Wat Hebben We Deze Maand Geleerd? Mei 2020

De winkels gingen onder strikte voorwaarden weer open, kinderen mochten met mondjesmaat weer naar school en ‘wie zit er in jouw bubbel?’ is ondertussen een ingeburgerde vraag. Ziezo, nu ben je weer helemaal mee met het laatste coronanieuws. Maar ben je ook op de hoogte van de laatste communicatienieuwtjes? Geen zorgen, wij zetten alle belangrijkste berichten van de maand mei nog eens voor je op een rij.

De Oversight Board van Facebook

Lege vergaderzaal

Wat kan wel op sociale media en wat niet? Facebook kwam eerder al in opspraak omwille van het verspreiden van haatberichten. Het platform werd verweten geen controle meer te hebben over het fake news dat de ronde deed. Daarom stelde Facebook aan het begin van deze maand een onafhankelijke raad samen die voortaan bepaalt wat wel en niet is toegestaan op het platform.

Deze ‘Oversight Board’ bestaat uit een tiental hoogleraren, journalisten, mensenrechtenactivisten, voormalige rechters en ex-politici van over de hele wereld. De leden van de raad mogen maximaal drie keer voor drie jaar worden benoemd. Facebook zal de beslissingen van deze raad moeten volgen.

Lees hier het volledige artikel over de Oversight Board van Facebook.

Messenger Rooms is de nieuwe Zoom van Facebook

Zoommeeting

Zoom steeg van 10 miljoen gebruikers in december tot meer dan 300 miljoen vandaag. Facebook kon dus niet achterblijven. Het platform kondigde daarom eerder deze maand Messenger Rooms aan, een virtuele hangout voor maximaal 50 personen.

De maker van de hangout kan beslissen of deze voor iedereen toegankelijk is of dat de virtuele plek wordt vergrendeld. Zo wil Facebook voorkomen dat ongenodigde gasten deelnemen. Je kan een hangout starten vanuit Messenger en Facebook.

In Messenger Rooms kan je een virtuele achtergrond kiezen, zoals een 360-graden uitzicht op exotische locaties. Vind je jezelf er maar wat bleekjes uitzien? Dan kan je een van de vele filters gebruiken om je uiterlijk te veranderen.

Het volledige artikel over Messenger Rooms van Facebook lees je hier.

Telenet brengt ons dataverbruik tijdens de pandemie in kaart

Tijdens het eerste weekend van de lockdown verbroken we op één dag het downloadvolumerecord van een jaar. Alle internetgebruikers downloadden samen op één uur een volume van meer dan een half miljoen films.

Sterker nog, op de dag na de eerste persconferentie van de Veiligheidsraad belden we massaal naar mekaar. We gebruikten de vaste lijn maar liefst 65% meer dan op een normale weekdag. Maar ook via onze smartphone werden er 25 miljoen gesprekken geregistreerd. Opvallend is ook dat onze gesprekken sinds de coronacrisis dubbel zo lang duren.

Het volledige onderzoek van Telenet over ons dataverbruik lees je hier.

Instagram Caption

TikTok haalde 2 miljard downloads

De video-app TikTok is in totaal meer dan 2 miljard keer gedownload. De app lijkt de ultieme manier om de verveling tegen te gaan tijdens de lockdown. TikTok is de eerste app na Facebook, Instagram en Whatsapp die 2 miljard downloads haalt. YouTube en Gmail zijn de enigen met meer dan 5 miljard gebruikers. 

Lees het volledige artikel over de 2 miljard downloads van TikTok hier.

TikTok op iPhone X

Twitter voegt een factchecklabel toe aan een tweet van Trump

Trump did it again. Covid-19 dwingt Amerikaanse staten om de mogelijkheid om te stemmen per post uit te breiden. Veel Amerikaanse burgers zijn namelijk bang om besmet te raken in een stembureau.

Zonder enig bewijs te kunnen voorleggen, beweerde de Amerikaanse president in zijn tweet dat zogenaamde mail-in-stembiljetten de verkiezingsuitslag zouden vervalsen. Het is uiteraard niet de eerste keer dat Trump gedurfde uitspraken doet. Alleen voegde Twitter dit keer een factchecklabel toe aan de tweet en beschrijft het platform de claims als ‘niet onderbouwd’.

De reactie van Trump? De president beschuldigde Twitter van inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen die op 3 november 2020 zullen plaatsvinden en zei dat het bedrijf de vrije meningsuiting volledig onderdrukte.

Twitter kreeg jarenlang kritiek omdat het niet reageerde op de controversiële tweets van de president. Deze maand introduceerde het platform een ​​nieuw beleid rond misleidende informatie tijdens deze pandemie. Een stap in de goede richting dus.

Het volledige verhaal over Trump en het nieuwe factchecklabel van Twitter vind je hier.

Twitter voor desktop

Instagram omarmt desktop posting

Goed nieuws voor iedereen die nog steeds handmatig Instagram-posts online zette via de app. Vanaf nu kan je Instagram-berichten en IGTV’s bekijken, maken en inplannen via de desktop-versie van Instagram. Je kan via de tool ook je locatie toevoegen aan een post en je DM’s beantwoorden en bekijken. Tags moet je wel achteraf via de app aanvullen.

De ‘Studio voor makers’ bestond al langer voor Facebook-berichten. Nu voegde het bedrijf hier, eindelijk, Instagram aan toe.

Benieuwd? Check de creatorstudio van Instagram hier.

Studio voor makers voor Instagram

Heb je onze vorige WHWG gemist? Check onze Wat Hebben We Geleerd April 2020 hier.