Staan deze gegevens op jouw online bedrijfsprofielen?

Sociale media zijn tegenwoordig niet meer te vermijden. Ook voor bedrijven is het belangrijk om mee op de digitale hype te stappen. Maar daarvoor bestaat helaas geen one-size-fits-all-aanpak. Elk bedrijf zou, gebaseerd op de sector en bedrijfscultuur, een eigen onlinestrategie moeten opstellen. Toch zijn er ook enkele gegevens die voor élk bedrijf nuttig of zelfs verplicht zijn om te vermelden op alle bedrijfsprofielen op sociale media.

Hieronder vind je enkele tips om jouw profielen op een correcte en interessante manier in te vullen. Blijf trouw aan de visie van jouw bedrijf en wees niet bang om je meest creatieve skills uit de kast te halen. Hoe unieker je jouw profielen maakt, hoe beter jouw klanten je zullen herkennen én onthouden.

Deze zes elementen mogen niet ontbreken op jouw bedrijfsprofielen

  • Een profielfoto
  • Een gebruikersnaam
  • Een biografie
  • Een website
  • Een contactpagina
  • Een doorverwijzingspagina
Statische content schrijven

Je profielfoto instellen

Een profielfoto is ontzettend belangrijk, ook voor de pagina van jouw bedrijf. Het is vaak het eerste wat je (potentiële) klanten te zien krijgen. En zoals dat vaak gaat bij boeken, geldt ook bij bedrijven: het plaatje doet er wél om. Wees daarom kritisch bij de keuze van jouw profielfoto.

Ga op zoek naar een mooie manier om het logo van je bedrijf in het profielfotokadertje voor te stellen. Wanneer mensen op zoek gaan naar je bedrijf en in een handomdraai jouw logo herkennen, zal dit de vindbaarheid van je bedrijf vergroten.

Tip

Zorg altijd dat je je beeld kwaliteitsvol uploadt. Kies de juiste grootte, het juiste aantal pixels en de juiste bestandsindeling. Voor meer tips kan je terecht op onze blog over afmetingen voor afbeeldingen op sociale media.

Een gebruikersnaam kiezen

Ook de gebruikersnaam van je bedrijfsprofielen kan heel wat doen aan je vindbaarheid. Het is belangrijk om zo dicht mogelijk bij de exacte naam van je bedrijf te blijven. Het is echter mogelijk dat je creatief zal moeten omspringen met varianten omdat jouw bedrijfsnaam al in gebruik is op dat specifieke platform.

Tip

Onderzoek eerst op verschillende platformen of er al een account bestaat met de naam die jij wil gebruiken. Het is ook slimmer om op elk platform dezelfde naam te gebruiken, dan om af te wisselen. Je wilt het natuurlijk zo makkelijk mogelijk maken voor je klanten.

Voorbeeld

Jouw bedrijf heet The Bottle Club en verkoopt herbruikbare flessen. Je wil je bedrijf vertegenwoordigen op X, LinkedIn, Facebook en Instagram dus je gaat vooraf op onderzoek uit. Jammer genoeg blijkt jouw bedrijfsnaam al in gebruik te zijn op Instagram. Hierdoor beslis je om voor een alternatief te kiezen dat je op alle platformen kan gebruiken. Je maakt een keuze tussen bottleclub, thebottleclub_be en thebottleclub.bv. Deze gebruikersnaam gebruik je vervolgens op alle platformen.

De biografie schrijven

Een biografie mag je zien als een korte voorstelling van jezelf of jouw bedrijf. Op deze plaats verpak je in enkele zinnen alle info die jouw publiek écht moet weten. Hieruit moet zowel je expertise als je doelgroep en je huisstijl duidelijk worden. Zo kan je ervoor kiezen, afhankelijk van jouw sector, om een simpele of net een creatieve biografie te schrijven. Alles heeft te maken met de niche van je bedrijf en hoe jij je plaats op de markt invult.

Je website kan een bron van inspiratie zijn voor jouw biografie. Omdat je hier vast en zeker al grondig over hebt nagedacht, vormt het een goede basis. Hoewel de essentie steeds hetzelfde zal zijn, moet je voor elk platform wel een aangepaste biografie schrijven. LinkedIn is bijvoorbeeld zakelijker dan Instagram en daar moet je op inspelen met je schrijfstijl.

Tip

Noteer de informatie die écht belangrijk is over jouw bedrijf op een papiertje. Beantwoord de volgende vragen met één woord:

Wie Spreek je als bedrijf, als team of als vertegenwoordiger?
Wat Wat is de hoofdactiviteit van jouw bedrijf?
Waar Handel je lokaal, nationaal of internationaal?
Hoe Wat onderscheidt jou van andere bedrijven?

Aantal toegelaten karakters (incl. spaties en speciale tekens):

Facebook 101
X 160
Instagram 150
LinkedIn 2.000*

*Hiervan zijn er 200-250 zichtbaar zijn, de rest staat verborgen en wordt pas zichtbaar wanneer men op “Lees meer” klikt.

Voorbeeld

Informatie over een bedrijf online

Jouw informatie in een oogopslag

Het gebeurt steeds vaker dat potentiële klanten bedrijven ontdekken via sociale media. Daarom moet jouw bedrijfsprofiel een variatie zijn op je website. Je wilt namelijk dat je doelpubliek met één blik alle informatie meekrijgt die het nodig heeft en meteen weet waar jouw bedrijf voor staat. Verder verbetert het ook de geloofwaardigheid van je bedrijf. Wanneer je bijvoorbeeld een locatie kan aanduiden, van waaruit jouw bedrijf handelt, is de legitimiteit van jouw profiel al veel duidelijker.

Deze gegevens moet je verplicht vermelden op je website en bedrijfsprofielen:

  • Mailadres (adresveld)
  • Website (adresveld)
  • Locatie van waaruit je handelt (adresveld)
  • Regio waarin je handelt (biografie)
  • Rechtsvorm van jouw zaak (biografie)
  • Ondernemingsnummer en btw-nummer (op Facebook doe je dit in de accountinstellingen – op andere kanalen verwerk je dit in je biografie)

Voorbeeld

Deze informatie moet verplicht op jouw profiel

Een doorverwijzingspagina koppelen

Om het makkelijk te maken voor jouw klanten, is het fijn om alle kanalen waarop ze je kunnen vinden te vermelden. Op sommige platformen heb je echter niet zo veel plaats. Dan is het slim om een doorverwijzingspagina te gebruiken. Op Instagram kon je tot voor kort bijvoorbeeld slechts één link toevoegen. (Sinds eind 2022 test Instagram de mogelijkheid uit om meerdere links toe te voegen).

Met een doorverwijzingspagina bedoelen we dat je een aparte webpagina aanmaakt waarop je alle verschillende kanalen van je bedrijf verzamelt. De link van deze pagina plaats je vervolgens op een zichtbare plaats op je bedrijfsprofiel.  Zo’n pagina is meteen ook handig om op andere kanalen in je posts te vermelden!

Tip
Hieronder lijsten we enkele tools waarmee je eenvoudig en gratis doorverwijzingspagina’s kan aanmaken voor jouw bedrijf:

  • ee
  • Feedlink
  • Milkshake
  • Tap Bio
  • fm
  • bio

Voorbeeld

Hier voeg je jouw doorverwijzingspagina toe

Schrijf je binnenkort een tekst voor LinkedIn? Bekijk dan zeker ook onze blog met 11 tips voor jouw LinkedIn-bedrijfspagina!

Of laat je jouw teksten liever door ons team schrijven? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.