Verras jij jouw volgers met een winactie rond de feestdagen?

We kennen ze allemaal: online winacties of giveaways. Heel wat bedrijven, creatievelingen, influencersen socialemediafanaten gebruiken ze om hun producten, services of zelfs zichzelf te promoten. En hoewel het een makkelijke manier lijkt om snel meer engagement te creëren, bestaat er een strenge wetgeving rond dit soort wedstrijden.

We bespraken de valkuilen rond giveaways organiseren eerder al in onze blog Een giveaway organiseren op social media: hoe doe je dat juist?, maar met de feestdagen voor de deur lijsten we de belangrijkste regels graag nogmaals voor je op. Kijk dus zeker na of jouw winactie voldoet aan alle regels voordat je ‘m online plaatst. Zo voorkom je niet alleen dat je je winactie meteen moet verwijderen, maar ook eventuele boetes of zelfs celstraf!

Hoe stel je jouw winactie op?

 1. De winnaar mag niet willekeurig gekozen worden. 

In België is het bij wet verboden om loterijen te organiseren. Wie jouw actie wint, mag dus niet puur op toeval berusten. Daarom verwerk je best een kennisvraag of creatieve opdracht, zoals: “Deel jouw favoriete herinnering. De meest originele reactie wint.” Je kan ook een schiftingsvraag toevoegen. Elke vraag die inbreng vereist van de deelnemer volstaat, op voorwaarde dat je vraag niet té gemakkelijk is (zoals ‘Hoeveel is 1+1?’ of ‘Op welke dag valt Kerst?’). 

2. Je mag content niet onjuist taggen of mensen aansporen om dit te doen. 

Mensen vragen om zichzelf of anderen te taggen in een beeld of bericht – waarin zij niet te zien zijn – mag niet. Facebook en Instagram noteerden in hun beleid enkele voorbeeldzinnen die niet zijn toegelaten, zoals “Deel op je tijdlijn om mee te doen”, “Deel op de tijdlijn van je vrienden voor grotere kans op prijzen” en “Tag je vrienden in dit bericht om mee te doen”. 

3. Vraag deelnemers niet om je bericht op hun profiel te delen. 

Volgens het beleid van Facebook en Instagram mag je deelnemers niet vragen om jouw bericht op hun tijdlijn/pagina/verhaal/etc. te delen. Je mag de deelnemers wel vragen om je bericht te liken of om een reactie achter te laten. 

4. De winnaar moet op een onpartijdige manier worden verkozen. 

Je mag de persoon die jouw bericht het meest heeft gedeeld of het meest op zijn of haar verhaal heeft gedeeld (zonder dat je dat vroeg, uiteraard) niet favoriseren. Online kan je heel wat tools vinden die voor jou een willekeurige winnaar uitkiezen. Zoek op Google bijvoorbeeld naar ‘willekeurige naamkiezer’. 

5. Kinderen mogen niet deelnemen aan winacties. 

Kinderen mogen ook wettelijk geen socialemediakanalen gebruiken. Je kan minderjarigen laten deelnemen – als ze oud genoeg zijn om het platform te gebruiken – al hebben zij voor hun deelname de toestemming van hun ouders nodig. 

 6. Wees duidelijk over de spelregels van jouw winactie. 

Communiceer duidelijk over de voorwaarden om deel te nemen, hoe vaak iemand mag deelnemen en de exacte prijs. 

7. Vermeld dat jouw winactie losstaat van het socialemediakanaal. 

Onderaan je bericht moet je aangeven dat jouw winactie volledig losstaat van het platform waarop je het deelt. Dit betekent dat de eigenaars van de platformen niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor jouw actie. Voeg bijvoorbeeld deze zin toe: “Deze winactie wordt op geen enkele manier beheerd of gesponsord door Instagram.” 

8. Volg het Content Creator Protocol als je een gesponsord product weggeeft.

Als je voor iemand anders (een dienst, een persoon, een bedrijf of een merk) een actie organiseert onder je eigen naam wordt dit gezien als publiciteit. Dit betekent dat je aan het begin van je bericht het woord ‘advertentie’, ‘reclame’, ‘advertising’ of ‘publiciteit’ moet vermelden. 

9. Er zijn producten die je niet mag weggeven of promoten. 

Het Mediadecreet verbiedt alle vormen van commerciële communicatie over bepaalde producten, zoals rookwaren, geneesmiddelen, wapens en speelgoed dat op wapens lijkt. 

10. Denk aan de geldende belastingregels. 

Als laatste aandachtspunt geven we je graag mee dat er een wettelijke kansspelbelasting van 30,1% geldt voor prijzen boven € 449 en dat je slechts eenmaal per jaar prijzen met een waarde van meer dan € 4.500 mag weggeven. Vraag indien nodig je boekhouder om hulp.

Wil je je hier nog meer in verdiepen en de uitgebreide informatie lezen? Raadpleeg dan het beleid van Instagram, Facebook en de Vlaamse Regulator voor de Media.

Het Content Creator Protocol, de wet op kansspelen, de wet op loterijen, het consumentenrecht en de privacywet hebben we meteen ook voor je gelinkt. 

Heb je hierna nog vragen? Aarzel dan zeker niet en neem contact op met ons team! Wij helpen je graag bij de organisatie van een leuke winactie.