Al spelen hier ook factoren mee zoals de verhouding tussen de accounts die jou volgen en de hoeveelheid accounts die jij volgt. Wanneer je meer volgers hebt dan dat je personen volgt, speelt dit in je voordeel. Is het omgekeerde het geval, dan wordt jouw account hierdoor lager gerangschikt en minder getoond in het overzicht van X. En hoe geliefder jouw profiel is, hoe meer je mag op het platform. Zo mag je als populair account bijvoorbeeld wel doorlinken naar andere pagina’s en kanalen zonder beperkt te worden in je zichtbaarheid.

Maar natuurlijk zijn er nog andere zaken waardoor je opgemerkt kan worden door het algoritme van X. Het platform meet namelijk hoelang mensen naar jouw content kijken. Als een gebruiker jouw tweet opent en er langer dan 2 minuten aan spendeert, dan kent het algoritme een score van 22 aan jouw tweet toe. Daarom zijn threads vaak populairder dan gewone tweets. Wanneer een gebruiker via een tweet doorklikt naar jouw profiel, word je beloond met een score van 24.

En X zou X niet zijn als er geen beloning zou vastzitten aan tweets die discussies op gang brengen. Zo kent het algoritme een score van 54 toe aan je tweet wanneer iemand er een reactie op plaatst nadat die gebruiker je profiel bekeek. Als jij dan vervolgens op die reactie reageert en er een discussie ontstaat, krijgt jouw tweet er een score van 150 bovenop. En ook de aard van je X-relaties met de personen die op je tweets reageren, beïnvloeden de zichtbaarheid ervan. Het aantal interacties dat jij al met iemand deelde, hoe vaak die interacties voorkomen en de manier waarop jullie elkaars profielen hebben ontdekt, spelen daar allemaal een rol in. Deelnemen aan de discussies van anderen en sterke connecties uitbouwen, wordt dus door het algoritme geapprecieerd.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je het platform gebruikt om controverse op te wekken. Daarom straft het platform accounts af die vaak geblokkeerd, genegeerd of gerapporteerd worden. Ook gaat de zichtbaarheid van jouw profiel naar omlaag wanneer mensen je ontvolgen of wanneer je bewust desinformatie post op je kanaal. Iedereen te vriend houden en enkel relevante inhoud posten, is dus de boodschap.

X ondersteunt inmiddels heel wat talen, waaronder ook het Nederlands. De taal waarin je tweets opmaakt, kies je dus volledig zelf. Al lijkt het alsof het platform de Engelse taal nog steeds het best begrijpt. Wat vooral belangrijk is, is dat je de taal waarvoor je kiest juist gebruikt. Woorden gebruiken die X niet herkent, werkt namelijk negatief voor het bereik van je tweet. En ook provocerend taalgebruik wordt aan de hand van NLP (‘Natural Language Processing’ – een vorm van deep learning) afgestraft.

Waarom is het slim om in te spelen op het algoritme?

Een algoritme bestaat uit een complexe code die voortdurend wordt bijgestuurd om ervoor te zorgen dat gebruikers content te zien krijgen die zij interessant vinden. Wanneer je weet uit welke instructies die code bestaat, kan je ervoor zorgen dat jouw inhoud al heel wat zichtbaarder wordt voor je doelpubliek. Door die kennis juist in te zetten, kan je het misschien zelfs bekijken als een vorm van (gratis) publiciteit.

Het algoritme van X: wat wel en wat niet?

  • Likes krijgen een hogere score dan retweets
  • Gebruik klare en juiste taal wanneer je je tweets schrijft
  • Links delen, helpt enkel wanneer je genoeg volgers hebt
  • Focus je op je eigen niche voor een zo groot mogelijk bereik
  • Reageren op de reacties die binnenkomen op jouw tweet loont
  • (Gekende) onjuiste informatie delen, leidt tot minder zichtbaarheid
  • De populariteit van tweets hangt samen met het aantal interacties erop
  • Geblokkeerd, genegeerd of gerapporteerd worden, leidt tot strafpunten
  • Op de ‘Voor jou’-pagina verschijn je voortaan enkel nog als betalende gebruiker
  • Wanneer mensen je ontvolgen, heeft dit een negatieve impact op je zichtbaarheid

Wil je zelf eens door het algoritme snuisteren? Dat kan op de pagina van Github, waarop het publieke deel van de code werd gepost. Ook kan je de uitleg die X aan de code gaf zelf op het platform raadplegen.

Bekijk ook zeker onze blog ‘Getting ratioed’: het internetfenomeen uitgelegd‘ om te voorkomen dat jouw x’s (vroeger: tweets) ‘geratioed’ worden. Heb je verder nog vragen of kan je onze hulp ergens anders bij gebruiken? Laat het ons dan zeker weten, wij helpen je graag.